ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ : Είπα - ξείπα!

η εικόνα προφίλ του Antonis Vgontzas
Προκαλούν το γέλιο. Και την πλάκα. Τη μια μέρα λένε δημόσια μια σκέψη. Την άλλη μέρα τη διαψεύδουν. Ξεκινούν με το σκίσιμο του Μνημονίου στην πλατεία Συντάγματος. Την άλλη; Γράφουν και ξαναγράφουν το δικό τους Μνημόνιο. Το πιο σκληρό. Έχουν, φυσικά, ξεγράψει, στο μεταξύ, και άλλο ένα μνημόνιο, που το βάπτισαν «τεχνική συμφωνία» ή και «ενδιάμεση». Και οπωσδήποτε είναι έτοιμοι να υπογράψουν και το επόμενο Μνημόνιο. Τι νομίζετε, ότι διαπραγματεύονται αυτή τη στιγμή; Όχι το περιεχόμενο των μέτρων. Αλλά; Το πως θα το βαφτίσουν!

Βέβαια, τους λείπει ο μεγάλος γλωσσοπλάστης Γιάνης Βαρουφάκης (παλαιοπασόκος και αυτός, κατά Καμένο!). Τί, θα τον ξεχάσουμε και αυτόν; Σ’ αυτόν οφείλουμε τα βαφτίσια της «Τρόικα» σε «Θεσμούς». Και όλα τα σκληρά μέτρα, που συμφωνήθηκαν ουσιαστικά στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2015, ως «μέτρα δημιουργικής ασάφειας».
Ο κλαυσίγελος βοηθάει. Γεννά χαλάρωση. Χρήσιμη και αυτή. Η πλάκα όμως είναι σκληρή. Καμιά φορά και ισοπεδωτική. Όχι όμως πάντοτε. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι καλός στην πλάκα. Τον έχουν κατηγορήσει για τα κακά ελληνικά του. Μα, σχεδόν μόνον αυτός ξέρει την ποδοσφαιρική ορολογία. Λέει και αυτός τα στραβά του. Πώς να ξεχάσω ότι είχε στήσει «κόκκινες γραμμές» στη μη μείωση του αφορολογήτου των €9.000; Πάντως, να είστε σίγουροι. Ότι ο Αλέξης και ο Ευκλείδης τα ‘χουν βρει. Απλώς παίζουν άλλους ρόλους. Ο ένας παριστάνει τη Μέρκελ και ο άλλος τον Σόιμπλε!
Τη μια μέρα, λοιπόν, λέμε για να μας ακούσουν, πως το γνωστό, τραγικό τροχαίο ατύχημα είναι «ταξικό». Την άλλη μέρα βγαίνουμε στα κανάλια και «την πέφτουνε» στους δημοσιογράφους, ότι δήθεν αυτοί τα είπαν. Και όταν τους βγάζουν το βίντεο με τις κρίσιμες φράσεις τους, έχουν φροντίσει στο μεταξύ, να δραπετεύσουν από το στούντιο.
Αυτό, τώρα πια, πρέπει να σταματήσει. Το είπα – ξείπα δεν ωφελεί κανέναν. Ούτε τους ίδιους. Ούτε και τους υπόλοιπους. Οι πρώτοι πρέπει να ξεμάθουν από την νοοτροπία, που είχαν διαμορφώσει όταν μετά βίας ξεπερνούσαν το 3%. Τότε κανείς δεν τους άκουγε και κανένας δεν τους «τράβαγε το αυτί». Σήμερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Έχουν γίνει ακόμα και Κυβέρνηση. Και πρέπει να το σεβαστούν.
Η διγλωσσία, ή ακόμα και η πολυγλωσσία, βλάπτουν καθαρά την υγεία. Την πνευματική και την δημόσια.


Νέα Κρήτη, Άποψη, 3.3.2017

Antonis Vgontzas
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών