ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΜΕΤΡΟΥΝ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ "ΕΧΘΡΟΥΣ" Ο Μάιος έχει μπει πλέον και η αξιολόγηση δεν έχει έχει κλείσει. Ίσα ίσα μετατίθεται για τέλος του μήνα. Σύμφωνα λοιπόν με την περίφημη φράση του Ε. Τσακαλώτου (αν η αξιολόγηση πάει για το Μάιο καήκαμε) μένει να δούμε πόσο θα καούν οι Έλληνες από τις διαπραγματεύσεις, αφού οι πιέσεις στην κυβέρνηση να συνθηκολογήσει για την ψήφιση και των προληπτικών μέτρων των 3,5 δισ. ευρώ είναι πλέον σφοδρές.
Στο πλαίσιο αυτό, των πιέσεων, εντάσσεται και η φημολογία του “κλεισίματος” των τραπεζών και του “κουρέματος” των καταθέσεων. Φαίνεται λοιπόν για ακόμη μία φορά πως ξετυλίγεται το σχέδιο των δανειστών που θέλουν να φτάσουν την Ελλάδα και την κυβέρνηση στο αμήν, να κινδυνεύουν να μην πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, έτσι ώστε να την οδηγήσουν εκεί που θέλουν.
Το περασμένο καλοκαίρι ανάγκασαν τον Αλέξη Τσίπρα να υπογράψει τον μνημόνιο “3”. Τώρα θέλουν να υπογραφεί το μνημόνιο “4” και για να χρυσώσουν το χάπι ίσως το συνδέσουν με μία ελάφρυνση του χρέους. Για το θέμα αυτό ωστόσο δεν έχει γίνει καμία απολύτως σοβαρή προσέγγιση. Μόνο θεωρητικές δηλώσεις και τίποτα περισσότερο.
Σήμερα, μετά την ολιγοήμερη ανάπαυλα του Πάσχα, ο Αλέξης Τσίπρας έχει στο Μέγαρο Μαξίμου σειρά επαφών με υπουργούς και στενούς του συνεργάτες προκειμένου να συζητηθούν όλες οι εξελίξεις γύρω από το θέμα των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο τόσο πολιτικό όσο και τεχνοκρατικό για το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Μέχρι στιγμής το μόνο δεδομένο είναι πώς έχει οριστεί Eurogroup για την επόμενη Δευτέρα 9 Μαΐου, όταν η ελληνική κυβέρνηση επεδίωκε αυτό να γίνει την τρέχουσα εβδομάδα. Οι Ευρωπαίοι ωστόσο σπεύσουν να δηλώσουν “μην περιμένετε αποφάσεις στο συγκεκριμένο Eurogroup”.
Πιθανότερο είναι το ενδεχόμενο να ληφθούν αποφάσεις στο τακτικό Eurogroup στις 24 Μαΐου, οπότε αν τα πράγματα έχουν εξελιχθεί θετικά θα εκταμιευθεί και η δόση των 6 δισ. ευρώ με βάση το τρίτο μνημόνιο και ταυτόχρονα θα ανοίξει επισήμως η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.
Τότε πάντως χρόνος θα έχει μειωθεί δραματικά και η πίεση θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη για την κυβέρνηση, αφού μέσα στο επόμενο τρίμηνο πρέπει να πληρωθούν υποχρεώσεις άνω των 5 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα εντός του Μαΐου 450 εκ. ευρώ, του Ιουνίου 700 εκ. ευρώ και σχεδόν 4 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.
Υπό τον κίνδυνο λοιπόν να μην κλείσει η συμφωνία ούτε καν μέσα στο Μάιο η κυβέρνηση σπεύδει να εκμεταλλευτεί για να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση τη στήριξη και ευρωπαϊκών δυνάμεων που αντιτίθενται στις πιέσεις για νομοθέτηση προληπτικών μέτρων, όπως είναι η Κομισιόν, η Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία.
Μια επίσης θετική εξέλιξη για την κυβέρνηση, την οποία θα επιχειρήσει να κεφαλαιοποιήσει, είναι η στήριξη που έχει εκδηλωθεί από τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές, οι οποίοι βλέπουν την ωμότητα με την οποία τα “κοράκια” των δανειστών επιτίθενται και πάλι στην Ελλάδα.
Συγκρατημένη αισιοδοξία δε, επιτρέπουν και οι πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές, που αναφέρουν ότι "οι άνεμοι από τις Εαρινές Προβλέψεις της Κομισιόν, που δημοσιοποιούνται την Τρίτη, θα είναι καλοί" για την Ελλάδα.
Στο μεταξύ υπάρχουν πληροφορίες, οι οποίες ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται, για ένα μπαράζ επαφών του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους Ευρωπαίους ομολόγους του με στόχο να επιχειρηθεί το κλείσιμο της αξιολόγησης αν όχι στο επικείμενο Eurogroup στο αμέσως επόμενο. Ο κ. Τσακαλώτος γνωρίζει πολύ καλά πώς όσο πηγαίνει προς τα πίσω η αξιολόγηση τόσο η θέση της Ελλάδας γίνεται πιο δυσχερής και τα μέτρα των 3,5 δισ. ευρώ έρχονται πιο κοντά.
Οι δανειστές προτείνουν να θεσμοθετηθούν εδώ και τώρα τα “προληπτικά” μέτρα τα οποία ωστόσο είναι “φωτιά”. Προβλέπουν, μεταξύ άλλων, αύξηση του ΦΠΑ σε ρεύμα και νερό, μείωση των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων, μείωση μισθών στο Δημόσιο και “πάγωμα” προσλήψεων.
Από την άλλη η κυβέρνηση προτείνει να μπει ένα πλαφόν στις δημόσιες δαπάνες, το οποίο θα ενεργοποιείται ανάλογα με την επίτευξη ή όχι των δημοσιονομικών στόχων.
Αυτό λοιπόν είναι το σημείο κλειδί για να “ξεκλειδώσει” η αξιολόγηση. Αυτό το θέμα ωστόσο κρατά όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Από αυτό του να κλείσει η αξιολόγηση και να προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης μέχρι και των πολιτικών εξελίξεων.
Η πιθανότητα να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές για ακόμη μία φορά με μία παραίτηση της κυβέρνησης επ' ουδενί έχει εκλείψει. Ίσως δε και η φημολογία για “κλείσιμο” τραπεζών και “κούρεμα” καταθέσεων που καλλιεργείται από συγκεκριμένα κέντρα εντός και εκτός της χώρα να αποσκοπεί ακριβώς σε αυτό. Να προκηρυχτούν δηλαδή εκλογές ή να δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις που θα οδηγούσαν και στην διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος με προσχώρηση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.
Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει ανησυχία πώς οι κοινωνικές αντιδράσεις θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες όσο πλησιάζει η ώρα του λογαριασμού και συγκεκριμένα η ψήφιση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου μεταξύ 10-15 Μαΐου.
- See more at: http://www.pronews.gr
10:11
03/05/2016
Δημοσίευση Σχολίου