1)Και ενώ οι Έλληνες ΥΠΕΞ/ΥΠΕΘΑ λένε λογάκια κι εκεί μένουν (στα λόγια), οι Τούρκοι ΠΟΛΕΜΟΥΝ. Κάτι που είναι αδιανόητο για μεγάλο αριθμό από τα σημερινά Ελληνόπουλα (να πολεμήσουν).Άσε που πολλοί έχουνε πάρει εργολαβία να επαινούν τον άσχετο ΥΠΕΞ μας. μην τρελαθούμε...
2)33)Μετά την κατάληψη του Αλ Μπαμπ, οι Τούρκοι στράφηκαν ανατολικά εναντίον των Κούρδων. Τώρα επιτίθενται στην Αλ-Αρίμα, πέριξ της οποίας υπάρχει μια κουρδική εισέχουσα βάθους 15χλμ και πλάτους 11χλμ στη βάση της. Η επίθεση αυτή θα ανοίξει το δρόμο για το Μανμπίζ, δηλαδή για τη συντριβή του Κουρδικού προγεφυρώματος δυτικά του Ευφράτη, που έχει βάθος 40χλμ και πλάτος άλλα τόσα στη βάση του.(ΑΝ ΑΥΤΌ ΒΈΒΑΙΑ ΤΟ ΕΓΚΡΊΝΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ). Ήταν το δεύτερο θέμα στην ατζέντα του Ιντσιρλίκ, δηλαδή στη συνάντηση των αρχηγών των γενικών επιτελείων των δύο χωρών)
3)Η "Ασπίδα του Ευφράτη" είναι η πρώτη πολεμική επιχείρηση των Τούρκων εκτός των συνόρων τους μετά τον "ΑΤΤΙΛΑ". Πρόκειται για μια υβριδική επιχείρηση (ατσούμπαλη σε σχέση με τις αντίστοιχες Ρωσικές ή Αμερικάνικες, αλλά υβριδική nonetheless) σε μη γραμμικό περιβάλλον, όπου όλοι πολεμούν εναντίον όλων.
4)Για παράδειγμα, οι Τούρκοι φαίνεται να είχαν αψιμαχία με τους ασσαντικούς στο Ταντίφ (όπου οι Τούρκοι τα έκαναν λίγο θάλασσα και έπεσε στα χέρια των ασσαντικών, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στο μέλλον για τους Τούρκους). Και ενώ εκεί συγκρούστηκαν, λίγο πιο νότια ο στρατός του Άσσαντ πήρε θέση ανάμεσα στους Τούρκους και το ΙΚ, ωσάν να θέλουν να τους καλύψουν. Διότι τώρα οι Τούρκοι μπορούν να επιτεθούν ανατολικά εναντίον των Κούρδων χωρίς το φόβο του να τους επιτεθούν τα τζιχάντια από τα νώτα τους.
5)Όπως έχω επισημαίνει τον τελευταίο καιρό, παρά το πραξικόπημα (έχω πλήρεις καταλόγους ονομάτων/διοικητών κα)και την παράνοια του Ερντογκάν, ο Τουρκικός στρατός συνεχίζει να λειτουργεί αρκετά καλά. Αντίθετα με τους Έλληνες στην Κύπρο του '74, που μετά το πραξικόπημα διαλύθηκαν. Και καθημερινά αυξάνουν την υπεροχή τους απέναντι στους Έλληνες, αποκτώντας πολεμική εμπειρία στο πολύπλοκο περιβάλλον του σύγχρονου πολέμου και σε μη-συμβατικά πεδία μάχης(ο σοβαρός και καλά πληροφορημένος αναλυτής αυτό βλέπει, και για να μην πάθουμε κανένα νέο Ματζικέρτ. στην εποχή μας) Εμπειρία που οι Έλληνες στρατιωτικοί δεν μπορούν να αποκτήσουν με το καθιερωμένο τους τρόπο, του να μεταφράσουν ξένα βιβλία και εγχειρίδια, διότι πολύ απλά αυτά δεν έχουν γραφεί ακόμα, κι αν έχουν γραφεί από τους Αμερικανούς (κυρίως) και τους Ρώσους (δευτερευόντως) δεν είναι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό.
6)Εξακολουθώ να ανησυχώ για το ενδεχόμενο κρίσης στα Βαλκάνια, που ενδεχομένως να οδηγήσει σε πόλεμο 4ης/5ης γενιάς στην πολύπαθη αυτή γειτονιά. Ιδίως επειδή δεν έχει ακόμα επέλθει οικονομική πρόοδος στις χώρες αυτές, ενώ τα αισθήματα παραμένουν έντονα. Μιλώ για κρίση με έντονα στοιχεία. Δε μιλώ για πόλεμο. Ήδη στο γραφείο του ΓΓ/ΝΑΤΟ υπάρχουν δύο εκθέσεις Νατοϊκών αξιωματούχων(Ολλανδού και Βρετανού/πολυσέλιδες...και λένε διάφορα.
Δημοσίευση Σχολίου