ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2013
Συνέντευξη Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη στον Τ/Σ Μega,
στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο και
στους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Μανώλη Αναγνωστάκη
Υπουργός: Υπάρχουν κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα. Οι γεωργοί έχουν έρθει στο γραφείο μου και μας έθεσαν μια σειρά αιτημάτων όλα σημαντικά. Προσπαθήσαμε και προσπαθούμε στο εφικτό πλαίσιο που μπορεί κάποιος να κάνει κάτι σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, ένα - ένα να τα αντιμετωπίζουμε. Και πρέπει να πω ότι δεν ξεκινήσαμε να τα αντιμετωπίζουμε επειδή ήρθαν οι άνθρωποι εδώ. Τα περισσότερα από αυτά είναι αγώνας από την πρώτη στιγμή στο Υπουργείο.
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, οι αγρότες θέλουν φθηνή ενέργεια. Για εξηγήστε μας.
Υπουργός: Έτσι είναι. Η ενέργεια αυτή τη στιγμή είναι πάρα πολύ ακριβή είτε αυτό αφορά το πετρέλαιο είτε αυτό αφορά το ρεύμα της ΔΕΗ. Αυτό δεν περιμέναμε να έρθουν στο γραφείο μου να μου το θέσουν σαν αίτημα. Το ξέραμε. Εμείς προσπαθούμε να μειώσουμε αυτού του είδους το κόστος και γι’ αυτό το λόγο τους επιστρέφουμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Πετρελαιοειδών που μειώνει κάπως την τιμή αυτής της αξίας της ενέργειας. Αυτό το πληρώνουμε εμείς από εθνικούς πόρους. Και είπα πριν έρθουν στο γραφείο μου, όπως το δώσαμε πέρυσι – 80 εκατομμύρια την πρώτη δόση τον Ιούλιο και τα άλλα 80 εκατομμύρια το Δεκέμβριο- είπα ότι είναι λάθος που το δίνουμε αυτή την περίοδο. Πρότεινα στα οικονομικά επιτελεία, γιατί αυτά ορίζουν αυτά τα χρήματα, να τα δώσουμε τώρα την άνοιξη που σπέρνουν τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες, γιατί τώρα τα χρειάζονται αυτά τα 80 εκατομμύρια, ώστε να απαλύνουμε ένα μέρος αυτού του κόστους και τη δεύτερη δόση, τα άλλα 80 εκατομμύρια να τα δώσουμε το Σεπτέμβριο όταν θα συγκομίζουν και θα σπέρνουν τις φθινοπωρινές καλλιέργειες.
Δημοσιογράφος: Αυτά όμως δεν είναι χρήματα που τους δίνουμε. Είναι χρήματα που θα τα έπαιρναν έτσι κι αλλιώς.
Υπουργός: Όχι, την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαιοειδών δεν την παίρνουν πάντα και όχι πάντα στο ίδιο ποσό.
Επίσης να μην το μπερδεύουμε με τις κοινοτικές επιδοτήσεις επειδή τις παίρνουν ούτως ή άλλως. Για παράδειγμα πέρυσι δώσαμε την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαιοειδών για το 2012, πρόπερσι δεν είχε δοθεί, άρα δεν είναι πάντοτε δεδομένο ότι θα δοθεί. Μάλιστα πρώτη φορά θα το πάρουν τόσο έγκαιρα, δεδομένου ότι κάναμε προσπάθεια να δοθεί τώρα που το χρειάζονται.
Δημοσιογράφος: Αυτοί πώς πληρώνουν το πετρέλαιο;
Υπουργός: Το πληρώνουν όπως όλος ο κόσμος που βάζει πετρέλαιο στα πρατήρια υγρών καυσίμων. Και είναι ακριβό αυτή τη στιγμή.
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, μπήκε αυτό το θέμα στο τραπέζι όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να εξομοιώσει το πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης.
Υπουργός: Έτσι ακριβώς. Όταν λοιπόν έγινε αυτή η εξομοίωση ξαφνικά και η τιμή του πετρελαίου πήγε ψηλά. Γι’ αυτό το λόγο τώρα μακάρι να μπορούσαμε να τους δώσουμε περισσότερα χρήματα. Δηλαδή αντί αν τους δώσουμε 80 και 80 εκατομμύρια ευρώ, να τους δίναμε 80 και 90. Λέμε λοιπόν ότι αυτή την ώρα δίνουμε 80 εκατ. € και μακάρι να πάνε τα πράγματα καλά και στην άλλη δόση να τους δώσουμε κάτι παραπάνω. Όμως αυτή την ώρα αυτό είναι εφικτό.
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, με συγχωρείτε γιατί παίρνουμε μερικά πράγματα ως δεδομένο. Η τιμή του πετρελαίου ανέβηκε γιατί η κυβέρνηση ήταν απολύτως ανίκανη να συλλάβει αυτούς οι οποίοι έκαναν κόλπα με το πετρέλαιο και λόγω της ανικανότητας της κυβέρνησης καλούνται κοινωνικές ομάδες να πληρώσουν παραπάνω. Αυτό είναι που αδικεί τον άλλο. Δεν τον αδικεί που δεν παίρνει χρήματα. Τον αδικεί όταν η ανικανότητα κάποιου να πιάσει τη φοροδιαφυγή που γίνεται στο πετρέλαιο και το λαθρεμπόριο του πετρελαίου τον οδηγεί στο να χτυπάει άλλον. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν θα αγανακτήσουν δικαιωματικά;
Υπουργός: Επαναλαμβάνω. Δεν θέλω να διαφωνήσω μαζί σας. Εγώ δεν είμαι ειδικός στα πετρέλαια ούτε στους φόρους των πετρελαιοειδών. Λέω όμως ότι ακόμα κι έτσι να είναι κάνει προσπάθεια η κυβέρνηση να το πιάσει τώρα αυτό και να συγκεντρώσει αυτούς τους φόρους. Αυτό όμως δεν είναι δουλειά μιας μέρας. Δεν θα το κάνει σε 24 ώρες να πει «το μάζεψα και χάρις σε αυτό τώρα δίνω αλλού πιο χαμηλό». Αυτήν την ώρα οι δυο προσπάθειες πρέπει να είναι παράλληλες. Την ώρα που προσπαθώ να μαζέψω αυτούς τους φόρους, προσπαθώ ταυτόχρονα να απαλύνω το πρόβλημα από τους γεωργούς.
Δημοσιογράφος: Οι αγρότες δεν έχουν τρελαθεί που βγαίνουν στους δρόμους, αντιμετωπίζουν και αυτοί προβλήματα.
Υπουργός: Πρώτος εγώ είπα ότι όλα τα αιτήματά τους είναι δίκαια. Ένα από τα πρώτα αιτήματα που έθεσαν, πέραν του πετρελαίου, ήταν οι αυξήσεις που σημειώνουν διεθνώς οι τιμές στις εισροές της κτηνοτροφίας. Δεν φταίνε, λοιπόν, οι αγρότες που αυξήθηκαν διεθνώς οι ζωοτροφές, όπως είναι το καλαμπόκι και η σόγια. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα στο Υπουργείο ασχολήθηκα με αυτό το ζήτημα. Αυτός ήταν ο λόγος που πήγα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παιδεύτηκα για να ανοίξει ο μηχανισμός de minimis, ο οποίος για πρώτη φορά εφαρμόζεται για τη χώρας μας. Έτσι μέσω αυτού του κανονισμού δίνουμε 30 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς για να αγοράσουν τις ζωοτροφές που χρειάζονται, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν, σε αυτό το κόστος έως το καλοκαίρι.
Δημοσιογράφος: Ποιο είναι το πρόβλημα που δεν μπορεί να λύση η κυβέρνηση και είναι αυτοί οι άνθρωποι στο δρόμο; Κάνατε και τέσσερις συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου…
Υπουργός: Κάνουμε συσκέψεις και προσπαθούμε για το καλύτερο. Εμείς όλα μπορούμε να τα παλέψουμε, απλά δεν υπάρχει ακαριαία η λύση, δεν μπορούμε δηλαδή με το πάτημα ενός κουμπιού να πούμε ότι αύριο το πρωί βρίσκουμε 200 εκατ. ευρώ και τους τα δίνουμε. Όλα τα θέματα που ανέκυψαν τα μελετήσαμε και όπως σας είπα τα μελετούμε καθημερινά. Σε κάποια από αυτά βρήκαμε λύσεις, σε άλλα από αυτά χρειάζεται χρόνος.
Ήρθαν οι αγρότες και μας έθεσαν το πρόβλημα του βάμβακος, δηλαδή τις ζημιές που υπέστησαν από το πράσινο σκουλήκι και το λύσαμε. Οι παραγωγοί θα πάρουν 200 εκατ. ευρώ για τη συνδεδεμένη ενίσχυση, πέραν της ενιαίας ενίσχυσης συνολικού ύψους 2,2 δις ευρώ που δώσαμε το φθινόπωρο.
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ καταλαβαίνω αυτά που λέτε αλλά αντιλαμβάνομαι ότι συνεχίζετε την ίδια πολιτική που υπήρχε μέχρι τώρα απέναντι στο αγροτικό κίνημα. Δηλαδή να έχουμε τους αγρότες κοντά μας, να μην τους δυσαρεστούμε να έχουμε την ψήφο τους. Δεν έχουν φορολογικά βιβλία, δεν υπάρχει μια τάξη…Πουθενά στην Ευρώπη, πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει αυτή η στάση απέναντι στους αγρότες. Βλέπουμε ότι και εσείς προς τα εκεί πάτε, τους «χαϊδεύετε» δηλαδή…
Υπουργός: Όχι δεν είναι έτσι και σας απαντώ. Δεν είναι όλοι οι αγρότες χωρίς βιβλία, πολλοί από αυτούς ήδη τηρούν λογιστικά βιβλία εσόδων – εξόδων και από 1-1-2014 θα αρχίσουν να τα τηρούν όλοι. Στο σύστημα ΟΣΔΕ, δηλαδή στο σύστημα των δηλώσεων καταχωρείται και παρακολουθείται ό,τι δηλώνει ο κάθε παραγωγός. Ο Οργανισμός Πληρωμών δηλαδή ο ΟΠΕΚΕΠΕ ψηφιοποιείται εξ ολοκλήρου και χάρη σε αυτές τις προσπάθειες βγήκαν στον αέρα και όλα αυτά τα προβλήματα που περιγράφετε. Για παράδειγμα φαινόταν ότι κάποιος καλλιεργούσε 10 στρέμματα πατάτα, έπρεπε να πουλήσει 10 τόνους και ξαφνικά είχε τιμολόγια 100 τόνους. Βρέθηκαν 10 – 100 άνθρωποι που έκαναν αυτές τις πρακτικές. Δεν πρέπει όμως να το γενικεύσουμε, δεν έχουν όλοι ΟΙ αγρότες ψεύτικα τιμολόγια.
Δημοσιογράφος: Με το συνταξιοδοτικό των αγροτών που αυξάνεται δηλαδή το όριο ηλικίας, δεν μπορεί η κυβέρνηση να πάρει μια απόφαση;
Υπουργός: Την ώρα που παλεύουμε με μακροχρόνια θεσμικά και οργανωτικά θέματα προβλήματα, ανακύπτουν και αυτά τα προβλήματα. Τελείως ξαφνικά το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να αυξήσει το όριο της συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη. Να σας πω όμως τι έγινε. Εδώ είναι και δικό μας λάθος. Αν πραγματικά το είχαμε συζητήσει αυτό θα μπορούσαμε να δούμε ότι ανάμεσα στους αγρότες τους οποίους τώρα πάμε από τα 65 στα 67 υπάρχει μια μικρή κατηγορία ανθρώπων που έχει μπει στο πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης. Δηλαδή χρόνια πριν το κράτος τους είπε «θέλετε εσείς που πλησιάζετε τα 65 να μπείτε στο πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης; Θα σας δίνουμε εμείς 300-400 ευρώ» για να μεταφέρουν την επιχείρησή τους στους νέους, να μπουν νέοι στη δουλειά, να μπουν τα παιδιά τους ή ακόμα άλλοι νέοι που θα μπορούσαν να πάρουν αυτή την επιχείρηση. «Αυτό θα γίνει μέχρι τα 65 σας και μόλις γίνετε 65 θα πάρετε τη σύνταξη του ΟΓΑ». Δέχθηκαν πολλοί. Έδωσαν τα χωράφια τους, μεταβίβασαν τις επιχειρήσεις τους και περίμεναν την 1η του μηνός να γίνουν 65 και να πάρουν τη σύνταξη του ΟΓΑ. Δύο μέρες πριν ήρθε η τροποποίηση και ορίζει ότι το 65 γίνεται 67. Μας ανέκυψε αυτό το πρόβλημα, δεν το αγνοούμε και προσπαθούμε να το λύσουμε. Γι’ αυτό μας βλέπετε να κάνουμε όλες αυτές τις συζητήσεις και τις συσκέψεις. Θα τα λύσουμε είναι λογικά προβλήματα. Δεν τα λύνουμε επειδή βγήκαν οι αγρότες στο δρόμο. Δηλαδή αν δεν έβγαιναν εμείς θα τους αφήναμε για δύο χρόνια έτσι ξεκρέμαστους; Ούτε πίσω μπορούν να ξαναγυρίσουν να γίνουν αγρότες, πρέπει να επιστρέψουν όλα τα λεφτά, ούτε σύνταξη μπορούν να πάρουν. Πρέπει να τροποποιηθεί το πρόγραμμα για να ισχύσει και το 13 και το 14. Ούτε όμως θα το λύσουμε καλύτερα εάν κλείνουμε τους δρόμους. Εάν κλείνουμε τους δρόμους και δεν συνεχίσουμε όσο μπορούμε την παραγωγική διαδικασία τότε αντί να καταφέρουμε να τους δώσουμε άλλα 80 εκατομμύρια, το Σεπτέμβριο θα τους δώσουμε 70. Αν το κάνουμε μπορεί να τους δώσουμε 90.Αυτό θέλω να πω.
Υπουργός: Το θέμα της ΔΕΗ άπτεται κι αυτό στο θέμα του ενεργειακού κόστους στις καλλιέργειες. Είναι κι αυτό ένα σημαντικό αίτημα ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες αυξήσεις στην κατανάλωση ρεύματος. Κι αυτό το μελετούμε. Γίνεται συνεργασία και με το ΥΠΕΚΑ. Τι μελετούμε και πιστεύω ότι θα το καταφέρουμε. Γι’ αυτό ζητούμε λίγο χρόνο έως ότου οριστικοποιηθούν αυτού του είδους οι προσπάθειες και θέλω να πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Λέμε ότι μπορεί να δοθεί αγροτικό νυχτερινό ρεύμα. Εντάξει θα ποτίζουν το βράδυ, δεν θα ποτίζουν το μεσημέρι, αν και εμείς ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης λέμε ότι καλύτερα είναι να ποτίζουν το βράδυ, έτσι ώστε και να μην γίνεται σπατάλη νερού με τις υψηλές θερμοκρασίες. Είναι καλύτερο και για το φυτό και για το χωράφι και θα είναι καλύτερο και για τον ίδιο αν έχει ένα πραγματικά φθηνό νυχτερινό αγροτικό ρεύμα. Είναι λοιπόν καλύτερα για να κάνουμε οικονομία στα πάντα.
Σχετικά με τα σχέδια βελτίωσης επίσης έχουν δίκιο. Έχουν γίνει 7.700 σχέδια βελτίωσης αγροτών, εκ των οποίων πολλοί θέλουν να επεκτείνουν το στάβλο τους, το θερμοκήπιο τους, να πάρουν επιπλέον ζώα να κάνουν κάτι παραπάνω, ιδιαίτερα νέοι άνθρωποι που μπαίνουν με ένα επιχειρηματικό πνεύμα, έχουν κάνει εδώ και περίπου δύο χρόνια τις αιτήσεις, βρήκαμε 500-600 εκατομμύρια που μπορούν να τους δοθούν. Όταν πήγα στο Υπουργείο βρήκα ότι είχαν αξιολογηθεί μόλις 220. Τρομερό. Μέσα σε λίγους μήνες τα έχουμε αξιολογήσει όλα κι έχουν ελεγχθεί όλα. Τα χρήματα υπάρχουν σε ό,τι αφορά στην επιδότηση. Λοιπόν, πού καθυστερούσε η διαδικασία και πώς λύνεται τώρα; Κάποια πράγματα ήταν δύσκολο να λυθούν, ένεκα της δυσκολίας που αντιμετώπιζαν και οι τράπεζες σε επίπεδο ρευστότητας. Εμείς προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε ένα Ταμείο Εγγυοδοσίας και τέτοιων χρηματοδοτήσεων. Οι τράπεζες δεν είχαν ρευστότητα. Τώρα όμως τα πράγματα είναι καλύτερα. Ήδη οι τράπεζες αποκτούν ρευστότητα. Έρχονται να δημιουργήσουν ένα τέτοιο ταμείο τύπου ΤΑΝΕΟ, ώστε και ο αγρότης να μπορεί να πάρει και ο επιχειρηματίας, την εγγυητική επιστολή που απαιτείται για να λάβει τη δική μας επιδότηση και να ξεκινήσει και αυτός να βρει ένα δάνειο για να πάρει το 30% που απαιτείται. Πάντως πρέπει να μάθει ο κόσμος ότι, πέραν των αγροτών, δημιουργούμε στην Περιφέρεια 350 μεταποιητικές βιομηχανίες τροφίμων.
Δημοσίευση Σχολίου