ΠΙΘΑΝΟΝ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ Με τεντωμένα τα νεύρα των υπουργών της κυβέρνησης για τον χρόνο του ανασχηματισμού, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να κατευνάσει τον εκνευρισμό τους και δεν αποκλείεται να προχωρήσει στις αλλαγές του υπουργικού σχήματος ακόμη και σήμερα. Η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου χθές βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου υπο τον πρόεδρο του κόμματος και
όλα τα κορυφαία στελέχη, ήταν το καμπανάκι που κτύπησε συναγερμό στα υπουργικά γραφεία.
Πολλοί απο τους υπουργούς είχαν μείνει με την εντύπωση πως ο ανασχηματισμός θα γίνει το Σαββατοκύριακο ή την Δευτέρα το αργότερο και όχι σήμερα. Είναι πολύ πιθανό όμως να γίνει ακόμη και σήμερα, αφού ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται ήδη να έχει κάνει τα πρώτα τηλεφωνήματα σε υπουργούς ή στελέχη που αναμένεται να μπούν στη κυβέρνηση.
Στο σενάριο που ήθελε τις αλλαγές ο πρωθυπουργός να τις ανακοινώνει μέσα στο Σαββατοκύριακο και όχι σήμερα έχει να κάνει και με ένα άλλο γεγονός: Το ταξίδι του Πάνου Καμμένου στην ινδονηδία.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επιστρέφει απο την Τζακάρτα στην Αθήνα το Σάββατο απόγευμα, που σημαίνει ότι ή δεν μετακινείται σε άλλο υπουργείο ή ότι ο ανασχηματισμός τελικά θα γίνει όντως μέσα στο Σαββατοκύριακο και σε κάθε περίπτωση μόλις επιστρέψει απο το ταξίδι του, ενώ σε ότι αφορά κάποια στελέχη των ΑΝΕΛ που θα μπούνε στην κυβέρνηση ο κ. Καμμένος θα το έχει συζητήσει με τον πρωθυπουργό είτε πριν αναχωρήσει για την ασιατική χώρα, είτε τηλεφωνικά μαζί του.
Ωστόσο μέχρι αυτή την ώρα στο Προεδρικό Μέγαρο, δεν έχουν φτάσει ακόμη τα Προεδρικά Διατάγματα προς υπογραφή απο τον Προκόπη Παυλόπουλο για τις αλλαγές στη δομή των υπουργείων που αλλάζουν φυσιογνωμία. Είναι διαδικαστικό το θέμα, ο κ. Παυλόπουλος θα ρίξει μια "τελευταία" ματιά στα Π.Δ όταν φτάσουν στα χέρια του και στη συνέχεια θα τα υπογράψει, υπόθεση δηλαδή ολίγων ωρών.
Τα νέα αυτά υπουργεία είναι με βάσει τα δύο Προεδρικά Διατάγματα που φέρουν την υπογραφή του πρωθυπουργού, τα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ψηφιακής Πολιτικής, Ενέργειας, Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Τουρισμού. Τα δύο πρώτα νέα υπουργεία δεν είναι τίποτα άλλο από την αναβάθμιση υπαρχουσών γενικών γραμματειών σε υπουργεία. Με τα συγκεκριμένα Προεδρικά Διατάγματα μετονομάζονται και ανασυστήνονται συνολικά ακόμη 6 υπουργεία.
Κύριος στόχος του κ. Τσίπρα είναι να έχει από τις επόμενες ημέρες και ενόψει της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, μία κυβέρνηση που να είναι έτοιμη να υπογράψει τις αναγκαίες συμφωνίες με τους δανειστές, ώστε να ολοκληρωθεί γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση. Κάτι, που με το υπάρχον σχήμα δεν ισχύει. Γι’ αυτό και οι κύριες αλλαγές φαίνεται ότι θα αφορούν και τομείς σχετικούς με τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Πρώτη αλλαγή θα είναι η απομάκρυνση του Πάνου Σκουρλέτη από την ενέργεια, καθώς διαφωνεί με την πώληση της ΔΕΗ. Παρότι φαινόταν ότι θα αναλάμβανε άλλο υπουργικό πόστο, είναι πιθανό να τεθεί εκτός κυβέρνησης, καθώς η διαφωνία του με την επιλογή του Μαξίμου για τη ΔΕΗ είναι κάθετη. Για τη θέση του συζητείται ο Σωκράτης Φάμελλος, μεταξύ και άλλων ονομάτων.
Ισχυρό είναι πλέον και το ενδεχόμενο να φύγει ο Γιώργος Κατρούγκαλος από το υπουργείο Εργασίας, αφού θεωρείται ένα φθαρμένο πρόσωπο που δύσκολα θα φέρει σε πέρας την αποστολή για τα εργασιακά. Λέγεται ότι αναζητήθηκε άλλο πρόσωπο για τη θέση, με τον υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο να είναι υποψήφιος, εκτός κι αν επιστρατευτεί κορυφαίο στέλεχος. Ο κ. Κατρούγκαλος παραμένει στην κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση, με το σενάριο μετακίνησής του στο υπουργείο Δικαιοσύνης ή κάποιο από το Πολιτισμού ή το Παιδείας να είναι στο τραπέζι.
Αλλά και ένας τρίτος υπουργός που σχετίζεται με τη διαπραγμάτευση, ο Γιώργος Σταθάκης του Οικονομίας, φέρεται υπό μετακίνηση – πιθανόν στο Ναυτιλίας – με ένα νέο πρόσωπο στη θέση αυτή. Συζητείται ακόμη και η αναβάθμιση του υφυπουργού Α. Χαρίτση.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού στα υπουργικά γραφεία
Το άλλο πεδίο των σημαντικών αλλαγών είναι το κεντρικό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς ένα βασικό ερώτημα είναι τι θα γίνει με τον Νίκο Παππά. Με αφορμή την αρνητική εξέλιξη του εγχειρήματος με τις τηλεοπτικές άδειες, πολλοί εντός του ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελαν να δουν τον υπουργό Επικρατείας να απομακρύνεται από το Μαξίμου και να αναλαμβάνει άλλο πόστο.
Σε κάθε περίπτωση πάντως θα υπάρξουν αλλαγές στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα. Ο νυν διευθυντής του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος λέγεται πως θα είναι ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αν αυτό συμβεί, με ενδιαφέρον αναμένεται ποιο θα είναι το νέο χαρτοφυλάκιο της Ολγας Γεροβασίλη με πιθανή τοποθέτησή της σε υπουργείο για τη δημόσια διοίκηση . Προς υπουργοποίηση οδεύει και η διευθύντρια του Γιώργου Κατρούγκαλου, Εφη Αχτσιόγλου. Αναβαθμισμένος, τέλος, θα είναι ο υφυπουργός ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης.
Ποιοι μένουν και ποιοί φεύγουν
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες , μάλλον θα παραμείνουν στις θέσεις τους οι, Γιάννης Δραγασάκης αντιπρόεδρος κυβέρνησης, Αλέκος Φλαμπουράρης υπουργός Επικρατείας, Ευκλείδης Τσακαλώτος υπουργός ΟΙκονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νίκος Κοτζιάς υπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Ξανθός υπουργός Υγείας.
Ο Χρήστος Σπίρτζης θα διατηρήσει το υπουργείο Υποδομών – χάνει κάποιες αρμοδιότητες μόνο του τομέα Μεταφορών, που πάνε στο Ναυτιλίας. Αναβαθμίζονται από αναπληρωτές υπουργοί σε υπουργοί οι αρμόδιοι σήμερα για τη διοικητική ανασυγκρότηση Χριστόφορος Βερναρδάκης και για τον τουρισμό Έλενα Κουντουρά. Κερδίζει έδαφος η ιδέα να παραμείνει ως υπουργός πλέον και ο Γιάννης Μουζάλας στο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Μέγα ερωτηματικό του ανασχηματισμού είναι εάν θα παραμείνει ο Νίκος Φίλης στο υπουργείο Παιδείας ή θα μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο. Η σύγκρουσή του με την εκκλησία έχει τεντώσει τα νεύρα του Μαξίμου, που όμως θα πρέπει να πάρει ρίσκο με την απομάκρυνσή του, καθώς θα φανεί ότι υπαγορεύει επιλογές υπουργών η αρχιεπισκοπή.
Άλλο ερωτηματικό είναι τι θα γίνει με τον Πάνο Κουρουμπλή, εάν στο υπουργείο Εσωτερικών τοποθετηθεί άλλος υπουργός.
Εκτός κυβέρνησης φέρονται οι υπουργοί Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. Δύσκολα θα παραμείνει στο σχήμα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.
Μόνο σε θαύμα ελπίζουν για παραμονή η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας
http://www.pronews.gr
04/11/2016
Δημοσίευση Σχολίου