Ιδού το έγγραφο για έξωση της Ελλάδας από τη Σένγκεν


Σε κλοιό πιέσεων η Αθήνα. Να διασφαλίσουμε ότι δεν μιλούν στις Βρυξέλλες για έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν ζητά ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου.
idou-to-eggrafo-gia-ekswsi-tis-elladas-apo-ti-sengken
Στη δίνη του κυκλώνα συνεχίζει να βρίσκεται η κυβέρνηση όσον αφορά στο προσφυγικό – μεταναστευτικό με το συνεχιζόμενο έλλειμμα συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών να εντείνει τις φωνές σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ακόμη και έξοδο της χώρας μας από τη συνθήκη Σένγκεν.

Με εσωτερικό έγγραφο η Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Η ακεραιότητα της Συνθήκης Σένγκεν» ζητά εμμέσως πλην σαφώς την επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα του χώρου για δύο χρόνια «όπου εντοπίζονται συνεχείς σοβαρές ελλείψεις σχετικά με τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων».
Παράλληλα προτείνει την άμεση αποστολή επιχειρησιακής ομάδας της FRONTEX στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και την ανάπτυξη ομάδων ταχείας επέμβασης στα σύνορα με τρίτες χώρες (rapid border intervention teams - (RABITs), ιδιαίτερα στα Βαλκάνια.
Στο εσωτερικό έγγραφο της προεδρίας με αποδέκτη την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων της Ε.Ε. (COREPER) και το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες σήμερα και αύριο (3-4 Δεκεμβρίου), γίνεται λόγος για «αδυναμία ορισμένων κρατών μελών να διαφυλάξουν τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.» και για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για τη διασφάλιση του κεκτημένου του χώρου Σένγκεν.
Εξ αυτού η Προεδρία καλεί το Συμβούλιο να εξετάσει τέσσερα σημαντικά ζητήματα για να αντιμετωπιστεί η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση και η τρομοκρατική απειλή:
  1. Η καλύτερη συνεργασία ανάμεσα στα κράτη μέλη σε περίπτωση επαναφοράς ελέγχων στα σύνορά τους
  2. Η διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων
  3. Η αύξηση των ελέγχων για να αντιμετωπιστεί η παράνομη μετανάστευση
  4. Η αντιμετώπιση των σοβαρών ελλείψεων σε ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα 



Δραματική έκκληση Άσελμπορν: Σταματήστε να μιλάτε για έξοδο της Ελλάδος από τη Σένγκεν 
Ο προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών της Ε.Ε για θέματα μετανάστευσης και υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν επιχείρησε σήμερα να ρίξει τους τόνους λέγοντας ότι οι ελληνικές αρχές «ενισχύουν τη συνεργασία τους με τις υπηρεσίες της Ε.Ε για τον καλύτερο έλεγχο των προσφυγικών ροών».
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ρόιτερς, ο Άσελμπορν, παραδέχθηκε ότι «Υπάρχουν ακόμη προβλήματα», αλλά όπως είπε «υπάρχουν βελτιώσεις» και αναφερόμενος στο σημερινό και αυριανό Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες και τη σχετική έκθεση της Κομισιόν σημείωσε ότι «ως την Παρασκευή, έχουμε ακόμη (...) μερικές ημέρες για να δείξουμε ότι η Ελλάδα σημειώνει προόδους».
«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν μιλούν στις Βρυξέλλες για την Σένγκεν και την Ελλάδα, για να αποκλείσουν την Ελλάδα από την Σένγκεν», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε σχόλια που έκανε το Σαββατοκύριακο ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο.

Η κυβέρνηση μιλά για εχθρικό κλίμα στην Ευρώπη

Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της, με δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη, επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις κάνοντας λόγο για ευρωπαϊκούς κύκλους που αναπαράγουν το εχθρικό κλίμα προς την Ελλάδα.
Με ανακοίνωσή της η κα. Γεροβασίλη σημειώνει ότι «στο πλαίσιο της Ε.Ε ουδέποτε έχει τεθεί ζήτημα εξόδου της Ελλάδος από τη Συνθήκη Σένγκεν. Ωστόσο αναπαράγονται αναληθή δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται σε αυτό, προσπαθώντας να επιρρίψουν ευθύνες στην Ελλάδα για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών».
Όπως γράφει η κυβερνητική εκπρόσωπος «Η χώρα υλοποιεί, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις», αλλά «Δυστυχώς υπάρχουν ευρωπαϊκοί κύκλοι που επιμένουν να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και να πιστεύουν ότι το μέλλον της Ευρώπης μπορεί να χτιστεί με φοβικά αντανακλαστικά, φράχτες και αποκλεισμούς. Οι ίδιοι κύκλοι αναπαράγουν τις τελευταίες μέρες το εχθρικό κλίμα προς την Ελλάδα με την απαράδεκτη απειλή περί εξόδου από τη Συνθήκη Σένγκεν. Και δυστυχώς, κάποιοι στην Ελλάδα υιοθετούν άκριτα αυτές τις προσεγγίσεις».

Δραματική παρέμβαση Αβραμοπόπουλου

Ο Έλληνας Επίτροπος έκανε δραματική παρέμβαση για το θέμα αυτό στη σημερινή συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, όπου το κλίμα ήταν ιδιαίτερα βαρύ για την Ελλάδα.
Ο κ. Αβραμόπουλος, σε δηλώσεις του στην Καθημερινή, τόνισε ότι «η άμεση και πλήρης εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων σε πρόσφατα συμβούλια, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από όλα τα Κράτη Μέλη θα ενισχύσει την ασφάλεια των θαλάσσιων συνόρων αλλά και θα επαναφέρει τον έλεγχο στα βόρεια σύνορα, όπου μη ταυτοποιημένοι μετανάστες προσπαθούν να συνεχίσουν τη πορεία τους προς τα βόρεια».
Διευκρίνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι ενήμερη για την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στη βάση των συμφωνηθέντων χρονοδιαγραμμάτων».
«Μέχρι τη Σύνοδο της 17ης Δεκεμβρίου η κατάσταση πρέπει να έχει βελτιωθεί σημαντικά τόσο στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της χώρας» ξεκαθάρισε, προσθέτοντας: «Eίμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα βάλει τέλος στις θεωρίες, είτε περί κατάρρευσης της ζώνης Σένκγεν, είτε περί εξόδου της χώρας από αυτή».

Μήνυμα και από Κατάινεν 

Μετά την συνάντηση του κολεγίου των Επιτρόπων της ΕΕ, ο Φιλανδός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γίρκι Κατάινεν, σε ερώτηση για την άρνηση των ελληνικών αρχών να δεχθούν βοήθεια από τη FRONTEX και την Επιτροπή στην διασφάλιση των συνόρων τους και το κατά πόσο αυτό παρουσιάζει προβλήματα στη παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του Σένγκεν, ο Γίρκι Κατάινεν δήλωσε πως καταλαβαίνει «τη δύσκολη κατάσταση της Ελλάδας» αλλά πως η διασφάλιση της ελευθερίας της μετακίνησης των Ευρωπαίων μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν «διαφυλάξουμε τα σύνορα μας».
Μουζάλας: Αδικο blame game
«Δεν έχει ειπωθεί επίσημα αλλά υπάρχει πίεση» λέει ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας, όπως μεταδίδει το Reuters. «Υπάρχουν πολύ κοινά ψέματα για την Ελλάδα… αυτό το blame game είναι άδικο». Ο υπουργός Μετανάστευσης τονίζει, πως όσο η Τουρκία δεν καταστέλλει τα δίκτυα διακινητών που δρουν στις ακτές της, η Αθήνα δεν μπορεί να σταματήσει τις βάρκες που είναι γεμάτες πρόσφυγες από το να αποβιβαστούν στα ελληνικά νησιά. Όπως είπε, έχει πάρει μαζί του πρέσβεις της ΕΕ στη θάλασσα, για να δουν τις αφίξεις και τους ρώτησε τι πρέπει να κάνει η Αθήνα. «Δεν τολμούν να μας ζητήσουν να τους πνίξουμε, αλλά αν προσπαθήσεις να εμποδίσεις μια πλαστική βάρκα στο μέσο της θάλασσας με 50 ή 70 πρόσφυγες, είναι σαν να ζητάς να τους πνίξω».
Γιατί οι Ευρωπαίοι «εγκαλούν» τη χώρα μας:
  • Για το γεγονός ότι το πρώτο, κέντρο υποδοχής (hotspot) στη Λέσβο επί της ουσίας δεν λειτουργεί, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα δεν έχει ξεκινήσει η κατασκευή τους με την ελληνική πλευρά να επικαλείται τη μη εκταμίευση των σχετικών κονδυλίων από πλευράς Κομισιόν.
  • Ότι έχει απορρίψει την αποστολή 400 ανθρώπων του Frontex που θα ενίσχυαν τα σύνορά της με την ΠΓΔΜ, με το αιτιολογικό –όπως καταγράφεται σε επιστολή προς την Κομισιόν– ότι η εξουσιοδότηση του προσωπικού του Frontex ήταν πολύ γενική και δεν θα αφορά μόνο την καταγραφή.
  • Για το ότι επιμένει πως δεν θα χρησιμοποιήσει τις ομάδες γρήγορης παρέμβασης του Frontex (Rabid).
  • Για το ότι δεν φαίνεται να θέλει 300 μηχανήματα που θα βοηθούσαν στην καταγραφή των δακτυλικών αποτυπωμάτων και στην καταγραφή των μεταναστών σε κοινή βάση δεδομένων της Ε.Ε., υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν προβλήματα με τη σύνδεση στο Ιντερνετ και την εκπαίδευση του προσωπικού.
  • Και επίσης για το γεγονός ότι δεν έχει τηρήσει την υπόσχεσή της να πραγματοποιήσει τις πτήσεις που θα μετέφεραν πρόσφυγες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Φερχόφσταντ: Να μας δώσει εξηγήσεις ο Τσίπρας
Ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στην Ευρωβουλή καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να εξηγήσει ενώπιον του ευρωκοινοβουλίου, γιατί αρνείται την ανάπτυξη ευρωπαϊκών δυνάμεων ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής για την καλύτερη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της χώρας.
Σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος τονίζεται ότι «δεν μπορεί να υπάρχει ζώνη Σένγκεν της οποίας τα εξωτερικά σύνορα μοιάζουν με ελβετικό τυρί. Αν η Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί τα σύνορά της θα πρέπει να δεχθεί την βοήθεια της Ευρώπης.»
Ο κ. Φερχόφσταντ θεωρεί απαράδεκτη την δικαιολογία ότι η φρούρηση των ελληνικών συνόρων από άλλες χώρες μέλη της Ε.Ε. προσβάλει την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας και τονίζει ότι δεν μπορεί μια χώρα να είναι μέλος της συνθήκης Σένγκεν και την ίδια στιγμή να αρνείται να διαχειριστεί τα σύνορά της, σχολιάζοντας: «Αν συμβεί αυτό η ζώνη Σένγκεν θα συρρικνωθεί»
Η προσφυγή της Σλοβακίας
Στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο προσφεύγει η Σλοβακία εναντίον της πρόσφατης απόφασης της ΕΕ που προβλέπει την αναδιανομή των προσφύγων μεταξύ των κρατών μελών.
Η προσφυγή κατατέθηκε το πρωί της Τετάρτης, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Robert Fico. Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ στις 22.9 είχαν αποφασίσει την μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων, ενώ είχαν μειοψηφίσει οι Σλοβακία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Τσεχία.
O Fico έχει χαρακτηρίσει την απόφαση ως "επιβολή". Αντίστοιχη προσφυγή ετοιμάζει και η Ουγγαρία.
Δείτε εδώ το έγγραφο της προεδρίας

 http://www.thetoc.gr/
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών