ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟ 11.08.2013 ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΦΩΚΙΔΑΣ, κ. ΑΣΠΑΣΙΑΣ ΜΑΝΔΡΕΚΑ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                            ΑΜΦΙΣΣΑ  14.08.2013
ΝΟΜΟΣ ΦΩΚΙΔΑΣ                                                       

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ                                                                   

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                   



Διεύθυνση: Πλατεία Κεχαγιά            

Τ.Κ. : 331 00 Άμφισσα                                   

Τηλέφωνο: 2265350027        

FAX: 2265350021



Α.Δ.Τ.:  64/2013


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΘΕΜΑ: ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟ 11.08.2013 ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΦΩΚΙΔΑΣ, κ. ΑΣΠΑΣΙΑΣ ΜΑΝΔΡΕΚΑ


            Με έκπληξη διαβάσαμε την από 11.08.2013 ανοικτή επιστολή της βουλευτού μας, κ. Ασπασίας Μανδρέκα, με την οποία εγκαλεί τη δημοτική μας αρχή για λογική «αποκλειστικότητας» στη διαχείριση των τοπικών ζητημάτων με αφορμή τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών κατά τη συνεδρίασή του της 02ης.08.2013 του θέματος με
τίτλο «Ενημέρωση του Σώματος και λήψη απόφασης διαμαρτυρίας για τον περιορισμό της καταβολής ενισχύσεων στους κτηνοτρόφους του Δήμου μας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ», με εισηγητή τον αρμόδιο καθ’ ύλην Αντιδήμαρχο, κ. Ευστάθιο Θάνο. Διαμαρτύρεται κυρίως η κ. βουλευτής γιατί δεν αναφέρθηκαν κατά τη συζήτηση του θέματος η σχετική ερώτηση που η ίδια είχε καταθέσει προς τους αρμόδιους Υπουργούς, αλλά και οι απαντήσεις που έλαβε από αυτούς, που κατά τη γνώμη της φωτίζουν το θέμα και οι οποίες δημοσιεύτηκαν στον τοπικό Τύπο.
            Επ’ αυτών έχουμε να σημειώσουμε τα εξής:
            Α) Ουδέποτε η δημοτική μας αρχή λειτούργησε με λογική αποκλειστικότητας ή αποκλεισμών σε οποιοδήποτε μεγάλο θέμα που αντιμετωπίζει ο Δήμος και οι δημότες μας. Αντίθετα συστηματικά επιδιώκουμε τη συνεργασία όλων των αιρετών του Νομού μας και ιδίως της Βουλευτού και της Αντιπεριφερειάρχου Φωκίδας. Απόδειξη προς τούτο είναι το γεγονός ότι παγίως η πρόσκληση του Δημοτικού μας Συμβουλίου αποστέλλεται προς τις ανωτέρω δύο θεσμικές αρχές του Νομού μας, μολονότι δεν υπάρχει σχετική υποχρέωση και ελάχιστα άλλα Δημοτικά Συμβούλια της χώρας μας εφαρμόζουν κάτι τέτοιο. Με τον τρόπο αυτό, τόσο η Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας, όσο και η Βουλευτής Φωκίδας μπορούν να παρίστανται κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αν το κρίνουν σκόπιμο, και να μετέχουν στη συζήτηση των θεμάτων που τους ενδιαφέρουν (όπως έχει συμβεί κατά το παρελθόν) ή απλώς να στέλνουν ενημερωτικό σημείωμα και να διαβιβάζουν κάθε έγγραφο που επιθυμούν, ώστε να αναγνωστεί κατά τη σχετική συζήτηση. Ασφαλώς αυτό θα μπορούσε να είχε πράξει και κατά τη συγκεκριμένη συζήτηση η κ. Μανδρέκα. 
            Β) Στο συγκεκριμένο θέμα, το Δημοτικό Συμβούλιο εντόπισε ένα πολύ μεγάλο θέμα που έχει δημιουργηθεί γενικότερα με τα δικαιώματα ενισχύσεων των κτηνοτρόφων του Δήμου μας και ειδικότερα με τους κτηνοτρόφους της Δημοτικής Ενότητας Δεσφίνας, στην οποία, όπως τεκμηριώθηκε κατά την άνω συζήτηση, υπάρχει αμετάκλητη Απόφαση του Αρείου Πάγου, με την οποία αφενός μεν περίπου 127.000 στρέμματα της κτηματικής περιφέρειας Δεσφίνας κατοχυρώνονται ως δημοτικές εκτάσεις, αφετέρου δε αυτές όλες χαρακτηρίζονται βοσκότοποι. Ωστόσο (και παρά τις απαντήσεις που δίνουν οι υπουργοί και στις οποίες αναφέρεται η κ. Βουλευτής) έχει καταστεί πλέον σαφές στους κτηνοτρόφους της Δεσφίνας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι το μεγαλύτερο μέρος από αυτές τις εκτάσεις θα εξαιρεθεί από το καθεστώς ενισχύσεων, με βάση ένα νέο σύστημα καταχώρησης «επιλέξιμων βοσκοτόπων», για το οποίο καμία ξεκάθαρη απάντηση δεν έχουμε λάβει, τόσο για το νομικό πλαίσιο από το οποίο διέπεται, όσο και για τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται. Τις ασάφειες του νέου συστήματος, που οδηγεί στην απώλεια πολύ μεγάλου μέρους των ενισχύσεων που λάμβαναν μέχρι σήμερα οι κτηνοτρόφοι μας, καθόλου δεν τις φωτίζουν ούτε οι απαντήσεις που έλαβε στη Βουλή η εκπρόσωπός μας. 
            Είναι σαφές λοιπόν ότι κανέναν λόγο δεν έχει να διαμαρτύρεται η Βουλευτής του Νομού μας, κ. Μανδρέκα, αντιθέτως έχουν πολλούς λόγους να διαμαρτύρονται οι κτηνοτρόφοι του Δήμου μας, την φωνή των οποίων προσπαθήσαμε να ενισχύσουμε και να εκφράσουμε με την Απόφαση που λάβαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών, όπως είχαμε κάθε λόγο και υποχρέωση.



                                                            ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών