Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: "Γενεσιουργός αιτία της κρίσης η απουσία του μοχθείν"

η εικόνα προφίλ του Δημητρης Τσαγκαρης
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΑΓΚΑΡΗΣ : Αυτούς τους απίστευτους τύπους τους πληρώνει ο κρατικός προϋπολογισμός ! 
  Αυτόειναι το τραγικό !
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: "Γενεσιουργός αιτία της κρίσης η απουσία του μοχθείν"
Τις πολιτισμικές και πολιτιστικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη που προκύπτουν μέσα από την
μελέτη των γενεσιουργών αιτιών της κρίσης προσπάθησαν να προσεγγίσουν οι ομιλητές του πάνελ "Cultural prerequisites for growth" που πραγματοποιήθηκε την τρίτη μέρα του 2ου Οικονομικού Συνεδρίου των Δελφών, με συντονίστρια την κα Βίκυ Φλέσσα, δημοσιογράφο στην ΕΡΤ.
Στην αρχική του τοποθέτηση ο Βασίλης Καραποστόλης, καθηγητής Πολιτισµού και Επικοινωνίας στο Τµήµα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστηµίου Αθηνών υπέδειξε ως γενεσιουργό αιτία του προβλήματος της κρίσης την απουσία του μοχθείν. "Εάν το πρόβλημα της αποστροφής των νέων απέναντι στην κοπιώδη προσπάθεια δεν λυθεί καμία ανάπτυξη δεν μπορεί να προχωρήσει" ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα ανέφερε και το πρόβλημα της υπακοής των υφισταμένων οι οποίοι αρνούνται να δεχτούν τις οδηγίες των προϊσταμένων. "Οι ιθύνοντες νόες δυσκολεύονται να περάσουν αυτό που κρίνεται ως αναγκαίο προς τα κάτω. Κάπως έτσι και οι φορείς που εντέλλονται το χρέος υπαγορεύουν ότι πρέπει να γίνει αυτό ή το άλλο, με μια αοριστία σε αυτό το πρέπει καθιστώντας έτσι ύποπτο τον ίδιο τον λόγο και ξυπνώντας έναν αυτόματο αναρχισμό και μια προσπάθεια ακύρωσης της εντολής".
Τέλος, τόνισε πως σε συνθήκες κρίσεων υπάρχει ανάγκη για εσωτερική πειθαρχία, ενεργοποίηση, επιμονή και μεθόδευση.
Στις δύο ερμηνείες που προκύπτουν από την παρατήρηση της ύφεσης και της παρακμής της χώρας τα τελευταία χρόνια αναφέρθηκε από πλευράς της η κα Ιωάννα Τσιβάκου, Επίτιμη Καθηγήτρια στη Θεωρία Οργάνωσης και Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου.
Από την μια η ευθύνη βαραίνει τους θεσμούς κι από την άλλη το ίδιο το ελληνικό υποκείμενο, ο χαρακτήρας του οποίου εμφανίζει μια διόγκωση του εγωκεντρισμού οξύνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το πρόβλημα. Σύμφωνα με την Τσιβάκου οι δύο αιτίες δεν αλληλοσυγκρούονται αλλά αλληλοσυμπληρώνονται κι αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα διαφόρων ερευνών.
"Εστιάζοντας την προσοχή στους νέους με υψηλή μόρφωση, ο σημερινός Έλληνας παρουσιάζει ένα πολύ εξατομικευμένο υποκείμενο, βάζοντας σε πρώτη προτεραιότητα την αυτοπραγμάτωση σε αντίθεση με προηγούμενες δεκαετίες που έδινε προτεραιότητα στην οικογενειακή συγκρότηση ή στην οικονομική του ευημερία" ανέφερε η κ. Τσιβάκου.
Παράλληλα ανέφερε κι ένα δεύτερο συμπέρασμα των ερευνών που δείχνει πως η ξένη κουλτούρα έχει υποσκελίσει την ελληνική, γι’ αυτό και οι νέοι ενώ αντιμετωπίζουν την παγκοσμιοποίηση ως ένα άνοιγμα για να γνωρίσουν καλύτερα την οικουμένη την ίδια στιγμή φοβούνται την γνωριμία αυτή.
Συνυπολογίζοντας τα δεδομένα λοιπόν, κατέληξε η κα Τσιβάκου πρέπει οι ηγεσίες που έχουν στα χέρια τους το εκπαιδευτικό σύστημα και την χειραγώγηση του πολιτισμού να λάβουν κάποια μέτρα που θα στοχεύουν στην βελτίωση του ελληνικού υποκειμένου.
Το γιατί η συσσωρευμένη ύφεση δεν φαίνεται στους δρόμους της Ελλάδας προσπάθησε να εξηγήσει από πλευράς του ο κ. Νίκος Βέττας, καθηγητής και Γενικός Διευθυντής του Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Όπως σημείωσε σε αυτό συμβάλλει ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η οικογένεια, η μαύρη οικονομία αλλά και το γεγονός πως η Ελλάδα διαθέτει από τα μεγαλύτερα ποσοστά ιδιοκατοίκησης που συναντά κανείς.
Τέλος, σχετικά με την επίλυση του προβλήματος τόνισε πως θα συμβάλλει δραστικά αν η παραγωγή πλούτου στηριχτεί σε ένα κοινωνικό συμβόλαιο και υπάρξει δημοσιονομική πειθαρχία η οποία θα συμβάλλει ευεργετικά στα δημοσιονομικά.


Δημητρης Τσαγκαρης
 Κυριακή, 05 Μαρτίου 2017 - 11:03
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών