168 «ναι» συγκέντρωσε η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα

Αυξήθηκαν κατά 8 οι βουλευτές που ψήφισαν υπέρ Δήμα
168 «ναι» συγκέντρωσε η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα


Δήμα ψήφισαν Μελάς, Κουράκος, Μίκα Ιατρίδη, Γιοβανόπουλος, Κασαπίδης, Οικονόμου αλλά και οι Μπούκουρας και Αλεξόπουλος - «Παρών» ψήφισε η Νίκη Φούντα που ανεξαρτητοποιήθηκε από τη ΔΗΜΑΡ λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία - Απούσα η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά των ΑΝΕΛ

  • 14:25
    Δήλωση Μιχαλολιάκου:

    Σταθερή και ακλόνητη η Χρυσή Αυγή καταψήφισε την επιλογή της θλιβερής συγκυβερνήσεως Σαμαρά - Βενιζέλου και στην δεύτερη ψηφοφορία, όπως με συνέπεια θα πράξει και στην τρίτη. Θα πολεμήσουμε την πολιτική του Μνημονίου μέχρι της τελικής απελευθερώσεως της Χώρας από τους διεθνείς τοκογλύφους και η επόμενη νικηφόρα μάχη θα είναι η ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου 2014, η οποία θα ρίξει στα πολιτικά απόβλητα τον Σαμαρά και τον συνέταιρό του Βενιζέλο.
  • 14:24
    Βουλευτές των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης εκτιμούσαν μετά το πέρας στης ψηφοφορίας ότι οι συνθήκες βελτιώθηκαν και ότι είναι αρκετά πιθανό να εκλεγεί Πρόεδρος “δεν αποκλείεται όμως να συγκεντρωθούν μόνο 175 ψήφοι στην τελική ψηφοφορία”, και πως θα εξαρτηθεί από τις κινήσεις που θα γίνουν στις πέντε ημέρες που απομένουν.
  • 14:22
    «Θεωρητικά βγαίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι πιθανότητες αυξήθηκαν μετά την σημερινή ψηφοφορία, προσωπικά όμως δεν το πιστεύω» έλεγε πηγή του Μεγάρου Μαξίμου σε συνομιλία του με δημοσιογράφους αμέσως μετά την δεύτερη ψηφοφορία στην Βουλή.
  • 14:19
  • 14:18

    Τι γράφουν τα ξένα media

    Για τη γαλλική εφημερίδα "Le Monde", η ελληνική βουλή απέτυχε για δεύτερη φορά να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας.  Αν και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δείχνει μία  πρόοδο, γράφει η εφημερίδα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα είναι  δύσκολο την ερχόμενη εβδομάδα να συγκεντρώσει ο υποψήφιος του Έλληνα πρωθυπουργού τις απαιτούμενες ψήφους - 180 στον αριθμό- στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία, την ερχόμενη Δευτέρα.
  • 14:01

    Οι δηλώσεις του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Στάθη Μπούκουρα


  • 13:56
  • 13:55

    Τι γράφουν τα ξένα media

    Δεύτερη αποτυχία της ελληνικής βουλής να εκλέξει πρόεδρο αφού περισσότεροι από 100 βουλευτές σε σύνολο 300, δεν ψήφισαν τον εκλεκτό του Αντώνη Σαμαρά για την προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας, Σταύρο Δήμα, γράφει η "Liberation".
    Στο ίδιο μήκος κινείται και η γαλλική εφημερίδα "La Croix". "Σε περίπτωση που και στην τρίτη ψηφοφορία δεν εκλεγεί πρόεδρος τότε η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές στα τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου", υποστηρίζει.
  • 13:54

    Τι γράφουν τα ξένα media

    Ο υποψήφιος του Έλληνα πρωθυπουργού για την προεδρία, απέτυχε να νικήσει στη δεύτερη ψηφοφορία, ωστόσο, κατάφερε να αποσπάσει οκτώ περισσότερες ψήφους από την πρώτη ψηφοφορία χάρη στην υποστήριξη ανεξάρτητων βουλευτών, σύμφωνα με την "Wall Street Journal".
  • 13:54

    Τι γράφουν τα ξένα media

    Για τους Financial Times, το ελληνικό κοινοβούλιο απέτυχε να εκλέξει πρόεδρο και στην δεύτερη ψηφοφορία αυξάνοντας τις πιθανότητες πρόωρων εκλογών το Φεβρουάριο αλλά και φέρνοντας στην εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Σταύρος Δήμας, υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού για την ελληνική προεδρία, απέσπασε 168 ψήφους, οκτώ περισσότερες από την πρώτη ψηφοφορία μετά την έκκληση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά για συναίνεση.   
  • 13:47

    Οι δηλώσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου


  • 13:45

    Τι γράφουν τα ξένα media

    Reuters
    "Οι Έλληνες βουλευτές δεν συγκέντρωσαν την απαιτούμενη πλειοψηφία για την εκλογή προέδρου στη δεύτερη ψηφοφορία, με τον Αντώνη Σαμαρά να χρειάζεται άλλες 12 ψήφους στην τελική, τρίτη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην ελληνική βουλή προκειμένου να αποφύγει την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών", αναφέρει το Reuters. "Συγκεντρώνοντας 168 ψήφους, ο Σταύρος Δήμας, ο υποψήφιος του Α. Σαμαρά για την προεδρία, θα πρέπει στην τρίτη ψηφοφορία να συγκεντρώσει 180 ψήφους για την εκλογή του".
  • 13:44

    Συνάντηση Αντ. Σαμαρά - Ευ. Βενιζέλου, στις 14:00, στο Μέγαρο Μαξίμου

    Συναντώνται στις 14:00, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, στη συνάντηση θα είναι παρών και ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.
  • 13:44
    Δήλωση Οικονόμου
    «Η στροφή του κ. Σαμαρά προς την συναίνεση σήμερα απέδωσε καρπούς. Η προεδρική εκλογή ξεκινάει τώρα», δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος ψήφισε στη σημερινή ψηφοφορία τον Σταύρο Δήμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Στην ερώτηση αν «υπάρχει κίνημα προς αυτή την κατεύθυνση από τους ανεξάρτητους βουλευτές» ο κ. Οικονόμου απάντησε: «Όλα είναι θέμα πολιτικής. Και πρέπει να είναι θέμα πολιτικής».
  • 13:43
    Άδωνις: Πιθανότατα εντός τριμήνου να βγούμε από το ευρώ
  • 13:41
    Ανακοίνωση ΔΗΜΑΡ για την ανεξαρτητοποίηση της βουλευτού Ν. Φούντα: Η βουλευτής κ. Νίκη Φούντα, με την ανεξαρτητοποίηση της, επέλεξε το δρόμο της. Η Δημοκρατική Αριστερά συνεχίζει το δικό της.
  • 13:33

    Οι δηλώσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη


  • 13:31

    Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά


  • 13:30

    Οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα


  • 13:26
    Βουλή: «Ανταποκρίθηκα σε τηλεφώνημα του Αλέξη Τσίπρα» δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης  

      
    Δεν έχει συζητηθεί ακόμη το επίμαχο ζήτημα της ένταξης βουλευτών της ΔΗΜΑΡ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με συνομιλία που είχε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, με δημοσιογράφους.

    Ο κ. Κουβέλης επιβεβαίωσε τις συζητήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και ανέφερε ότι «ανταποκρίθηκε σε τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα» και πρόσθεσε: «Εμείς ζητήσαμε προγραμματική συμφωνία και διαρκές συνέδριο, όπου θα συζητηθούν όλα τα θέματα προοδευτικής διακυβέρνησης».
  • 13:26
    Δήλωση Κουτσούμπα: «Απέναντι στη δυσοσμία ενός συστήματος που δε γιατρεύεται, απέναντι στα πολιτικά «πάρε – δώσε» των άλλων δυνάμεων, στους εκβιασμούς αλλά και τις αυταπάτες τόσο της κυβέρνησης όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο λαός μπορεί να αντιτάξει την οργάνωση πάλης του, την οργάνωση της λαϊκής συμμαχίας του, με ακόμα πιο δυνατό, αυτή τη φορά, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας».
  • 13:07
    Δήλωση Γιοβανόπουλου
    «Ο τόπος χρειάζεται φωτισμένες ηγεσίες. Όταν ζητάς συναίνεση, πρέπει να την προσφέρεις κιόλας. Νομίζω ότι υπάρχει χώρος για να βρούμε χώρο και θα υπάρξει τόπος στην κοινή λογική» ανέφερε ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος που σήμερα ψήφισε τον Σταύρο Δήμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Ερωτηθείς τι μεσολάβησε από την πρώτη ψηφοφορία, από την οποία απείχε, ο κ. Γιοβανόπουλος απάντησε: «Δεν με έκανε να αλλάξω κάτι. Ήταν κραυγή η στάση μου στην πρώτη ψηφοφορία, για την ανάγκη συνεννόησης».
  • 13:07
    Αυτά δήλωσε ο πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους κατά την έξοδό του από τη Βουλή
  • 13:06
    Σαμαράς: Στην 3η ψηφοφορία παρών δεν θα υπάρχει
  • 13:06
    Σαμαράς: Να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του
  • 13:06
    Σαμαράς: Στην 3η ψηφοφορία κάθε βουλευτής θα βρεθεί ενώπιος ενωπίω με την αγωνία των Ελλήνων
  • 13:06
    Σαμαράς: Εύχομαι στην 3η ψηφοφορία να αποφύγουμε τον εθνικό κίνδυνο
  • 13:04
    Σαμαράς: Παρά την τρομοκρατία και τη λάσπη του δίδυμου Τσίπρα-Καμένου και άλλοι ψήφισαν σήμερα Δήμα
  • 13:03
    Αναλυτικά η δήλωση Μπούκουρα που αυτή τη φορά ψήφισε Σταύρο Δήμα: «Ψήφισα Σταύρο Δήμα για το καλό των Ελλήνων, για το καλό της πατρίδας μου. Έχω τη συνείδησή μου καθαρή και αισθάνομαι πως έπραξα το καθήκον μου. Ένα λόγος παραπάνω που ψήφισα τον κ. Δήμα, είναι το γεγονός πως κατάγεται από την περιοχή την οποία εκπροσωπώ στο Κοινοβούλιο. Είμαι περήφανος για την πράξη που έκανα».
  • 13:02
  • 13:01
    Δήλωση Τσίπρα στο περιστύλιο της Βουλής: «Ούτε η Βουλή, ούτε ο ελληνικός λαός πρόκειται να δώσουν λευκή επιταγή στον Αντώνη Σαμαρά να εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα της λιτότητας που ακριβαίνουν τα φάρμακα και λεηλατούν την κοινωνία. Με τη νέα χρονιά η κοινωνία θα γυρίσει σελίδα. Καλά Χριστούγεννα σε όλους».
  • 12:59
    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η δεξαμενή των 24 ανεξάρτητων βουλευτών έχει σχεδόν στερέψει για την κυβέρνηση. Ηδη, δεκατρείς ανεξάρτητοι ψήφισαν Πρόεδρο και σύμφωνα με τις ευνοϊκότερες για το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμήσεις θα μπορούσαν να προσχωρήσουν ακόμα τρεις βουλευτές. Υπο αυτά τα δεδομένα καθίσταται σαφές ότι ο στόχος των 180 περνά μέσα από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΔΗΜΑΡ ή των ΑΝΕΛ που έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσουν. Ωστόσο, η χθεσινή απόφαση του κ. Φώτη Κουβέλη να συμπορευτεί με τον ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει τις φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό του κόμματος του. Ήδη η κυρία Νίκη Φούντα ανεξαρτητοποιήθηκε ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσει και ο κ. Θωμάς Ψύρρας. Με τον τρόπο αυτό δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες και έως την 29η Δεκεμβρίου το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός να απευθύνει και πάλι μήνυμα συναίνεσης όχι μονο προς τους βουλευτές αλλά και προς κόμματα.
  • 12:56
    Μπούκουρας: Είμαι πολύ περήφανος που στήριξα το Σταύρο Δήμα, ο οποίος κατάγεται και από την περιοχή μου
  • 12:54
    «Θα εξαντλήσω τις προσπάθειες για ενότητα της παράταξης», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε πριν από την ψηφοφορία με τον προκάτοχό του πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Ο κ. Βενιζέλος άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπήρξε ανταπόκριση από την πλευρά του κ. Παπανδρέου, καθώς είπε: «Εγώ είπα αυτά που είχα να πω και λέω όλο το τελευταίο διάστημα».
  • 12:53
    Πάνος Καμένος: Οι ΑΝΕΛ είμαστε όρθιοι και θα παραμείνουμε όρθιοι
  • 12:52
    Πάνος Καμένος: Η ελπίδα έρχεται με την απελεύθερωση της χώρας μας από τα μνημόνια
  • 12:51
    Κουβέλης για ανεξαρτητοποίηση Φούντα: «Ο καθένας παίρνει το δρόμο του»
  • 12:50
    Κουβέλης: «Η άρνηση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ να ψηφίσουν Πρόεδρο Δημοκρατίας είναι άρνηση στη συνέχιση της ίδιας πολιτικής στην Ελλάδα»
  • 12:49
    Δήλωση Τσίπρα: «Οι εκλογές είναι μονόδρομος»

    «Είναι φανερό πως ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών δεν δίνει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση να εφαρμοσει τα νέα μέτρα. Η κυβέρνηση κατάφερε να συγκεντρώσει μόνο 168 ψήφους, εκ των οποίων και εκ των οποίων και δύο χιτλερικες (Μπούκουρα και Αλεξόπουλου). Όλα δειχνουν ότι και στην 3η ψηφοφορια δεν θα επιτευχθεί ο αριθμός των 180 βουλευτών. Οι εκλογές ειναι μονόδρομος», δήλωσε μετά το τέλος της ψηφοφορίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
  • 12:47
    Μελάς: «Ψήφισα τον Σταύρο Δήμα γιατί τον εκτιμώ ιδιαίτερα και επειδή έχει μεγάλη πολιτική σταδιοδρομία. Αν πάμε σε εκλογές, η οικονομία θα πάει πίσω και ο ελληνικός λαός θα μπει σε περιπέτειες».
  • 12:47
    Κικίλιας: «Πρέπει να μάθουμε τι σημαίνει σταθερότητα και τη σημαίνει ασφάλεια. Αυτή την ώρα, στη χώρα δεν χωράνε μικροπολιτικές. Δεν μπορώ να γνωρίζω τι θα συμβεί στην τρίτη ψηφοφορία, δεν είμαι μάντης. Προτεραιότητα όλων μας πρέπει να είναι το εθνικό συμφέρον».
  • 12:46
    Η κ. Σταμπουλίδου κατά την ψηφοφορία φώναξε παρούσα τονίζοντας ότι δεν θέλει να αλλάξει φύλο για να λάβει παρατήρηση από το προεδρείο της Βουλής για τα ελληνικά της.
  • 12:43
    Ατάκα Σαμαρά προς Κάμπρα (διευθυντή γραφείου Τύπου Μεϊμαράκη που στην προηγούμενη ψηφοφορία είχε πέσει στα σκαλιά της Βουλής): Σήμερα δεν έπεσες, έτσι;
  • 12:41
    Τη Δευτέρα 29 Δεκέμβρη στις 12:00 το μεσημέρι η τρίτη και τελευταία ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας
  • 12:39
    Δήλωση Τατσόπουλου στο MEGA: «Το 168 είναι “ταβάνι” για κατα μόνας προσέλκυση βουλευτών. Θα επιμείνω στο “παρών”»
  • 12:37
    «Ναι» στο Σταύρο Δήμα είπαν σήμερα: Οικονόμου, Ιατρίδη, Γιοβανόπουλος, Κασαπίδης, Μπούκουρας, Αλεξόπουλος, Μελάς, Κουράκος
  • 12:36
    +8 βουλευτές κέρδισε σήμερα η υποψηφιότητα Σταύρου Δήμα, σε σχέση με την πρώτη ψηφοφορία της 17ης Δεκέμβρη
  • 12:36
    Οι βουλευτές σε πηγαδάκια σχολιάζουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας
  • 12:34
    Απούσα η Μαρία Κόλλια
  • 12:34
    Μόλις ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία
  • 12:33
    Δήμας: 168 Παρών 131
  • 12:32
    Δήμας: 160 Παρών 129
  • 12:31
    Μπόλαρης: Παρών
  • 12:31
    Δήμας: 147 Παρών:120
  • 12:30
    Τζάκρη: Παρών
  • 12:30
    Κουράκος: Σταύρος Δήμας
  • 12:29
    Δήμας: 137, Παρών: 112
  • 12:28
    Μελάς: Σταύρος Δήμας
  • 12:28
    Οι δύο βουλευτές της Χρυσής Αυγής που ανεξαρτητοποιήθηκαν, Μπούκουρας και Αλεξόπουλος, αμφότεροι ψήφισαν Σταύρο Δήμα για πρόεδρο
  • 12:27
    Αλεξόπουλος: Σταύρος Δήμας
  • 12:27
    Δήμας:120 - Παρών:98
  • 12:27
    Κασαπίδης: Σταύρος Δήμας
  • 12:26
    Μπούκουρας: Σταύρος Δήμας
  • 12:25
    Παραστατίδης: Παρών
  • 12:25
    Μάρκου: Σταύρος Δήμας
  • 12:24
    Μέχρι στιγμής: Δήμας: 99, Παρών: 87
  • 12:22
    Γιαταγάνα: Παρών
  • 12:20
    Γιοβανόπουλος: Σταύρος Δήμας
  • 12:20
    Μίκα Ιατρίδη: Σταύρος Δήμας
  • 12:19
    Χρήστος Αηδόνης: Σταύρος Δήμας
  • 12:19
    Νικόλαος Τσούκαλης: Παρών
  • 12:19
  • 12:18
    Γιώργος Παπανδρέου: Σταύρος Δήμας
  • 12:18
    Βασίλης Οικονόμου: Σταύρος Δήμας
  • 12:18
    Κασιδιάρης: Παρών
  • 12:17
    Χαϊκάλης: Παρών
  • 12:17
    Δεν υπάρχει θέμα ανεξαρτητοποίησης του βουλευτή Θωμά Ψύρρα, λένε συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη
  • 12:16
    Φούντα Νίκη: Παρών
  • 12:16
    Μίμης Ανδρουλάκης: Παρών
  • 12:16
    Βουδούρης: Παρών
  • 12:16
    Ψαριανός: Σταύρος Δήμας
  • 12:15
    Φώτης Κουβέλης: Παρών
  • 12:15
    Καπερνάρος: Παρών
  • 12:14
    Καμένος Πανος: Παρών
  • 12:14
    Αλεξόπουλος: Παρών
  • 12:14
    Τατσόπουλος: Παρών
  • 12:13
  • 12:13
    Πολύδωρας Βύρων: Παρών
  • 12:12
    Μιχαλολιάκος: Παρών
  • 12:11
    Λυκούδης: Σταύρος Δήμας
  • 12:11
    Κουίκ: Παρών
  • 12:11
  • 12:09
  • 12:07
    Τσουκαλάς: Παρών
  • 12:07
    Η διαδικασία ξεκινάει μέσα στα επόμενα λεπτά
  • 12:06
    Ο κ. Μεϊμαράκης διάβασε την επιστολή ανεξαρτητοποίησης της κ. Φούντα
  • 12:05
  • 12:05
    Δια χειραψίας χαιρέτησε ο Μιχαλολιάκος τον Γιάννη Ιωαννίδη
  • 12:04
    Αρχίζει η ψηφοφορία για την εκλογή Δήμα
  • 12:00
    Η ΝΕΤ μεταδίδει ότι ανεξαρτητοποίηθηκε και ο Θωμάς Ψύρρας από τη ΔΗΜΑΡ
  • 12:00
    Αυτή την ώρα σε εξέλιξη συνάντηση Βενιζέλου-Παπανδρέου.
  • 11:56
    Φήμες ότι αναμένεται να ανεξαρτητοποιηθεί και ο βουλευτής Λαρίσης Θώμας Ψύρρας από τη ΔΗΜΑΡ
  • 11:55
  • 11:54
    Πλέον οι ανεξάρτητοι βουλευτές ανέρχονται σε 25, με την ανεξαρτητοποίηση της Νίκης Φούντα
  • 11:52
    Δείτε με το protothema.gr τη διαδικασία εκλογής Προέδρου και χρησιμοποιήστε τη φόρμα σχολίων στο τέλος του άρθρου για να καταθέσετε την άποψή σας
  • 11:51
  • 11:51
    Η αίθουσα της Ολομέλειας έχει αρχίσει και γεμίζει
  • 11:49
    Τρυφερές περιπτύξεις ξανά μεταξύ Ζαρούλια-Μιχαλολιάκου μέσα στη Βουλή
  • 11:48
    Διαβάστε εδώ την επιστολή της βουλευτού Αιτωλ/νίας Νίκης Φούντα προς τον πρόεδρο της Βουλής με την οποία γνωστοποίησε την απόφασή της να ανεξαρτητοποιηθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς.

  • 11:46
    Συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι αν στην σημερινή ψηφοφορία υπάρξουν τουλάχιστον 167 υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Σταύρου Δήμα τότε ανοίγει και πάλι το «παράθυρο» της εκλογής. Εάν όμως ο στόχος αυτός δεν επιτευχθεί τότε πλησιάζουν σε απόσταση αναπνοής οι πρόωρες εκλογές. Πάντως, με βάση τους 160 της πρώτης ψηφοφορίας και τους βουλευτές που δήλωσαν τα τελευταία 24ωρα ότι θα αλλάξουν την στάση τους και από «παρών» θα ψηφίσουν «υπερ» ο κ. Δήμας έχει από τα αποδυτήρια 164 ψήφους. Σε αυτούς κοινοβουλευτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι μπορεί να προστεθούν ακόμα τέσσερις βουλευτές και να φθάσουν τους 168. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου και η Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζει ότι για να φθάσουν τους 180 απαιτείται και η θετική στάση βουλευτών της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ.
  • 11:42

    Και ο τσολιάς της Ελληνοφρένειας στη Βουλή

  • 11:42
    Εκτακτη είδηση: Ανεξαρτητοποιήθηκε η Νίκη Φούντα από τη ΔΗΜΑΡ
  • 11:42
    Ο κοινοβουλευτικός μας συντάκτης Χρήστος Μπόκας μας μεταφέρει στιγμή προς στιγμή όλες τις τελευταίες εξελίξεις
  • 11:40
    Υπέρ της υποψηφιότητας Σταύρου Δήμα αναμένεται να ψηφίσουν 167+1 βουλευτές:

    Οι 155 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

    Οι 5 που είχαν ψηφίσει στην πρώτη ψηφοφορία: Σπύρος, Λυκούδης,  Γρηγόρης Ψαριανός, Κατερίνα Μάρκου, Χρήστος Αηδόνης και Γιώργος Νταβρής

    Οι 5 που με δήλωσαν πως το διάγγελμα του πρωθυπουργού τους ικανοποιεί και από το «παρών» της πρώτης ψηφοφορίας θα μετακινηθούν στο «υπέρ»: Βασίλης Οικονόμου, Γιάννης Κουράκος, Μίκα Ιατρίδη, Παναγιώτης Μελάς, Γιώργος Κασαπίδης

    Τέλος, υπάρχουν τουλάχιστον 3 βουλευτές που απείχαν από την πρώτη ψηφοφορία, θα δώσουν το παρών στην δεύτερη και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ψηφίσουν υπέρ της υποψηφιότητας Δήμα: Κώστας Γιοβανόπουλος, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Στάθης Μπούκουρας
  • 11:39
    Αυτή την ώρα στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς
  • 11:38

    Υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας έφτασαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής στη Βουλή


  • 11:36
    Εθνικός Κήπος: Κλειστόν μέχρι... εκλογής Προέδρου.


  • 11:34
    Σε περίπου 20 λεπτά ξεκινάει η ονομαστική ψηφοφορία
  • 11:30
    Οι βουλευτές καταφτάνουν συνεχώς στο κοινοβούλιο, προκειμένου να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία
  • 11:28
  • 11:28
    Ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής και νυν ανεξάρτητος, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, βρίσκεται από νωρίς στο χώρο της Βουλής, προκειμένου αυτή τη φορά να συμμετάσχει στην επικείμενη ψηφοφορία
  • 11:27
    Στη δεύτερη ψηφοφορία απαιτούνται 200 θετικοί ψήφοι για την εκλογή του Σταύρου Δήμα.
  • 11:26
    Σίγουροι για το «ναι» στο Δήμα θεωρούνται 165+1
  • 11:25
    Στη Βουλή έφτασαν πριν λίγα λεπτά οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής
  • 11:24
    Το protothema.gr θα καλύψει λεπτό προς λεπτό τη δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή Δήμα


Σημαντική αύξηση του αριθμού των βουλευτών που ψήφισαν υπερ της υποψηφιότητας Σταύρου Δήμα καταγράφηκε στην δεύτερη ψηφοφορία ωστόσο υπάρχει αρκετή απόσταση για τον τελικό στόχο των 180.



Συνολικά υπέρ του κ. Δήμα ψήφισαν 168 βουλευτές (στην πρώτη είχαν ψηφίσει 160), «παρών» δήλωσαν 131 (στην πρώτη 135) ενώ υπήρξε και μια απουσία, αυτή της κυρίας Μαρίας Κόλλια – Τσαρουχά (ΑΝΕΛ) η οποία με επιστολή της δήλωσε πως θα ψήφιζε «παρών».

Πλέον, τα πάντα θα ξεκαθαρίσουν στην τρίτη και τελική ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι  όταν και θα διαπιστωθεί εάν εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή η χώρα θα οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές με επικρατέστερη ημερομηνία την 25η Ιανουαρίου.

Πάντως, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η δεξαμενή των εικοσιτεσσέρων ανεξάρτητων βουλευτών έχει σχεδόν στερέψει για την κυβέρνηση. Ηδη, δεκατρείς ανεξάρτητοι ψήφισαν Πρόεδρο και σύμφωνα με τις ευνοϊκότερες για το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμήσεις θα μπορούσαν να προσχωρήσουν ακόμα τρεις βουλευτές.

Υπο αυτά τα δεδομένα καθίσταται σαφές ότι ο στόχος των 180 περνά μέσα από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΔΗΜΑΡ ή των ΑΝΕΛ που έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσουν. Ωστόσο, η χθεσινή απόφαση του κ. Φώτη Κουβέλη να συμπορευτεί με τον ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει τις φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό του κόμματος του. Ήδη η κυρία Νίκη Φούντα ανεξαρτητοποιήθηκε ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσει και ο κ. Θωμάς Ψύρρας. Με τον τρόπο αυτό δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες και έως την 29η Δεκεμβρίου το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός να απευθύνει και πάλι μήνυμα συναίνεσης όχι μονο προς τους βουλευτές αλλά και προς κόμματα.

Πάντως, στην σημερινή ψηφοφορία η προεδρική πλειοψηφία ενισχύθηκε κατά οκτώ βουλευτές. Πρόκειται για τους: Κώστα Γιοβανόπουλο, Γιάννη Κουράκο, Γιώργο Κασαπίδη, Παναγιώτη Μελά, Βασίλη Οικονόμου, Μίκα Ιατρίδη, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο και Στάθη Μπούκουρα. Υπενθυμίζεται ότι ήδη από την πρώτη ψηφοφορία είχαν στηρίξει την υποψηφιότητα Δήμα οι: Σπύρος, Λυκούδης,  Γρηγόρης Ψαριανός, Κατερίνα Μάρκου, Χρήστος Αηδόνης και Γιώργος Νταβρής.

Από την άλλη πλευρά, στο «παρών» έμειναν οι: Θόδωρος Παραστατίδης,Μάρκος Μπόλαρης, Πάρις Μουτσινάς, Οδυσσέας Βουδούρης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Ραχήλ Μακρή, Θεοδώρα Τζάκρη,  Βασίλης Καπερνάρος, Μίμης Ανδρουλάκης και Βύρων Πολύδωρας.
 http://www.protothema.gr
 Xρήστος Μπόκας
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών