ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2013
Δελτίο Τύπου
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στο Βερολίνο, συμμετείχε
στην Παγκόσμια Έκθεση Τροφίμων και σε Διεθνή Φόρα
«Η σύμπραξη όλων των κρατών θα είναι η πιο υπεύθυνη επένδυση στη γεωργία του μέλλοντος»
Στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ενίσχυση της εξωστρέφειας, των εξαγωγών των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, αλλά και της διεθνούς οικονομικής διπλωματίας, ο Υπουργός κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στο Βερολίνο την Παρασκευή 18 και το Σάββατο 19 Ιανουαρίου.
Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του, ο κ. Τσαυτάρης είχε την ευκαιρία να εγκαινιάσει μαζί με τη Γερμανίδα Υπουργό Τροφίμων, Γεωργίας και Προστασίας Καταναλωτή, κα Ilse Aigner, τα περίπτερα της ελληνικής συμμετοχής στην Παγκόσμια Έκθεση Τροφίμων, στο πλαίσιο της Πράσινης Εβδομάδας. 2013.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε τη στροφή του Υπουργείου και της παραγωγής της χώρας μας προς μια ποιοτική γεωργία με Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), Προϊόντα Βιολογικής Γεωργίας και Παραδοσιακά Προϊόντα.
Στη διάρκεια των εγκαινίων ο κ. Υπουργός, αλλά και η κα Aigner τόνισαν ότι τόσο η Γερμανία, όσο και η Ευρώπη ολόκληρη, αλλά και ο κόσμος όλος στρέφει την προσοχή του προς τέτοια προϊόντα. Ποιοτικά ελληνικά προϊόντα όπως το λάδι , το τυρί, το κρασί και τα οπωροκηπευτικά μπορούν να αποτελέσουν μια στέρεη βάση για την ενίσχυση των εξαγωγών και την υποστήριξη της εξωστρέφειας προς όφελος της εξισορρόπησης του ισοζυγίου των τρεχουσών συναλλαγών, αλλά και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα, συμβάλλοντας παράλληλα σημαντικά στην αύξηση της απασχόλησης.
Συνεντεύξεις σε Deutsche Welle και Der Tagesspiegel
Σε συνεντεύξεις του σχετικά με τα ίδια θέματα, τόσο σε εκπομπή της Deutsche Welle, όσο και στην ιστορική γερμανική εφημερίδα «Der Tagesspiegel» ο κ. Τσαυτάρης εξήγησε τις προσπάθειες που κάνει η χώρα μας για την απλούστευση των εξαγωγών για το single window, δηλαδή της ύπαρξης ενός κεντρικού φορέα που θα χειρίζεται όλα τα σχετικά ζητήματα, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Προσπαθούμε από τη μία πλευρά να βελτιώσουμε την ποιότητα των αγροτικών μας προϊόντων και από την άλλη να απελευθερώσουμε τους αγρότες, τους μεταποιητές, αλλά και τους εξαγωγείς από την υπάρχουσα πολύπλοκη διαδικασία».
Επίσης μίλησε για τις στοχευμένες δράσεις του ΥΠΑΑΤ που ενισχύουν την εξωστρέφεια, τονίζοντας ότι: «η βιοποικιλότητα στην Ελλάδα, δίνει πολλές ευκαιρίες που θα πρέπει να αξιοποιηθούν…είναι καιρός να στρέψουμε και εμείς την προσοχή μας από μια γεωργία χαμηλού κόστους που ήταν η προτεραιότητα του παρελθόντος, προς μια γεωργία περισσότερο ποιοτική και εξωστρεφή. Ο νέος αυτός προσανατολισμός έχει ήδη ξεκινήσει, παρουσιάζοντας ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα: Χάρη στις προσπάθειες αυτές βλέπουμε να έχει ανεβεί και στη Γερμανία κατά 25% η εξαγωγή του ελληνικού ελαιόλαδου, προπαντός του βιολογικού ελαιόλαδου. Η εξαγωγή των κρασιών μας προς τη Γερμανία έχει αυξηθεί κατά 26% . Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για το τυρί τη φέτα, τα μέλια μας, τα φυσικά βιολογικά φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά, τις κονσέρβες».
Στη συνέντευξή του ο Υπουργός κ. Τσαυτάρης επίσης πρόσθεσε ότι «ως προϋπόθεση ανάπτυξης του τομέα εξαγωγής ελληνικών γεωργικών προϊόντων αποτελεί ο σεβασμός των κανόνων του εμπορίου και η τήρηση των προδιαγραφών πιστοποίησης. Αν πραγματικά ο Γερμανός καταναλωτής θέλει ένα βιολογικό προϊόν, εμείς ως Υπουργείο θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτό που αγοράζει έχει ελεγχθεί και είναι πράγματι αποτέλεσμα βιολογικής καλλιέργειας».
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέπτυξε και τις συνέργειες που προωθεί το ΥΠΑΑΤ με το Υπουργείο τουρισμού για τη σύνδεση των ελληνικών ποιοτικών αγροτικών προϊόντων με τον τουρισμό. Επιδιώκεται να γίνουν γνωστά στους τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα, τα ντόπια προϊόντα, η ελληνική γαστρονομία και διατροφή, να δοκιμάσουν τα ελληνικά προϊόντα, ώστε επιστρέφοντας στη χώρα τους να γίνουν οι ίδιοι πρεσβευτές της ποιότητάς μας και να τα αναζητήσουν στην αγορά της πατρίδας τους.
Συμμετοχή και παρεμβάσεις σε διεθνή Φόρα
Κατά την παραμονή του στο Βερολίνο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης συμμετείχε στο Παγκόσμιο Forum για την επισιτιστική αυτάρκεια, που διοργάνωσε το γερμανικό Υπουργείο Γεωργίας, καθώς και στην Πολύ-υπουργική Διάσκεψη που διοργανώθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών και είχε ως θέμα «Το ρόλο των υπεύθυνων επενδύσεων στην ανάπτυξη του γεωργικού τομέα».
Στην παρέμβασή του ο Υπουργός κ. Τσαυτάρης ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Για πολλά χρόνια και σε πάρα πολλές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας η γεωργία έπαιξε σημαντικό ρόλο για την οικονομική ανάπτυξη των κρατών, παράγοντας τρόφιμα, ζωοτροφές, ίνες κ.α. δίνοντας ταυτόχρονα δουλειά σε μεγάλα ποσοστά του πληθυσμού. Στην Ελλάδα πιστεύουμε ότι, όπως και σε άλλες χώρες που περνούν σήμερα οικονομικές δυσκολίες, η γεωργία μπορεί να αποτελέσει ξανά, πυλώνα ανάπτυξης του τόπου δίνοντας δουλειά, εξασφαλίζοντας εισόδημα και τροφή σε πολλούς ανθρώπους. Ειδικά η στροφή που κάνουμε προς την ποιότητα μπορεί να υποστηρίξει και τη μεταποιητική βιομηχανία και θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση ενίσχυσης των εξαγωγών και της εξωστρέφειας. Πολλοί συνάδελφοι Υπουργοί που προηγήθηκαν με παρεμβάσεις τους τόνισαν τη σημασία που έχει και θα έχει στο μέλλον η προώθηση της έρευνας, της τεχνολογίας και αξιοποίησης των καινοτομιών για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της επάρκειας στα τρόφιμα. Η δημογραφική έκρηξη ξεπερνάει πλέον τους ρυθμούς αύξησης της παραγωγής.
Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς την αξιοποίηση των καινοτομιών. Δεν υπάρχει άλλη γη να καλλιεργήσουμε, ούτε περισσευούμενο νερό. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε διπλασιάζοντας το νερό ή διπλασιάζοντας τις καλλιεργούμενες εκτάσεις ή πολλαπλασιάζοντας τα λιπάσματα ή τα πετρέλαια για να καλύψουμε τις ανάγκες. Πρέπει να βρούμε τρόπους που πηγάζουν από την έρευνα και τη γνώση. Και ως επιστήμονας και ο ίδιος, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι στο παρελθόν 50% της καινοτομίας που αξιοποιήθηκε στην φυτική παραγωγή, χρησιμοποιήθηκε μέσω των σπόρων.
Καλώ λοιπόν όλα τα κράτη να συμμετάσχουν σε μια προσπάθεια βελτίωσης του ντόπιου γενετικού υλικού προς αύξηση των αποδόσεων, την αντιμετώπιση της ξηρασίας και του περιορισμένου νερού, των ασθενειών κ.α. Δηλαδή πρόληψης των προβλημάτων της γεωργίας μέσω του σπόρου αντί της καταπολέμησης των προβλημάτων με φάρμακα, λιπάσματα κλπ, αξιοποιώντας την υπάρχουσα πλούσια βιοποικιλότητα πολλών περιοχών.
Πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί προς την κατεύθυνση αυτή κι εφόσον πετύχουμε αυτή τη σύμπραξη πολλών περισσότερο ή λιγότερο ανεπτυγμένων κρατών, αυτή θα είναι η πιο υπεύθυνη επένδυση στη γεωργία του μέλλοντος».
Δημοσίευση Σχολίου