Kαι ξαφνικά το ΔΝΤ εκβιάζει και ζητάει μείωση αφορολογήτου από το 2019...

Kαι ξαφνικά το ΔΝΤ εκβιάζει και ζητάει μείωση αφορολογήτου από το 2019...
Ξαφνικά το ΔΝΤ ζητάει μείωση αφορολογήτου από το 2019... και την ενεργοποίησή του στο ελληνικό πρόγραμμα και ίσως από την στάση του να δημιουργηθούν προβλήματα στην έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια τον Αύγουστο, αφού κινδυνεύει να χαλάσει η συνάντηση της 21ης Ιουνίου.

Μετά από τρία απανωτά Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν εχθές την εκταμίευση της υποδόσης των 5,7 δισ. ευρώ.  Θα χρειαστεί όμως να επικυρωθεί και από ξένα Κοινοβούλια, πριν τα τέλη Μαρτίου που θα φτάσουν τα λεφτά στη χώρα -με 3 μήνες αναμονής και καθυστέρησης από τον Δεκέμβριο που έκλεισε η συμφωνία στο Χίλτον. 
100 μέρες-κόλαση με ΔΝΤ
Ωστόσο ο χρόνος τελειώνει και ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί υπενθύμισε δημοσίως τα στενά περιθώρια για συνολική συμφωνία στο ελληνικό ζήτημα, λέγοντας: «Απομένουν 100 ημέρες έως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου».
Και ενώ πλέον οι διαπραγματεύσεις μπαίνουν στην τελική ευθεία, την θετική έκβαση σκίασαν πληροφορίες από άλλες πηγές στις Βρυξέλλες, που δείχνουν πως το ΔΝΤ ετοιμάζεται να απασφαλίσει, με αλλαγή στάσης έναντι της χώρας μας.
Με βάση όσα ανέφεραν τη Δευτέρα οι πηγές αυτές, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φέρεται αποφασισμένο να αξιώσει να επιβληθεί ένα χρόνο νωρίτερα η μείωση στο αφορολόγητο (από 1.1.2019 αντί το 2020)  ενώ απορρίπτει και κάθε σκέψη  για να εφαρμοστούν τα αντίμετρα που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση.
Διασταυρώνονται έτσι οι πληροφορίες τις οποίες το τελευταίο διάστημα -αλλά και την περασμένη Κυριακή μόλις-, με βάση τις οποίες το ΔΝΤ ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, απαιτώντας επιπλέον σκληρά μέτρα, αλλά και αποτρέποντας τα «αντίμετρα».
Έρχεται «θερμό καλοκαίρι»
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ευρωπαϊκές πηγές προβλέπουν «θερμό καλοκαίρι». Τότε θα κριθεί και εάν επαρκεί ο χρόνος ως τον Αύγουστο για να ολοκληρωθεί ομαλά το Πρόγραμμα ή αν εκ των πραγμάτων τεθεί και ζήτημα  «τεχνικής παράτασης»  -ή και όπως αλλιώς μπορεί να ονομαστεί.
Ο οδικός χάρτης των εξελίξεων, όπως αυτές προδιαγράφονται μέχρι τώρα, έχει ως εξής:
- τον Μάρτιο οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ κλείνουν την συμφωνία με τους ευρωπαίους για το ελληνικό χρέος
- τον Απρίλιο το Ταμείο ενεργοποιεί την συμμετοχή του στο ελληνικό Πρόγραμμα
- τον Μάιο (για πρώτη φορά επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ) το Ταμείο κάθεται ως ισότιμος συνομιλητής πλέον, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μαζί και απέναντι με τους άλλους δανειστές.
Από ρόλο «κομπάρσου» των συνομιλιών, η θέση του ΔΝΤ αναβαθμίζεται. Σύμμαχό της αναμένεται πως θα έχει η χώρα μας και πάλι την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Δεδομένου, όμως, ότι ο χρόνος μέχρι τον Αύγουστο είναι περιορισμένος, ο μεγάλος φόβος είναι  να οδηγηθούν οι συζητήσεις  σε υψηλά επίπεδα έντασης, που όμοιά τους έχουν βιώσει ως τώρα μόνον οι κυβερνήσεις της περιόδου 2010-2014. Με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό σε καθυστερήσεις, υποχωρήσεις ή όποιες άλλες εξελίξεις, οι οποίες θα καθορίσουν την έξοδο από τα Μνημόνια και την περαιτέρω πορείας της χώρας.

 http://www.pronews.gr
13/03/2018 - 07:13
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών