Επεισοδιακή διακοπή της ανοιχτής συζήτησης για την παιδεία



Ατύχησε η πρώτη απόπειρα του υπουργείου Παιδείας να οργανώσει δημόσιες συζητήσεις, ανοιχτές στο κοινό, στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου για την παιδεία. Χθες η πρώτη δημόσια συζήτηση διεκόπη από εκπαιδευτικούς της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, ενώ ευχάριστη νότα σε όσους παρακολουθούσαν διαδικτυακά τη διαδικασία προσέφεραν τα σχόλια των κεντρικών ομιλητών της εκδήλωσης για τους διαμαρτυρόμενους.

Ειδικότερα, η συζήτηση είχε προγραμματιστεί για τις 7 μ.μ. στο Αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Παστέρ, παρουσία του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, και με ομιλητές τον πρόεδρο της Επιτροπής Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου Αντώνη Λιάκο, τον πρόεδρο της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής Κώστα Γαβρόγλου, τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας Νίκο Θεοτοκά και τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής Γεράσιμο Κουζέλη. Οι ομιλητές θα εξηγούσαν τους στόχους του εθνικού διαλόγου (εις τετραπλούν;).
Ωστόσο, λίγο μετά τις 7 μ.μ. εκπαιδευτικοί αλλά κυρίως φοιτητές του ΚΚΕ διάβασαν το κείμενο διαμαρτυρίας τους κατά της κυβερνητικής πολιτικής στην εκπαίδευση και αποχώρησαν. Κατόπιν, σειρά πήραν αναπληρωτές και αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι πρόσκεινται στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά. Ωστόσο η διαμαρτυρία αυτή δεν έληξε γρήγορα, παρότι κάποιοι ήλπισαν αυτό θα συνέβαινε μετά τις πρώτες τοποθετήσεις των μελών αυτής της ομάδας εκπαιδευτικών. Ομως διάφοροι εκπαιδευτικοί συνέχισαν διά βοής να διατυπώνουν κάποια θέση κατά του διαλόγου, της κυβερνητικής πολιτικής, των ομιλητών. «Διάλογος γίνεται στα κανάλια και λείπει η δική μας φωνή», είπε ένας εκπαιδευτικός. «Διάλογο κάνετε με την τρόικα», πρόσθεσε άλλος. «Ντροπή στη διανόηση», φώναξε ένας τρίτος, ενώ ένας τέταρτος απεφάνθη: «Σας καταργούμε, ο διάλογός σας δεν θα περάσει».
Με το πέρασμα του χρόνου η διαδικασία έγινε απόλυτα... βαρετή, καθώς γινόταν ξεκάθαρο ότι οι διαμαρτυρόμενοι δεν θα αποχωρούσαν, ούτε θα επέτρεπαν την έναρξη του διαλόγου.
Ετσι, στιγμές ευθυμίας προσέφεραν κάποια μέλη του πάνελ και συνομιλητές τους, που μάλλον ξαφνιάστηκαν από τους διαμαρτυρόμενους, και σχολίαζαν τα τεκταινόμενα ενώ δεν γνώριζαν ότι ακούγονται στο διαδίκτυο από ένα ανοιχτό μικρόφωνο.
«Αυτοί τώρα τι είναι; ΚΚΕ;», ρώτησε ένας εκ των ομιλητών τον διπλανό του.
«Οχι, μάλλον εξωκοινοβουλευτική αριστερά. ΚΚΕ ήταν οι προηγούμενοι», του απάντησε ο άλλος.
«Είδες το ΚΚΕ. Οργανωμένο κόμμα και με τάξη», ανταπαντά ο πρώτος.
Πάντως, ο κ. Λιάκος δήλωσε ότι «είμαστε αποφασισμένοι ο διάλογος να συνεχιστεί με πολλούς τρόπους, και οι συζητήσεις θα διεξαχθούν όπως έχουν προγραμματιστεί. Παράλληλα θα συνεδριάσουν οι επιτροπές, ενώ θα υπάρξει και η αρθρογραφία. Θα συνεχίσουμε τον διάλογο, διότι αυτό έχει ανάγκη η παιδεία μας. Εχει ανάγκη μιας μεγάλης μεταρρύθμισης, που ουδείς μπορεί να ματαιώσει».
Επίσης χθες η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, αρμόδια για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανακοίνωσε στην ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) ότι το 2017 θα δημιουργηθούν 500 νέες θέσεις διδασκόντων στα πανεπιστήμια. Θα προηγηθεί η κατανομή των θέσεων μεταξύ των ΑΕΙ και η εσωτερική κατανομή των θέσεων κάθε ΑΕΙ ανά σχολή και τμήμα.
  ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ
http://www.kathimerini.gr/
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών