ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΘ. ΤΣΑΥΤΑΡΗ, ΣΤΟ Ρ/Σ REAL FM ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Κ. ΜΑΚΡΗ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Α. ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΟ ΥΠΑΑΤ.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                                           
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ                      
 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2012


        
Συνέντευξη Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων,
Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη,
στον Ρ/Σ REAL FM 97.8 και στη δημοσιογράφο Κάτια Μακρή,
σχετικά με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά,
 στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων



Δημοσιογράφος: Ουσιαστικά αυτό που ανακοίνωσε σήμερα ο κ. Σαμαράς, είναι η καταβολή 1,1 δις ευρώ που είναι το υπόλοιπο της ενιαίας ενίσχυσης των αγροτικών επιδοτήσεων;

Υπουργός: Ακριβώς. Είχαμε δώσει το 50% ύψους 1,1 δις στις 15 Οκτωβρίου, και σήμερα την ώρα που το ανακοίνωνε ο Πρωθυπουργός, πιστώνονταν στους λογαριασμούς των αγροτών και των κτηνοτρόφων,  άλλο 1,1 δις ευρώ, δηλαδή το υπόλοιπο της ενιαίας ενίσχυσης, όπως κι εσείς επισημάνατε.

Δημοσιογράφος: Αυτά είναι χρήματα από τη δόση που έφθασε χθες κύριε Υπουργέ;


Υπουργός: Όχι βέβαια. Αυτά δεν είναι χρήματα από τη δόση. Είναι χρήματα από τις επιδοτήσεις. Έχουν προγραμματιστεί από την αγροτική πολιτική. Άλλωστε το 50% είχε δοθεί από τις 15Οκτωβρίου. Είναι πολύ σημαντικό, αυτή τη στιγμή, λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, να δώσουμε στην Περιφέρεια 1,1 δις ευρώ.
Με τον τρόπο αυτό και βοηθούμε τους αγρότες, αλλά και ο ιδρώτας του αγρότη βοηθάει το σύνολο της περιφέρειας. Πρόκειται για περίπου 700.000 δικαιούχους.
Σας υπενθυμίζω, επίσης, ότι την περασμένη Παρασκευή δώσαμε το υπόλοιπο της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαιοειδών. Δώσαμε το Σεπτέμβριο την πρώτη δόση και την Παρασκευή το υπόλοιπο 50%. Συνολικά περίπου 160 εκατ. €.

Δημοσιογράφος: Ακούγοντας τις δηλώσεις του κ. Σαμαρά σε μια αποστροφή του λόγου του είπε να σχεδιαστεί σωστά το αύριο της γεωργίας και ότι αυτό ήταν ένα από τα αντικείμενα της μαραθώνιας σύσκεψής σας. Τι σημαίνει αυτό κ. Τσαυτάρη; Δηλαδή μια κατεξοχήν αγροτική χώρα που ουσιαστικά εγκαταλείφθηκε η γεωργική παραγωγή εδώ και πολλά χρόνια, το γυρίσαμε στις υπηρεσίες, τώρα πώς μπορούμε ξανά, να κάνουμε την αντίστροφη πορεία και σωστά αυτή τη φορά;

Υπουργός: Είναι η πιο σωστή περίοδος να το κάνουμε γιατί με το τέλος του 2013, θα λήξει η τρέχουσα προγραμματική περίοδος. Σήμερα στις Βρυξέλλες είναι σε εξέλιξη το Συμβούλιο Υπουργών, στο οποίο θα μεταβώ κι εγώ σε λίγες ώρες  και γίνεται συζήτηση σχετικά με τα θέματα της νέας Αγροτικής Πολιτικής, τόσο στο σύνολο της Ευρώπης,  όσο και στις επιμέρους χώρες.
Γι’ αυτό λοιπόν «ξοδεύτηκε» πολύς χρόνος να δούμε τις προτεραιότητες αυτές, να περιγράψουμε στον κ. Πρωθυπουργό, αυτή τη στροφή που κάνουμε εμείς τουλάχιστον σαν νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Μια στροφή προς μια ποιοτικότερη γεωργική παραγωγική διαδικασία. Μια στροφή προς τα εξαιρετικά ποιοτικά προϊόντα  του τόπου μας. Τα προϊόντα ΠΟΠ, τα προϊόντα ΠΓΕ, με βιολογικό τρόπο παραγωγής, παραδοσιακά προϊόντα κ.α. Και ο Πρωθυπουργός συμφώνησε σε αυτό.

Δημοσιογράφος: Συμφωνούμε κύριε Υπουργέ , ότι έχουμε πολύ καλά και ποιοτικά προϊόντα, αλλά είναι πανάκριβα. Πολλές φορές σε συμφέρει να αγοράσεις εισαγόμενα γεωργικά προϊόντα, τα οποία είναι και άφθονα σε όλα τα μανάβικα παρά να αγοράσεις ελληνικά. Είναι πολύ πιο ακριβά.

Υπουργός: Έχετε δίκιο. Αλλά και γι’ αυτό κάνουμε προσπάθεια. Έχετε ακούσει για τις αγορές των αγροτών, όπου προσπαθούμε να φέρουμε σε άμεση επαφή τον παραγωγό, γεωργό με τον καταναλωτή, έτσι ώστε να μην υπάρχει η ψαλίδα στις τιμές που παρατηρούνται κυρίως λόγω των μεσαζόντων.
Σε λίγο θα δείτε και τα Δημοπρατήρια που προσπαθούμε να φτιάξουμε, όπως επίσης και τον Ελεγκτικό Μηχανισμό με το κόστος και το εισόδημα του γεωργού να έχει δηλωθεί όλο και να ψηφιοποιείται.
Κατά συνέπεια προσπαθούμε να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα όπως κι εσείς το θέσατε, έτσι ώστε να μένει εδώ η προστιθέμενη αξία των εξαιρετικής ποιότητας προϊόντων μας. Γι’ αυτό και, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, υποστηρίζουμε τη δημιουργία ή την επέκταση 330 μεταποιητικών βιομηχανιών σε όλη την Ελλάδα. Να μη φεύγει κάτι «χύμα», να μπορεί να το τυποποιεί, να μη φεύγει κάτι χωρίς να μένει στον τόπο η προστιθέμενη αξία.

Δημοσιογράφος: Μου έλεγαν Βουλευτές ότι σε μια ενημέρωση που κάνατε στη Βουλή πριν από λίγο διάστημα, είχαν εντυπωσιαστεί με τα στοιχεία που τους λέγατε για το πόσες ποσότητες εισάγουμε από φακές και φασόλια αντί να τις παράγουμε και να τις καλλιεργούμε εδώ.

Υπουργός: Έτσι είναι. Αλλά το τι δίνουμε σε φακές και φασόλια είναι ψίχουλα μπροστά στο τι δίνουμε για να εισάγουμε κρέας, που είναι 2 δις ευρώ. Νούμερο ένα προτεραιότητα είναι να ενισχυθεί η κτηνοτροφία στον τόπο μας που είναι ο αδύναμος κρίκος. Να παράγουμε δικά μας τέτοια προϊόντα, κρέας και γαλακτοκομικά, έτσι ώστε να μην εισάγουμε. Και μάλιστα τα δικά μας κρέατα και τα γαλακτοκομικά είναι εξαιρετικής ποιότητας. Είτε γιατί είναι εκτατικής μορφής αιγοπροβατοτροφεία, είτε γιατί αναπτύσσουμε τώρα και τις δικές μας ντόπιες ζωοτροφές. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η φέτα μας είναι εξαιρετικό προϊόν. Τετραπλασιάζεται η κατανάλωση ελληνικού γιαουρτιού κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Να λοιπόν αυτές οι ευκαιρίες που σας περιγράφω.

Δημοσιογράφος: Θέλω να φτάσω στο δια ταύτα. Επειδή τώρα μ’ ένα ποσοστό ανεργίας γύρω στο 25% και αυτό κυρίως στα αστικά κέντρα πολύς κόσμος θέλει να ξαναγυρίσει στο χωριό του και να κάνει μια νέα αρχή. Εσείς πως βοηθάτε κύριε Υπουργέ;

Υπουργός: Εμείς περιγράψαμε στον κ. Πρωθυπουργό 3 μέτρα που ήδη υλοποιούνται. Πρώτον βοηθήσαμε 10.000 νέους αγρότες που είναι ήδη στην Περιφέρεια να μη φύγουν κι αυτοί. Να μείνουν κοντά στον πατέρα και τα αδέλφια τους και να αναπτύξουν τη δική τους επιχειρηματικότητα.
Δεύτερον, βοηθήσαμε 4.000 περίπου νέους γεωτεχνικούς, οι ίδιοι να γυρίσουν πίσω. Μάλιστα τους δίνουμε και δικά μας χωράφια, με ένα πολύ χαμηλό ενοίκιο, προκειμένου να στήσουν, με τις γνώσεις τους, τις δικές τους επιχειρήσεις. Βοηθούμε ακόμα και τους ανέργους που μπορεί να μην έχουν εμπειρία, να γυρίσουν, αν μάλιστα έχουν και κάποιο χωράφι να τους βοηθήσουμε να στήσουν την επιχείρηση τους.
Κάνουμε τώρα μια μεγάλη προσπάθεια, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, γιατί αυτή η δυσκολία και η αδυναμία του ανθρώπινου πόρου στη γεωργία και στην Περιφέρεια είναι γενικότερο πρόβλημα στην Ευρώπη, όταν η Ευρώπη έχει μόνο 6% των αγροτών της να είναι ηλικίας κάτω των 35 χρονών, δηλαδή «σβήνει» ο ανθρώπινος πόρος στη γεωργία. Το 2% του συνόλου της χρηματοδότησης  που θα πάρει η νέα ΚΑΠ, που μιλάμε για μεγάλα νούμερα μια και είναι και οι επιδοτήσεις, θα δοθεί μόνο για την ενίσχυση των Νέων Αγροτών, δηλαδή αυτούς τους ανθρώπους θα τους βοηθήσουμε να γυρίσουν πίσω.
Ακόμη θα σας πω ότι είναι χιλιάδες οι άνθρωποι αυτοί και στον τόπο μας και δεν είναι μόνο σώνει και καλά άνεργοι. Έχουμε δει νέους ανθρώπους με πτυχία, με μεταπτυχιακά που μπορεί να δουλεύουν σ ένα κατάστημα ή μια εταιρεία και να παίρνουν 700-800 ευρώ. Λένε όμως ότι «το μεράκι μας και τη δραστηριότητα μας θέλουμε να τη διοχετεύσουμε σε κάτι δημιουργικό». Αυτοί μάλιστα που έχουν ένα σπίτι από τον πατέρα τους, από τον παππού τους αν βοηθηθούν μπορούν να «αναστήσουν» με τις γνώσεις τους γιατί είναι έμπειροι στη νέα τεχνολογία, μπορούν να αφομοιώσουν καινοτομίες, μπορούν να αξιοποιήσουν το διαδίκτυο, να ψάξουν κάτι καινούργιο και να τα καταφέρουν.
Να γιατί λέω ότι η γεωργία μπορεί πραγματικά να γίνει πυλώνας να ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και να πατήσουμε επάνω της για να αναπτυχθούμε.



ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών