Άλλη μια καταδίκη της μεταλλευτικής εταιρείας “Ευρωπαϊκοί Βωξίτες” προέκυψε τις τελευταίες ημέρες ανανεώνοντας τον προβληματισμό για το κατά πόσο οι συνθήκες εξόρυξης ακολουθούν τις κείμενες διατάξεις προστασίας του περιβάλλοντος, αναφορικά με τις επιφανειακές εξορύξεις και τα έργα αποκατάστασης που περιλαμβάνονται στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που οφείλει να τηρεί η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων βωξίτη στη Φωκίδα. Τη στιγμή ιδιαίτερα που η προστασία με απόλυτο τρόπο του περιβάλλοντος δεν αφορά στενά και μόνο την ποιότητα ζωής, αλλά
αποτελεί και καίρια προϋπόθεση βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς αυτό συνιστά το βασικότερο αναπτυξιακό προαπαιτούμενο σε όλο το φάσμα της οικονομίας και γενικότερα και στη Φωκίδα ειδικότερα σε μεγαλύτερο βαθμό.
Μετά τα συνεχιζόμενα πρόστιμα του τελευταίου έτους από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, που έχουν προκαλέσει την αντίδραση της εταιρείας, αυτή τη φορά ήταν η σειρά της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας να καταλογίσει συνολικό πρόστιμο 26.000 ευρώ στους “Ευρωπαϊκούς Βωξίτες” μετά από έκθεση αυτοψίας του Κλιµακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (Κ.Ε.Π.ΠΕ). Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι στις κεκλιµένες επιφάνειες του ορύγµατος του κοιτάσµατος «ΣΙ∆ΕΡΙΤΗΣ» οι τελικές βαθμίδες δεν έχουν διαµορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να δηµιουργηθούν συνθήκες που να επιτρέπουν έργα αποκατάστασης, όπως προβλέπεται στη ΜΠΕ, ύστερα από επιφανειακές εκμεταλλεύσεις, ενώ καταλογίστηκε, επίσης ότι επεμβάσεις για το ίδιο κοίτασμα έχουν διενεργηθεί και εντός των αδειοδοτημένων ορίων.Αναλυτικότερα:
Με βάση την έκθεση αυτοψίας (σχετικό 23) και την εισηγητική έκθεση (σχετικό 31) του Κλιµακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (Κ.Ε.Π.ΠΕ) Π.Ε. Φωκίδας, διαπιστώθηκαν οι παραβάσεις:
Α1: ∆εν διαπιστώθηκε η ύπαρξη ορόσηµων στο κοίτασµα «Σιδερίτης 1 – Ασφακόλακκα»
Α2: ∆εν διαπιστώθηκε η ύπαρξη ορόσηµων στο κοίτασµα «Σιδερίτης»
Ενώ στον περιβαλλοντικό όρο δ1)11. της αρ. πρωτ. 176598/4446/22-12-2003 ΑΕΠΟ όπως τροποποιήθηκε και ανανεώθηκε με την αρ. πρωτ. οικ. 164818/2323/31-8-2010 ΑΕΠΟ, προβλέπεται η οριοθέτηση των χώρων επέµβασης με τεχνητά και μόνιµα ορόσηµα εντός ενός έτους από την έκδοση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.
Β. Το υφιστάµενο πολύγωνο επέµβασης του κοιτάσµατος «ΣΙ∆ΕΡΙΤΗΣ» δεν συµπίπτει με το αδειοδοτηµένο πολύγωνο του εν λόγω κοιτάσµατος, λαµβάνοντας υπόψη τους χάρτες οι οποίοι είναι διαθέσιµοι στον διαδικτυακό τόπο geodata (∆ηµ. Ανοικτά ∆εδοµένα). Συγκεκριµένα τα σηµεία 32 και 33 ενώ αποτελούν όρια του αδειοδοτηµένου πολυγώνου επέµβασης, όπως απεικονίζονται στον Χάρτη Αποκατάστασης – Αρ. Σχεδίου ΒΤ2/Ι-8 κλ. 1:5000 (1999), βρίσκονται εντός του υφιστάµενου χώρου (πολυγώνου) επέµβασης.
Σύµφωνα με τους εγκεκριµένους περιβαλλοντικούς όρους, έχουν καθοριστεί συντεταγµένες για το πολύγωνο επέµβασης του κοιτάσµατος και συγκεκριµένα στο πεδίο α) Είδος και μέγεθος δραστηριότητας – Α. ΚΥΡΙΟ ΕΡΓΟ – Α.2 Εκµετάλλευση βωξίτη του μεταλλευτικού τοµέα ΒΤ 2/Ι…- 6. Εκµετάλλευση «ΣΙ∆ΕΡΙΤΗΣ» (ΧΩΡΟΣ Α) της αρ. πρωτ. 176598/4446/22-12-2003 ΑΕΠΟ όπως τροποποιήθηκε και ανανεώθηκε με την αρ. πρωτ. οικ. 164818/2323/31-8-2010 ΑΕΠΟ, αναφέρονται οι συντεταγµένες της συνολικής έκτασης του κοιτάσµατος «Σιδερίτης».
Γ. Στις κεκλιµένες επιφάνειες του ορύγµατος του κοιτάσµατος «ΣΙ∆ΕΡΙΤΗΣ», οι τελικές βαθµίδες έχουν πλάτος μικρότερο των 4μ. και ύψος μεγαλύτερο των 20μ., και γενικά δεν έχουν διαµορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να δηµιουργηθούν συνθήκες που να επιτρέπουν έργα αποκατάστασης, όπως προβλέπεται στη ΜΠΕ που συνοδεύει την αρ. πρωτ. 176598/4446/22-12-2003 ΚΥΑ ΥΠΕΧΩ∆Ε – ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ – ΥΠ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ «Έγκριση περιβαλλοντικών όρων…» και συγκεκριµένα στον Τόµο Γ΄/κεφ.6.2. “Μέτρα κατά την πρόοδο της εκµετάλλευσης – Ορύγµατα που δεν προβλέπεται να γεµίσουν”:
Επίσης στον περιβαλλοντικό όρο δ1)16. της αρ. πρωτ. 176598/4446/22-12-2003 ΑΕΠΟ όπως τροποποιήθηκε και ανανεώθηκε με την αρ. πρωτ. οικ. 164818/2323/31-8-2010 ΑΕΠΟ, προβλέπεται: «16. Στην περίπτωση των επιφανειακών εκµεταλλεύσεων, το ελάχιστο πλάτος κάθε εξοφληµένης βαθµίδας να είναι 6 μέτρα και το μέγιστο ύψος 15 μέτρα. Μετά την εξόφληση κάθε βαθµίδας να αρχίζει η αποκατάστασή της που θα ολοκληρώνεται μέσα σε έναν χρόνο. Λόγω του τεκτονισµού της περιοχής να εφαρµοστούν μέθοδοι εξόρυξης που να διασφαλίζουν τις καταπτώσεις των πρανών των βαθµίδων εκµετάλλευσης».
http://www.amfissaface.gr/
Δημοσίευση Σχολίου