Η Αθήνα υπογράφει ότι της υπέδειξε… το ΔΝΤ!!

τσιπραςλαγκαρντ
Γράφει Ο… ΙσχυροΓΝΩΜΩΝ
Θέλετε να μάθετε τα μέτρα… αλλά και τα αντίμετρα που επιδιώκει να ψηφίσει η Κυβέρνηση; Δεν χρειάζεται να το «ψάξετε» πολύ. Ρωτήστε το ΔΝΤ!! Και για να εξηγούμαστε: Μπορεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να δέχτηκε κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης τα σφοδρά πυρά της Αθήνας για τις «παράλογες απαιτήσεις» του, εντούτοις η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να βάλει την υπογραφή
της «φαρδιά- πλατιά» σε μία συμφωνία που περιλαμβάνει μία προς μία τις επιθυμίες του Ταμείου και της Κριστίν Λαγκάρντ! Και δεν εννοούμε μόνον το «τσεκούρι» σε αφορολόγητο και συντάξεις… αλλά ακόμη και τα περιβόητα «θετικά μέτρα»!!!
Για να τα βάλουμε σε μια σειρά και να… καταλαβαινόμαστε: Τι συμφώνησε επί της αρχής και σε γενικές γραμμές η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με τους δανειστές; Να μειώσει αφορολόγητο και συντάξεις μετά το τέλος του Προγράμματος.
Συμφώνησε όμως και για μια σειρά από «θετικά μέτρα» που εντέλει θα φέρουν … μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, όπως μειώσεις φορολογικών συντελεστών, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, κ.λπ.
Μήπως κάπου εδώ να δούμε τις ακριβώς έλεγε το Ταμείο σε έκθεσή του, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας αρχές Φεβρουαρίου;
Εκείνα που ξέρουν οι πολλοί είναι οι «παράλογες απαιτήσεις» του για υιοθέτηση σκληρών μέτρων μετά το 2018: Το «χοντρό ψαλίδι» στις συντάξεις και το αφορολόγητο. Μάλιστα το ΔΝΤ ανέφερε χαρακτηριστικά στην εν λόγω έκθεση, ότι θα πρέπει να μειωθεί η «γενναιόδωρη» έκπτωση φόρου, δηλαδή το αφορολόγητο όριο καθώς «οι μισοί από τους μισθωτούς» εξαιρούνται από το φόρο εισοδήματος. Ζητούσε ακόμη και την κατάργηση των φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει.
Αυτό το σκέλος λοιπόν το υιοθετήσαμε… Και ποιο είναι το νέο -θα πει κάποιος- σε αυτά που μας λες; Το αφορολόγητο και τις συντάξεις το γνωρίζαμε ότι τα υπέδειξε το ΔΝΤ και τα υπογράψαμε για να μείνει στο Πρόγραμμα!
Κερδίσαμε όμως -θα πει ο ίδιος «ψυλλιασμένος» αναγνώστης- τα θετικά μέτρα… Δεν έχεις να πεις κάποια καλή «κουβέντα» για την επιτυχία μας ως Κράτος να εντάξουμε στην συμφωνία και πακέτο μέτρων που συμβάλλει στην ανάπτυξη;
Μα εκεί είναι το «ζουμί»: Ακόμη και αυτά… πρόταση του ΔΝΤ είναι!!
Στην έκθεσή του, λοιπόν, στις αρχές Φλεβάρη, το Ταμείο συστήνει μία πολύ συγκεκριμένη «συνταγή» στον φορολογικό τομέα, που από την μια προβλέπει μείωση του αφορολογήτου και από την άλλη… μείωση φόρων!
Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση του ΔΝΤ:
  • η «ευθυγράμμιση» (σ.σ.: δηλαδή το… «ψαλίδι») του αφορολόγητου με το μέσο όρο της Ευρωζώνης μπορεί να δημιουργήσει «χώρο» για τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων κατά 10 μονάδες (σ.σ.: από το 29% στο 19%) και του ανώτατου φορολογικού συντελεστή εισοδήματος φυσικών προσώπων στο 15-20% (σήμερα φθάνει στο 45%).
  • οι φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλοί και επιβάλλονται σε περιορισμένη φορολογική βάση με αποτέλεσμα να ενισχύεται έτσι η φοροδιαφυγή και η φορολογική μετανάστευση των επιχειρήσεων
  • η μείωση του αφορολόγητου μπορεί να επιτρέψει και τη μείωση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ κατά 1 μονάδα (από το 24% σήμερα στο 23%)
Με άλλα λόγια το Ταμείο ζήτησε το βαθύ«κούρεμα» του αφορολόγητου ορίου προκειμένου να υπάρξουν έσοδα που θα αντισταθμίσουν μειώσεις φορολογικών συντελεστών στη φορολογία εισοδήματος και τον ΦΠΑ.
Έτσι, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, «θα υπάρξουν κίνητρα για συμμετοχή στην επίσημη αγορά εργασίας, επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».
Είναι λοιπόν η συμφωνία Αθήνας – δανειστών, όπως παρουσιάστηκε, βασισμένη κατά γράμμα σε «συνταγές» ΔΝΤ; Ή όχι; Εσείς, τι λέτε;

 http://www.ignomisou.gr
 
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών