ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ : Οι τυφλοπόντικες της δημόσιας ζωής

η εικόνα προφίλ του Antonis Vgontzas
Δεν ήσαν λίγοι οι φίλοι μου, που με κάκισαν. Πέρασα – έτσι με μέμφονται – πολύ επιπόλαια τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το διαβόητο πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής. Προφανώς, δεν την είχα παρακολουθήσει λεπτό προς λεπτό. Και, έτσι, μου ξέφυγαν μερικά κρίσιμα σημεία.
Θα σταθώ, όμως, σε ένα.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους βουλευτές, τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπίας, πως έχει διαβάσει τα «πόθεν έσχες» συγκεκριμένων δημοσιογράφων, που του ασκούν κριτική. Δεν είδα (ή δε διάβασα) κάποιον να αντιδρά. Σαν να θεώρησαν όλοι ότι ήταν άλλη μια πρωθυπουργική κορώνα με λαϊκίστικους χρωματισμούς.
Λυπάμαι. Δεν είναι καθόλου απλό το ζήτημα. Ας εγκαταλείψουμε την κριτική περί λαϊκισμού και μη, γιατί σε αυτόν τον όρο φορτώνουμε τόσα πολλά και τόσο ανόμοια πράγματα. Αυτά που είπε ο πρωθυπουργός έχουνε μια πεντακάθαρα οριοθετημένη έκταση. Με απλά λόγια: Ο πρωθυπουργός παραβίασε το Σύνταγμα και άρχισε να διαβάζει τις φορολογικές δηλώσεις των πολιτών. Και τα «πόθεν έσχες». Που υποβάλλονται σε ανεξάρτητες Αρχές. Και κανείς δεν έχει το δικαίωμα πρόσβασης σε αυτές.
Η πράξη του είναι αξιόποινη. Αν ο οποιοσδήποτε πολίτης παραβιάζει τους κανόνες, που είναι ορισμένοι από το Σύνταγμα στον τομέα αυτό, έχει και αντιμετωπίζει πολύ σκληρές κυρώσεις. Ακόμα περισσότερο, αν αυτός ο πολίτης έχει, με όποιο μέσο, κατακτήσει τη θέση του πρώτου πολίτη της χώρας.
Περίεργος ο πρωθυπουργός μας. Δε διαβάζει καλά τους νόμιμους φακέλους, που του προσκομίζονται με νόμιμο τρόπο. Κάνει πελώριες γκάφες. Πότε μας διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουνε σύνορα στις θάλασσες. Πότε τηλεφωνεί στον Ταγίπ Ερντογάν για να τον καθησυχάσει: «Σε δεκαπέντε μέρες θα έχεις του οκτώ Τούρκους αξιωματικούς στα χέρια σου». Και ο Ερντογάν τον εμπιστεύτηκε. Γι’ αυτό και βρυχάται. Ούτε εκείνος μπορεί να κατανοήσει ότι η Δικαιοσύνη παλεύει μέσα από τεράστιες δυσκολίες, για να διατυπώσει τη δική της κρίση. Όχι τις επιθυμίες κάποιου τρίτου.
Έστω και αν αυτός είναι ο πρωθυπουργός της χώρας.
Αυτά τα δύο επεισόδια μας δημιουργούν την πεποίθηση ότι ο πρόεδρος του δεκαπενταμελούς πηγαίνει στις διεθνείς συσκέψεις αδιάβαστος. Προσέχει μόνο το θα πει μετά το πέρας των συσκέψεων. Πού να βρει καιρό ο άνθρωπός μας; Διαβάζει ό,τι του απαγορεύεται. Και σε αυτά παίρνει άριστα. Και αυτός και οι υπουργοί του.
Είναι τυφλοπόντικες!

Νέα Κρήτη, Άποψη, Δευτέρα, 06.02.2017

Antonis Vgontzas
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών