«Φαντάσματα»… στο Μαξίμου «γράφουν» εκλογική λίστα!!

 τσιπραςακεφος1
Γράφει Ο… ΙσχυροΓΝΩΜΩΝ
Όταν ο έλληνας Υπουργός Οικονομικών βγαίνει από την αίθουσα συνεδριάσεων του Eurogroup και δηλώνει πως «δεν είναι δυνατόν να ζητάς να νομοθετήσει μια χώρα για το τι θα κάνει το 2019 και μετά, γιατί με τον τρόπο αυτό παραγκωνίζονται οι ευρωπαϊκές δημοκρατικές αξίες», τότε είναι εύκολα αντιληπτό ότι τα νούμερα που κατέθεσε η Αθήνα στο τραπέζι δεν έπεισαν ή δεν… ενδιέφεραν του ομολόγους του!!

Δυστυχώς ή ευτυχώς όταν μιλάς για αριθμούς σε συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης πρέπει να τους πείσεις με τα νούμερα που θα περιέχει ο φάκελός σου: Η αλήθεια είναι όμως ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν τέτοιες συγκυρίες που εκ των πραγμάτων προκύπτουν ζητήματα πολιτικών ισορροπιών, αν και είναι βέβαιο πως από την άλλη δεν θα αγνοηθούν και τα νούμερα..
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά πως το ελληνικό Πρόγραμμα δεν βγαίνει θεωρώντας πως ο μόνος τρόπος να υπάρξει κάποιο «φως» είναι η Ευρώπη να αποφασίσει γενναίες παρεμβάσεις στο χρέος! Και κάπου εδώ μπαίνουν οι πολιτικές ισορροπίες: Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει το Ταμείο εντός Προγράμματος, καθώς ενόψει των γερμανικών εκλογών μια πιθανή αποχώρηση του ΔΝΤ θα συνιστούσε πολιτική ήττα. Από την άλλη όμως δεν είναι και διατεθειμένος να κάνει υποχωρήσεις για το χρέος…
Υπό αυτή την έννοια η πίεση μεταφέρεται στην Αθήνα που πρέπει να προσφέρει κάποια μέτρα (για μετά το 2018) ως πρόσχημα στο Ταμείο, ώστε να διευκολύνει την παραμονή του στο ελληνικό Πρόγραμμα, έστω και με μια «υποσχετική» για μελλοντική χρηματοδότηση.
Η Αθήνα από την πλευρά της θέλει να εκμεταλλευτεί την συγκυρία και να κερδίσει «κάτι» από τα Μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, μέτρα που θα της ανοίξουν την πόρτα στην ποσοτική χαλάρωση του Μάριο Ντράγκι!
Οι αποστάσεις ανάμεσα σε όλες τις πλευρές είναι χαώδεις, όμως μία συμβιβαστική φόρμουλα μοιάζει με μονόδρομο: Σε αυτή την φάση λόγω ακριβώς αυτών των αποστάσεων όλοι «τραβούν το σχοινί»!
Όμως το γεγονός ότι επί της ουσίας «αγνοήθηκαν» οι προτάσεις Τσακαλώτου σε συνδυασμό με το ότι η ημερομηνία επιστροφής της αποστολής των δανειστών στην Αθήνα παραμένει άγνωστη και ο χρόνος πιέζει, ξυπνά τα φαντάσματα του καλοκαιριού του 2015, όταν ναυάγησαν οι συζητήσεις με τους πιστωτές για την τελευταία αξιολόγηση του 2ου Μνημονίου!!
Κομβική είναι η ημερομηνία της 20ης Φεβρουαρίου: Η συμφωνία πρέπει να κλείσει μέχρι τότε γιατί αμέσως μετά «ανοίγει» ο εκλογικός κύκλος στην Ευρώπη σε χώρες όπως η Ολλανδία, η Γαλλία και φυσικά η Γερμανία. Και κανείς δεν θέλει ως «αγκάθι» την Ελλάδα.
Στην Αθήνα δεν αποκλείεται να ρίξουν και πάλι στο τραπέζι τα σενάρια για εκλογές: Άλλωστε η 20η Φεβρουαρίου δεν είναι κομβική μόνον λόγω της διεξαγωγής του Eurogroup, αλλά και για κάτι ακόμη που αφορά αποκλειστικά τον Αλέξη Τσίπρα και τις αποφάσεις που θα πάρει. Ο Πρωθυπουργός έχει περιθώριο μέχρι εκείνη την ημερομηνία να προκηρύξει εκλογές με λίστα! Εάν παρέλθει αυτό το χρονικό ορόσημο τότε θα πρέπει να πάει σε εκλογές με… σταυρό!
Και εάν καθυστερήσει τις αποφάσεις του για εκλογές και πάει σε μια αναμέτρηση με σταυρό, τότε θα «αδειάσει» κατά κάποιο τρόπο και την ομάδα που τον στήριξε.
Με άλλα λόγια… «Κυριακή κοντή γιορτή» για αποφάσεις που αφορούν τα πάντα! Τόσο το ελληνικό Πρόγραμμα όσο και τις επικείμενες εκλογές.. Και μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου οι αναταράξεις πάσης φύσεως θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες..
Άνθρωποι πολύ κοντά στις διαπραγματεύσεις εμφανίζονται σίγουροι παρόλα αυτά ότι θα βρεθεί συμβιβαστική φόρμουλα στις διαπραγματεύσεις αποκλείοντας ταυτόχρονα το ενδεχόμενο των εκλογών…
Σε κάθε περίπτωση βρισκόμαστε στην φάση κατά την οποία «τσακώνονται τα βουβάλια και την πληρώνουν τα… βατράχια»!


 http://www.ignomisou.gr/
 
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών