Χωρίς συμφωνία για το χρέος στο Eurogroup - Νέα συνεδρίαση τον Ιούνιο

 
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ
Χωρίς συμφωνία κατέληξε η συνεδρίαση του σημερινού Eurogroup, με το ελληνικό ζήτημα να παραπέμπεται σε νέα συνδρίαση τον Ιούνιο. Νωρίτερα κατά την διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης έλαβε χώρα «σκληρό πόκερ» με επίκεντρο τα πλεονάσματα. Οι τελευταίες συζητήσεις
αφορούσαν στον καθορισμό της διάρκειας κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ. Στο πρώτο σχέδιο φαίνεται πως αυτό - το 3,5% - θα ισχύει μέχρι το 2022.
Στο δεύτερο σχέδιο που αφορά την περίοδο 2023 -2060 υπήρχε σχέδιο για πλεόνασμα 2,2%, κάτι που φαίνεται πως αποτελεί σημείο διαφωνιών.
Το χρονικό του Eurogroup 
Με σκοπό να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος σήμερα προσήλθαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος μίλησε για  «πολιτική συμφωνία», αλλά και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Νταϊσελμπλουμ τόνισε πώς στόχος της συνεδρίασης είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, προσθέτοντας όμως ότι δεν θα υπάρξει «τελική συμφωνία». Αυτή αναμένεται το 2018 με την λήξη του προγράμματος «αν χρειαστεί», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Μέχρι την εκκίνηση της συνεδρίασης, οι αποστάσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, το ΔΝΤ και την Γερμανία παρέμεναν μεγάλες. Στο Euroworking group που προηγήθηκε, αφού οι θεσμοί ενέκριναν την έκθεση συμμόρφωσης στην οποία η ελληνική κυβέρνηση ψήφισε τα συμφωνηθέντα, δεν υπήρξε κάποια πρόοδος ανάμεσα στις δύο πλευρές, καθώς οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας παραμένουν αρκετά διαφορετικές, κάτι που παραδέχτηκε και ο κ. Ντάισελμπλουμ στις δηλώσεις του πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση.
Τα δύο βασικά σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι:
- Πρώτον, αυτό που υποστηρίζει η Γερμανία, σύμφωνα με την οποία η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας υπολογίζεται ότι θα φτάσει τις εκτιμήσεις της Ε.Ε. (2,1% το 2017 και 2,5% το 2018), υπολογίζοντας αντίστοιχη θετική ανάπτυξη μέχρι το 2060. Η Ελλάδα θα πρέπει να τηρεί τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης μέχρι το 2060 για να εφαρμόζεται η ελάφρυνση του χρέους, ενώ τα πρωτογενή πλεονάσματα της χώρας θα κυμαίνονται από 2% έως 2,6% μέχρι το 2060. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο τα μέτρα που συμφωνήθηκαν τον Μάιο του 2016 είναι αρκετά για να μετατρέψουν το ελληνικό χρέος σε βιώσιμο.
- Δεύτερον, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας να υπολογιστεί με πολύ πιο συντηρητικές εκτιμήσεις από αυτές των ευρωπαϊκών θεσμών και να μην ξεπερνάει το 1% μακροπρόθεσμα. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, εξαιτίας της χαμηλής ανάπτυξης, το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας θα πρέπει από το 2023 να πέσει από το 3,5% του ΑΕΠ αμέσως στο 1,5%. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το οποίο υποστηρίζει το ΔΝΤ, είναι ξεκάθαρο ότι θα χρειαστούν περισσότερα μέτρα, πέραν των συμφωνηθέντων του Μαΐου του 2016, για να γίνει το χρέος βιώσιμο.
Η λύση όμως αναμένεται να είναι ο συμβιβασμός μεταξύ των δύο παραπάνω πλευρών.
Υπέρ μιας συνολικής συμφωνίας σήμερα τάχθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ. Ο νέος υπουργός της Γαλλίας, ανέφερε ότι είχε ήδη σειρά επαφών με τους ομολόγους του ενόψει του σημερινού Eurogroup. Οπως σημείωσε, πέρα από τη συνάντηση που είχε σήμερα στο Βερολίνο με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μίλησε, μεταξύ άλλων, με τον Ελληνα ομόλογό του καθώς και την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Βόφγκανγκ Σόιμπλε ότι δεν έχει εντολή από την γερμανική Βουλή να προχωρήσει σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ανέφερε ότι «μπορούμε να βρούμε λύσεις που δε χρειάζονται την έγκριση της γερμανικής Βουλής», αρκεί να υπάρχει «φαντασία».
Τέλος, σημείωσε ότι χρειάζεται ακόμα πολλή προσπάθεια για να υπάρξει σύγκλιση μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ, καθώς οι αρχικές θέσεις των δύο πλευρών είναι αρκετά «απομακρυσμένες». «Αυτή είναι όμως η δουλειά των υπουργών Οικονομικών και ελπίζω ότι θα γίνει μια καλή προσπάθεια σήμερα», επισήμανε ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.


 http://www.kathimerini.gr/
 ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών