Να γιατί τα «χαράτσια» πέφτουν «βροχή» !!

 χαρατσια1
Του Ειδικού Συνεργάτη
Η σημερινή Κυβέρνηση πριν αναλάβει τα ηνία της χώρας… αλλά και αφού τα ανέλαβε είχε δώσει μία υπόσχεση…μεταξύ πολλών άλλων: «Θα φορολογήσουμε τον πλούτο και θα πιάσουμε τους φοροφυγάδες»! Τι ακριβώς έκανε λοιπόν για να τηρήσει την υπόσχεσή της;
Με την τελευταία αναθεώρηση των φορολογικών συντελεστών και την μείωση του αφορολογήτου
-δικής της έμπνευσης- πράγματι επιβάρυνε τους «πλούσιους» της… εποχής! Όσους είχαν απομείνει να βγάζουν 35.000 – 40.000 ευρώ τον χρόνο!
Αυτοί λοιπόν ήταν οι «πλούσιοι» για την Κυβέρνηση! Όσοι είχαν καταφέρει να επιβιώσουν τα προηγούμενα χρόνια και να παίρνουν κάποιους αξιοπρεπείς μισθούς!!
Στο κυνήγι του «πλούτου» όμως η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν αρκέστηκε εκεί: Πέρα από το γεγονός ότι επέβαλλε εισφορές επί των εισοδημάτων όλων των επαγγελματιών, αλλά και των απασχολούμενων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών -δυσβάστακτες για όσους ξεπερνούν το… δυσθεώρητο ποσό των 12.000 με 15.000 ευρώ τον χρόνο – φρόντισε να «φορτώσει» με εισφορές (που καλύπτουν εξ’ ολοκλήρου οι ίδιοι) και όσους μισθωτούς είχαν κάποιο πρόσθετο εισόδημα με «μπλοκάκι»!!
Με άλλα λόγια και εδώ τους… «πλούσιους» τσάκωσε η Κυβέρνηση και συγκεκριμένα αυτούς που επιθυμούσαν να κάνουν και μια δεύτερη ή τρίτη δουλειά για να βάλουν κάποια χρήματα παραπάνω στο σπίτι τους! Σαν να τους λέει: «Πλούσιοι θέλετε να γίνετε; Αμ, δε που θα σας επιτρέψουμε να βγάλετε κανα φράγκο παραπάνω»! Η τιμωρία είναι βαριά για όσους θέλουν να προοδεύσουν στην ζωή τους..
Για το τι έχει εισπράξει τούτη η Κυβέρνηση από την φοροδιαφυγή… είναι μια άλλη ιστορία που θα την θέσουμε εν καιρώ επί τάπητος, σίγουρα όμως όχι τόσα που θα της επέτρεπαν να πάρει πίσω φόρους, όπως για παράδειγμα τον ΕΝΦΙΑ!
Μα και τι να κάνει -θα πει κάποιος- η Κυβέρνηση όταν οι δανειστές απαιτούν και νέο «κούρεμα» στο αφορολόγητο και οι … προηγούμενοι άφησαν καμένη γη;;;
Όσο ασχολούμαστε κατ΄αυτόν τον τρόπο με τους δανειστές -επιρρίπτοντας σε εκείνους όλα τα δεινά του τόπου- και με παρελθοντολογίες δεν πρόκειται να πάμε μπροστά.. Και δεν πρόκειται να πάμε μπροστά γιατί απλά δεν ασχολούμαστε με το τώρα!! Και δεν παράγουμε άλλες ιδέες (..ως Κράτος) πέρα από το να επιβαρύνουμε τα γνωστά εύκολα θύματα: Μισθωτούς και συνταξιούχους.
Και τι να κάνουμε λοιπόν -θα μπορούσε να ρωτήσει κανείς- για να φορολογήσουμε δίκαια τους πολίτες αυτού του τόπου, αλλά και να περιορίσουμε ταυτόχρονα την φοροδιαφυγή; Μα είναι απλό. Σχέδιο υπάρχει… θέληση για να εφαρμοστεί… Όχι.
Και ποιο είναι αυτό το … σχέδιο;  Είναι ένα πλάνο που από την μια μπορεί να «ξεσκεπάσει» εκείνες τις ομάδες των πολιτών που συστηματικά φοροδιαφεύγουν και από την άλλη να επιβάλλει φόρους ανάλογα με τις «ανάγκες» που καλύπτει ο κάθε φορολογούμενος…
Γιατί αλλιώς θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται εκείνος που πχ έχει εισόδημα 10.000 ευρώ και πληρώνει στεγαστικό ή τα έξοδα για τα φροντιστήρια του παιδιού του και διαφορετικά εκείνος με το ίδιο εισόδημα που δεν έχει άλλη υποχρέωση…
Έχουμε και λέμε λοιπόν. Τα πράγματα είναι απλά: Τι έχει ένα νοικοκυριό; Έσοδα και έξοδα..
Ωραία.. Όπως δηλώνει κάθε νοικοκυριό τα έσοδά του, ας δηλώνει και ΟΛΑ τα έξοδα που κάνει: Από λογαριασμούς ΔΕΚΟ, συνεργεία αυτοκινήτων, super market, ιατρικά έξοδα ως και δόσεις δανείων.
Και στο τέλος της χρονιάς αφαιρείς από τα εισοδήματα τις δαπάνες που έγιναν και ας πούμε μένουν «καθαρά» 100 ευρώ.. Πάνω σε αυτά τα 100 ευρώ πληρώνεις φόρο 10%. Σε «περίσσευμα» 1.000 ευρώ βάζεις φόρο 20% στα 2.000 ευρώ 30% και πάει λέγοντας.
Και ποιο το κίνητρό μας για να δηλώνουμε όλα μας τα έξοδα; Αν δεν δηλώσεις τις δαπάνες σου τόσο περισσότερα θα φαίνεται πως είναι τα χρήματα που σου περισσεύουν και τόσο μεγαλύτερος ο συντελεστής φόρου που θα σου επιβληθεί!
Και πως με αυτόν τον τρόπο θα αναγκάσεις και όλους όσοι φοροδιαφεύγουν γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί, αγρότες και λοιποί να τα δηλώνουν;;
Και πάλι απλό το πράγμα: Κάνεις αποδεκτά τα έξοδα, τις δαπάνες μιας οικογένειας, μόνον εφόσον έχουν γίνει μέσω καρτών πιστωτικών ή χρεωστικών ή ηλεκτρονικής τραπεζικής.. Και θα λες στον γιατρό, πχ: «Γιατρέ πόσο;  250 ευρώ.. Ωραία γιατρέ μου το ..μηχανάκι σας να περάσω την κάρτα μου». Και με αυτό τον τρόπο και θα φαίνονται όλα και ο «γιατρός» και κάθε «γιατρός» δύσκολα θα μπορεί να κρύψει εισόδημα..
Αν δεν ακούγεται παράλογη η πρόταση, λοιπόν, γιατί δεν την καταθέτουμε στους δανειστές; Γιατί δεν τους την «λανσάρουμε» ως μία «κοινωνικά δίκαιη», αλλά και ικανή να περιορίσει την φοροδιαφυγή πρόταση; Και ας την απορρίψουν.. Με στοιχεία ότι δεν μπορεί να «δουλέψει».. Αντ’ αυτού περιοριζόμαστε σε προτάσεις για αυξήσεις φορο-συντελεστών που επιβαρύνουν τα «εύκολα θύματα».
Και έτσι δίνονται και απαντήσεις γιατί τα «χαράτσια» πέφτουν «βροχή».. Γιατί το πολιτικό μας προσωπικό (τόσο οι νυν όσο και οι προηγούμενοι) είτε δεν είναι ικανό να κατεβάσει ιδέες και να τις διαπραγματευτεί… είτε δεν θέλει! Διαλέγετε και παίρνετε μία από τις δύο εκδοχές…

 http://www.ignomisou.gr
 
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών