ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ : Πολύ φτωχό το ακροατήριό του

 η εικόνα προφίλ του Antonis Vgontzas
Χαμόγελα μπροστά στο μικρόφωνο του Υπουργικού Συμβουλίου. Τα χαμόγελα ανήκαν στον Αλέξη Τσίπρα. Το 2016 πήγε καλά. Έτσι διαβεβαίωσε τους υπουργούς του ο Αλέξης. Καλύτερα το 2018. Ακόμα καλύτερα το 2019. Και πιο καλό το 2020. Όμως… ο Αλέξης δεν το σκέφθηκε πολύ! Το 2021 θα είμαστε μια κανονική χώρα! Μπράβο του! Μπράβο μας! Χθες Δευτέρα, 6 Μαρτίου 2017! Και ώρα 11.40!
Λίγα λεπτά αργότερα την ίδια μέρα. Δεν είχε καν συμπληρωθεί μια ώρα. Και η Ελληνική Στατιστική
Αρχή ανακοίνωσε τα προσωρινά, αναθεωρημένα στοιχεία για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ελλάδας. Το περίφημο, για άλλους διαβόητο, ΑΕΠ. Δεν πήγε καλά το τέταρτο τρίμηνο του 2016. Παρουσίασε μείωση κατά 1,2% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο 2016. Και, από ό,τι φαίνεται, θα διαπιστωθεί ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και θα παραμείνει σε ύφεση.
Θάθελα να θυμίσω παλαιότερα γραφόμενά μου. Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ ότι θα υπάρξει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7% ήταν μάλλον σουρεαλιστικές. Το ίδιο το ΔΝΤ είχε σημειώσει αστερίσκους σε αυτές τις προβλέψεις του. Είτε γιατί είναι δύσκολη η εφαρμογή και η ικανοποίηση των προϋποθέσεων, που το ίδιο έθεσε. Είτε, πάλι, για αντικειμενικούς λόγους.
Η «ζήτηση» παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενδεχόμενη αύξηση του ΑΕΠ. Όμως, πως να υπάρξει «ζήτηση» όταν τα εισοδήματα υφίστανται κούρεμα και συμπίεση για να πληρωθούν οι φόροι; Όμως, πως θα συμβάλλουν οι εξαγωγές στην αύξηση του ΑΕΠ , όταν η οικονομία μας παραμένει μη ανταγωνιστική. Όμως, πως οι επενδύσεις, κυρίως από το εξωτερικό, θα ενισχύσουν μια ανοδική πορεία, όταν οι διαπραγματεύσεις θα συνεχίζονται και θα συνεχίζονται, κάθε φορά από χειρότερη διαπραγματευτική θέση;
Στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός δεν αφιέρωσε, ούτε μια λέξη, για το δήθεν πρόγραμμα των 100.000 νέων θέσεων εργασίας με δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα. Το ξέχασε; Ή μας το φυλάει για μια επόμενη έκπληξη; Πάντως πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι όντως το ακροατήριό του ήταν τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Υπάρχουν αρκετοί έντιμοι άνθρωποι ανάμεσά τους. Και ξέρουν και να διαβάζουν. Και απόψεις και αναλύσεις και στατιστικά στοιχεία. Τους είδα παγερά αδιάφορους.
Ο Αλέξης αποκλείεται να φανταζόταν εκείνη τη στιγμή ένα άλλο ακροατήριο. Είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό.
Νέα Κρήτη, Άποψη, Τρίτη, 07.03.2017


Antonis Vgontzas
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών