ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΑΓΚΑΡΗΣ : ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ; ..

Φωτογραφία του Δημητρης Τσαγκαρης.
Μετά την αναδρομική νομοθέτηση ώστε να καταστεί νομικά επιτρεπτή η χρήση των διαφόρων λιστών που αποκτήθηκαν ή δημιουργήθηκαν παράνομα, διαβάζω ότι το Υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να προσφύγει στο ΣτΕ για την «παραγραφή», με την επίκληση αναγκών «προστασίας του δημοσίου συμφέροντος και είσπραξης εσόδων από φοροδιαφυγή».

Η αρμόδια υφυπουργός κ. Κ. Παπανάτσιου διατείνεται ότι τα φορολογικά έσοδα ήταν στο παρελθόν από 5 έως 10 εκατοστιαίες μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, αποδίδοντας το σε «παραθυράκια και φοροδιαφυγή» και λησμονώντας ότι το ίδιο το Υπουργείο, που σήμερα διοικεί, εξαιρούσε τότε, συγκεκριμένες κατηγορίες δράσης, ή και πολιτών από τη φορολογητέα ύλη.
Ανησυχούν, από το «τέλος στους πολυετείς αναδρομικούς φοροελέγχους» που βάζουν τα δικαστήρια με πρόσφατες αποφάσεις τους επιχειρώντας να «ορίσουν» εκ νέου, το χρόνο παραγραφής! Αν π.χ., τα CD μεγαλοκαταθετών είναι “νέα στοιχεία” γιατί δεν είναι εγκαλούμενες και οι τράπεζες για ξέπλυμα και φοροδιαφυγή ;
Την ίδια ώρα «της ανάγκης για είσπραξη εσόδων» εύκολα τροποποιούμε το άρθρο 93 του Ν.4129/13 που, ενδεχομένως, παραγράφει αξιώσεις από υποθέσεις σε βάρος του δημοσίου.
Το δε, ΣτΕ με την 373/16 «παγώνει» την ηλεκτρονική υποβολή ΔΠΚ και ΔΟΣ με σκεπτικό την πιθανή «μελλοντική ακύρωση κάποιων διατάξεων».
Σωστό, αλλά γιατί μόνο για τους δικαστές;

Αρθρο μου στην ΑΓΟΡΑ της 24/12/2016


Δημήτρης Τσαγκάρης
Οικονομολόγος ΜΑ- Λογιστής Α’
Σύμβουλος Έκδοσης Περιοδικού ΛΟΓΙΣΤΗΣ
tsagaris@fao-economics.gr


Δημητρης Τσαγκαρης
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών