Εδώ και 24 χρόνια ζει στη Βρετανία, είναι παντρεμένη με Βρετανό και τα δυο παιδιά της έχουν βρετανικό διαβατήριο. Κι όμως οι αρχές ειδοποίησαν την Ολλανδέζα Μονίκ Χώκινς να ετοιμάζει τις βαλίτσες της...
Σύμφωνα με τον “Guardian” η Χώκινς προσπάθησε να αποκτήσει τη βρετανική υπηκοότητα, αλλά η απάντηση των αρχών την ξάφνιασε, αφού το υπουργείο Εσωτερικών την ειδοποίησε να ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τη χώρα.
Η ιστορία της Ολλανδέζας, όπως λέει η βρετανική εφημερίδα, μπορεί να είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των δυσκολιών που ίσως περιμένουν εκατομμύρια ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία, όταν η χώρα εγκαταλείψει οριστικά την Ε.Ε.
Το δημοψήφισμα για το Brexit του περασμένου Ιουνίου ήταν για την Χώκινς ο κύριος λόγος που κατέθεσε την αίτηση για τη βρετανική υπηκοότητα. Φοβόταν ότι αν οι Βρετανοί γυρίσουν πράγματι την πλάτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση τότε αυτό θα είχε αρνητικές επιπτώσεις για την παραμονή της στη Βρετανία και εκείνη θα έχανε ουσιαστικά δικαιώματα.
Σύμφωνα με την κείμενη βρετανική νομοθεσία οι αλλοδαποί σύζυγοι Βρετανών δεν αποκτούν αυτομάτως το δικαίωμα για βρετανική υπηκοότητα. Κι η Χώκινς φοβόταν ότι χωρίς την υπηκοότητα αυτή θα έπρεπε να περιμένει στα αεροδρόμια επί ώρες στην ουρά των αλλοδαπών πολιτών, ενώ η υπόλοιπη οικογένειά της θα περνούσε αμέσως απ’ τον έλεγχο διαβατηρίων για Βρετανούς.
Για να λάβει κανείς τη βρετανική υπηκοότητα θα πρέπει πρώτα να του χορηγηθεί άδεια μόνιμης παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Χώκινς κατέθεσε τα απαραίτητα έγγραφα στις αρμόδιες αρχές, αλλά όχι και το ολλανδέζικο διαβατήριό της, επειδή στο εξάμηνο που απαιτείτο μέχρι να εξετασθεί το αίτημά της, η γυναίκα χρειαζόταν το διαβατήριο για να πηγαινοέρχεται στην Ολλανδία αφού ο πατέρας της είχε πεθάνει πρόσφατα.
Επειδή λοιπόν δεν κατέθεσε το πρωτότυπο διαβατήριό της, αλλά ένα αντίγραφο, το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών απέρριψε το αίτημά της για άδεια μόνιμης παραμονής και την ειδοποίησε να προετοιμάζεται για να εγκαταλείψει τη χώρα.
Η Χώκινς κατέθεσε τώρα νέα αίτηση για άδεια μόνιμης παραμονής κι ελπίζει, όπως γράφει ο Guardian, η δημοσιοποίηση της περίπτωσής της να προκαλέσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για «τις διακρίσεις στους γάμους μεταξύ Βρετανών και πολιτών της Ε.Ε.» και να δοθεί μια λύση στο πρόβλημά της.
Δημοσίευση Σχολίου