Οι ΗΠΑ έστειλαν τεθωρακισμένα στους Κούρδους

 
Οι κουρδικές δυνάμεις στη Συρία που συνεργάζονται με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις έλαβαν τεθωρακισμένα και στρατιωτικό αμερικανικής κατασκευής. Η εξέλιξη δεν θα ικανοποιήσει την πλευρά Ερντογάν
Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) που συνεργάζονται με τους Κούρδους στη μάχη της Μοσούλης κατά των τζιχαντιστών, ανακοίνωσαν πως έφτασαν στα χέρια του Κουρδικού στρατού τεθωρακισμένα και όπλα από τις ΗΠΑ.


Πρόκειται για τις πρώτες ενισχύσεις που λαμβάνουν απ' όταν ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ.
"Οι Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) πήραν τεθωρακισμένα αμερικανικής κατασκευής" ανέφερε ο εκπρόσωπος του SDF στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Από τη δική του μεριά ο Λευκός Οίκος, σε ανακοίνωση που μεταδίδεται από το Associated Press διευκρινίζει πως η απόφαση εξοπλισμών είχε ληφθεί επί προεδρίας Ομπάμα.
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Adrian Rankine-Galloway, ανέφερε πως η απόφαση της προηγούμενης διοίκησης σχετίζεται με την ενίσχυση των Κούρδων στη μάχη εναντίον των τελευταίων τζιχαντιστικών θυλάκων σε Ράκα και Μοσούλη.
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια εξέλιξη που δεν θα ικανοποιήσει την πλευρά της Τουρκίας. Για τον Ερντογάν, τόσο οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, όσο και οι Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού αλλά και ο PKK, θεωρούνται επισήμως τρομοκρατικές ομάδες και εχθροί του κράτους.
Η δε τουρκική Sabah, σε εκτενές δημοσίευμα της σημειώνει πως το Πεντάγωνο και ο SDF έχουν αρνηθεί να δώσουν στη δημοσιότητα τον αριθμό των αρμάτων και τον πλήρη εξοπλισμό που έχει παραδοθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς τους Κούρδους και τους συμμάχους τους.
Την περασμένη Τετάρτη ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ότι "σίγουρα θα δημιουργήσουμε ζώνες ασφαλείας στη Συρία" για τους πρόσφυγες. Σύμφωνα με έγγραφο το οποίο έχει περιέλθει στην κατοχή του πρακτορείου Reuters, ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να ζητήσει τις επόμενες από το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να καταρτίσουν σχετικό σχέδιο. Τις ζώνες ασφαλείας αποδέχεται και η Τουρκία, ωστόσο ζητά να λάβει μέρος στις συζητήσεις για τον τελικό σχεδιασμό, ενώ ΗΠΑ και Ρωσία έχουν συμφωνήσει να "συνεργαστούν στενά".
Στην εδαφική "μοιρασιά" της βορείου Συρίας έχουν αξιώσεις τόσο οι Τούρκοι επικαλούμενοι το δόγμα ασφαλείας έναντι των "τρομοκρατών", όσο και οι Κούρδοι οι οποίοι αποσκοπούν στο να δημιουργήσουν ένα δικό τους ανεξάρτητο κράτος.
Υπενθυμίζεται πως όσο γίνονται τα παραπάνω, έχει τεθεί σε εφαρμογή το προεδρικό διάταγμα Τραμπ το οποίο απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ όλων των προσφύγων, ανεξαρτήτως εθνικότητας, για διάστημα 120 ημερών.
Μετά την ημερομηνία αυτή, οι ΗΠΑ θα δεχθούν στο έδαφός τους μέχρι 50.000 πρόσφυγες το 2017, έναντι του ετήσιου ορίου των 110.000 που είχε θέσει ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Επίσης, απαγορεύεται η είσοδος στο αμερικανικό έδαφος όλων των Σύρων, προσφύγων και μη, "μέχρι νεωτέρας".


ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών