29-05-2014 ΔΤ ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΝΩΣΗ ΑΥΓΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ
                           ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ                         
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                Αθήνα, 29 Μαΐου 2014



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Συνάντηση Υπουργού Αγροτικής  Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη με την Ένωση Αυγοπαραγωγών Ελλάδος, για θέματα υποστήριξης της ποιότητας και της πιστοποίησης της ελληνικής αυγοπαραγωγής και της προστασίας του κλάδου από τις ελληνοποιήσεις

Στις προτεραιότητες του στρατηγικού σχεδιασμού του ΥπΑΑΤ η υποστήριξη της ελληνικής πτηνοτροφίας και της παραγωγής προϊόντων ποιότητας  συμπεριλαμβανομένων και των αυγών

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ Καθηγητής κ. Σέρκος Χαρουτουνιάν πραγματοποίησαν συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αυγοπαραγωγών Ελλάδος. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης  συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την υποστήριξη της Ποιότητας των ποιοτικών παραγόμενων ελληνικών αυγών, της Πιστοποίησης της ποιότητάς τους και την εντατικοποίηση των ελέγχων με σκοπό την προστασία της ελληνικής παραγωγής από πιθανές ελληνοποιήσεις.


Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής τον κ. Τσαυτάρη  παρευρέθησαν επίσης ο Πρόεδρος της Ένωσης Αυγοπαραγωγών Ελλάδος κ. Ιωάννης Βλαχάκης, ο Αντιπρόεδρος κ. Ανέστης Θεοδωρίδης, ο εκτελεστικός γραμματέας κ. Χρήστος Καλούδης, τα μέλη της Ένωσης κ. Τρ. Ζούρας και Νικ. Σταμέλος, καθώς  και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥπΑΑΤ.

Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν το αίτημα των εκπροσώπων του κλάδου που αφορά στην υποστήριξη της παραγωγής εξαιρετικής ποιότητας ελληνικών αυγών μέσω της Πιστοποίησής τους από τον Οργανισμό ΟΠΕΓΕΠ που έχει ενταχθεί στον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ.

Οι εκπρόσωποι των αυγοπαραγωγών ζήτησαν την επέκταση της Πιστοποίησης των αυγών, πέραν της Πιστοποίησης με σήματα όπως  Βιολογικά και Φρέσκα που ισχύει σήμερα, και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων του κλάδου, όπως είναι  αυγά Εκτροφής Ελευθέρας Βοσκής.

Στο ίδιο πλαίσιο ζήτησαν από το Υπουργείο με το ίδιο σύστημα που ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ελέγχει το γάλα και το κρέας μέσω του μηχανισμού του πρώην ΕΛΟΓΑΚ, που τώρα αποτελεί τμήμα του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, να επεκτείνει τον έλεγχο του αυγού μέσω του συστήματος «ΑΡΤΕΜΙΣ». Η εφαρμογή του συστήματος «ΑΡΤΕΜΙΣ» και στα αυγά θα βοηθήσει στον αποτελεσματικότερο έλεγχο των ισοζυγίων παραγωγής, προκειμένου να ελεγχθεί η διακίνηση αυγών και ιδιαίτερα οι ενδεχόμενες ελληνοποιήσεις ξένων αυγών που προέρχονται από γειτονικές ή άλλες χώρες.

Ο κ. Τσαυτάρης δήλωσε την υποστήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς τον κλάδο, κάτι που, όπως επεσήμανε, έγινε στο παρελθόν τόσο με το πρόγραμμα των κρατικών ενισχύσεων de minimis που επεκτάθηκε και στην πτηνοτροφία, όπως επίσης και με τη ρύθμιση των δανείων των πτηνοτρόφων, ιδιαίτερα αυτών που είχαν πληγεί στο παρελθόν από τα προβλήματα που ανέκυψαν εξαιτίας της γρίπης των πτηνών, κάτι που δυσκόλεψε περαιτέρω την οικονομική κατάσταση του κλάδου, ο οποίος αντιμετωπίζει σήμερα προβλήματα ρευστότητας λόγω και της οικονομικής κρίσης, ρευστότητα όμως που σταδιακά αποκαθίσταται καθώς οι τράπεζες ανακάμπτουν μετά την κεφαλαιακή ανασυγκρότηση και το φθηνότερο δανεισμό τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης μετά το πέρας της συνάντησης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η υποστήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας συμπεριλαμβανομένης και της πτηνοτροφίας και ειδικά των ποιοτικών ελληνικών αυγών είναι στις προτεραιότητες του στρατηγικού σχεδιασμού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με στόχο την ενίσχυση  της ανταγωνιστικότητας του κλάδου. Τώρα είναι η ευκαιρία, τώρα που γίνεται ο Εθνικός σχεδιασμός  γιατί τώρα καταρτίζεται το Εθνικό  Σχέδιο Ανάπτυξης της Γεωργίας και της Υπαίθρου για τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία και την ιχθυοκαλλιέργεια για τα επόμενα 12 χρόνια. Πάνω στο Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης θα «κουμπώσει»  ο  σχεδιασμός της νέας ΚΑΠ. Δέσμευσή μας είναι να υποστηρίξουμε τον κλάδο της πτηνοτροφίας με όλα τα εργαλεία που έχουμε, αλλά και με την ανάπτυξη και εφαρμογή νέων εργαλείων, όπως είναι οι Συμπράξεις για το συντονισμό των πολλών και ποικίλων κρίκων στην παραγωγή από την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία, το ζωικό κεφάλαιο και την αναπαραγωγή του, με τις σταβλικές εγκαταστάσεις και την εκτροφή και τα σφαγεία, τη μεταποίηση και διακίνηση έως και έτοιμων φαγητών και την κατανάλωση».





ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών