ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ : Για πρωτοετείς φοιτητές της Νομικής.


η εικόνα προφίλ του Antonis Vgontzas
Θα επανέλθω. Το θέμα είναι σοβαρό και σημαντικό. Το «happy end» της υπόθεσης δεν μπορεί να βυθιστεί στη σιωπή. Να περιγράψω τα απολύτως αναγκαία στοιχεία της υπόθεσης.
Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κυρία Βασιλική Θάνου μας απασχολεί εδώ και μήνες με το θέμα της παράτασης της θητείας των ανωτάτων δικαστών μέχρι το 72 έτος της ηλικίας τους συμπληρωμένο. Σε όλους μας έδωσε να καταλάβουμε, πως αυτό θα πραγματοποιηθεί με νέα ρύθμιση του κοινού
νομοθέτη. Η ίδια δεν έκανε τίποτα για να διασκεδάσει τις υπόνοιές μας ότι αυτό το πράττει και για ίδιο όφελος: Να παραταθεί, δηλαδή, και η θητεία της. Όχι μόνο ως ανώτατου δικαστή, αλλά και ως Προέδρου του Αρείου Πάγου. Τον Ιούνιο 2017 λήγει και η θητεία της ως Προέδρου.
Απ’ το γεγονός και μόνο ότι την παράταση της θητείας των ανωτάτων δικαστών το δήλωσε εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου και μετά από σύσκεψη των Προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων με τον Πρωθυπουργό, έδωσε σε πολλούς από εμάς την εντύπωση ότι το αυτό το θέμα της παράτασης της θητείας ήταν αντικείμενο της συζήτησης με τον Πρωθυπουργό και ότι ήταν, σχεδόν, συμφωνημένο. Ακόμα και με ρύθμιση του κοινού νομοθέτη.
Δυστυχώς, γι’ αυτή, το Σύνταγμα είναι σαφές. Οι ανώτατοι δικαστές φεύγουν από την υπηρεσία υποχρεωτικά με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους. Το Σύνταγμα και οποιαδήποτε διάταξή του δεν μπορούν να τροποποιηθούν με διάταξη του κοινού νομοθέτη. Η τροποποίηση του Συντάγματος είναι μια πολύ αυστηρή διαδικασία, στην οποία καλούνται να συνεργαστούν θεσμικά και διαδοχικά δύο βουλευτικές περίοδοι. Και με αυξημένη πλειοψηφία.
Αυτά τα ξέρουν οι φοιτητές της Νομικής από το πρώτο εξάμηνο. Αυτά ανήκουν στο χώρο του αυτονόητου. Για τη σημερινή Ελλάδα, δυστυχώς δεν είναι. Και για την Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και του Αλέξη, που επέλεξε την κυρία Βασιλική Θάνου, δεν είναι.
Όπως και ένα σωρό άλλα αυτονόητα. Όπως ο πρωθυπουργός της χώρας να μην ξέρει ότι και στις θάλασσες υπάρχουν σύνορα! Όπως ο ίδιος να μη θυμάται τη στοιχειώδη γεωγραφία της χώρας μας! Όπως ο ίδιος και οι συνεργάτες του να μην κατανοούν πως η πολιτισμική και δικαιοπολιτική κληρονομιά του Περικλή δεν ανήκει αποκλειστικά στο ΣΥΡΙΖΑ!
Νέα Κρήτη, Άποψη, Παρασκευή, 10.02.2017

Antonis Vgontzas
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών