ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ : Προς τους «πρόθυμους» τραπεζίτες

η εικόνα προφίλ του Antonis Vgontzas
Ομολογώ δεν το περίμενα. Αυτό το πόρισμα της πλειοψηφίας της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. Κάποιες σκέψεις του με προβληματίζουν ιδιαίτερα. Εκείνες για τη θέση και τη λειτουργία των ΜΜΕ.

Αποκλείεται να τις έγραψε ο τελευταίος πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής. Τον Αντώνη Μπαλωμενάκη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, τον ξέρω από τα φοιτητικά του χρόνια. Και τολμηρός. Και έντιμος. Κάποιος άλλος πρέπει να έχει γράψει αυτά τα ορνιθοσκαλίσματα. Μυρίζουν φασισμό. Μπερδεύουν τη λαϊκή κυριαρχία και το σύγχρονο κοινοβουλευτικό καθεστώς με τις απόψεις του Μουσολίνι.
Αλλά να μην σταθώ σε αυτό. Γιατί θα ανοίξει ένας μεγάλος διάλογος για το τι είναι δημοκρατία και τι είναι φασισμός. Και μήπως έτσι χάσουμε τον πυρήνα των σημερινών συζητήσεων. Όπως θα καταλήξουνε την Τετάρτη στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή.
Η κυβέρνηση και η πλειοψηφία συζητούν και αναμασούν τη λέξη «θαλασσοδάνεια». Για λόγους δεοντολογίας αποφεύγω να μιλήσω για τα δάνεια των κομμάτων. Ό,τι και να σκαρφιστεί, εκδοτικές και τηλεοπτικές επιχειρήσεις ήταν υγιείς μέχρι το ξέσπασμα της κρίσης. Φυσικά δεν αναφέρομαι σε εκείνες τις επιχειρήσεις που στηρίξανε την οικονομική τους πορεία πάνω σε απάτες. Και σε άλλα ποινικά αδικήματα.
Στο ερώτημα αυτό δεν πρόκειται να απαντήσει. Ούτε η πλειοψηφία της Βουλής ούτε η κυβέρνηση. Γιατί τους μάθαμε. Πρέπει να το παραδεχτούμε. Σαν να καταφέρνουμε και κάτι. Κλείσανε το Mega. Με τη βοήθεια ενός γόνου κάποιου μεγαλοεργολάβου. Και με τη σπάθα των τραπεζών και συγκεκριμένων πρόθυμων τραπεζιτών. Κατέσχεσαν τα έσοδα από οποιαδήποτε πηγή. Για να τον απαξιώσουν.
Και μετά προχώρησαν στην πλήρη κατάργησης της ρευστότητας του ΔΟΛ. Κάτι προσπάθησε να ψελλίσει ο πρόεδρος του δεκαπενταμελούς. Χαρακτήρισε μάλιστα το ΔΟΛ ως μια φούσκα! Έναν Οργανισμό που προσέφερε τόσα πολλά στο έθνος, στο λαό, στη δημοκρατική παράταξη, στον πολιτισμό, και στις τέχνες. Οι καλύτερες πένες του 20ού αιώνα στις εφημερίδες του ΔΟΛ έγραφαν. Ολόκληρες γενιές αληθινών και εντίμων διανοουμένων.
Ο Αλέξης των καταλήψεων δεν τα κατανοεί όλα αυτά. Κάθε δημοκρατική εφημερίδα που κλείνει για αυτόν είναι πηγή χαράς. Δεν τις θέλει τις ελεύθερες φωνές.
Ο Αλέξης θα ακολουθήσει τη μοίρα όλων των δημαγωγών. Οι «πρόθυμοι» τραπεζίτες δεν σκέφτονται και δεν προβληματίζονται ότι το «έγκλημα της εσχάτης προδοσίας» (με το οποίο προστατεύονται και οι ατομικές ελευθερίες) μπορεί κάποτε να τους αγγίξει;


Νέα Κρήτη, Άποψη, Δευτέρα 30.1.2017

Antonis Vgontzas
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών