Άρειος Πάγος: Ετοιμάζει απόφαση «σταθμό» για συμβασιούχους που μονιμοποιήθηκαν -Αυξήσεις αποδοχών

 

H Ολομέλεια του Αρείου Πάγου προετοιμάζει πιλοτική δίκη που αφορά χιλιάδες συμβασιούχους και η οποία θα κρίνει σε «καθαρό νομικό πλαίσιο» τις μισθολογικές απολαβές τους με βάση το χρόνο που μεσολαβούσε μεταξύ της ανανέωσης των διαδοχικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου, που τους αφορούσε.

Τέτοια αιτήματα μισθολογικών αυξήσεων  έχουν κατακλύσει πρωτοδικεία της χώρας με αγωγές!

Ουσιαστικά, μέσω αγωγών ζητείται να προσμετράται στη μισθολογική κλίμακα -ως προϋπηρεσία- και ο χρόνος μεταξύ των συμβάσεων ή των δικαστικών αποφάσεων που βρίσκονταν (εν αναμονή) εκτός Υπηρεσίας και όχι μόνο ο πραγματικά διανυθείς χρόνος στην Υπηρεσία.

Η πιλοτική δίκη του Αρείου Πάγου για το συγκεκριμένο ζήτημα, προέκυψε με βάση έφεση του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού Νεολαίας (ΟΠΑΝΔΑ) του Δήμου Αθηναίων.

Πολλοί συμβασιούχοι σε ΟΤΑ και δημόσιο, που πλέον έχουν μονιμοποιηθεί αναμένουν πώς και πώς την απόφαση του Αρείου Πάγου ευελπιστώντας ότι θα ανέβουναυτομάτως μισθολογικό κλιμάκιο.

Η ανακοίνωση του Αρείου Πάγου αναφέρει:

“Θέμα: Mισθολογική κατάταξη τέως συμβασιούχων (Πιλοτική Δίκη).

Με την υπ’ αριθ. 4/2023 πράξη της η αρμόδια για την πιλοτική δίκη (άρθρο 20Α Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας) Επιτροπή του Αρείου Πάγου αποφάσισε, να εισαχθεί στην Πλήρη Ολομέλεια του Δικαστηρίου, έφεση του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού Νεολαίας (ΟΠΑΝΔΑ) του Δήμου Αθηναίων κατά οριστικής αποφάσεως του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (Τμήμα Εργατικών Διαφορών), καθώς και το δικόγραφο πρόσθετων λόγων, προκειμένου να επιλυθεί το τιθέμενο με τα δικόγραφα αυτά νομικό ζήτημα. Ειδικότερα, στην πιλοτική δίκη θα κριθεί το ζήτημα, που δεν έχει έως τώρα απασχολήσει τη νομολογία του Αρείου Πάγου, το οποίο αφορά τη μισθολογική κατάταξη τέως συμβασιούχων (έργου ή ορισμένου χρόνου) οι οποίοι συνδέθηκαν τελικά με τους ΟΤΑ, αλλά και το Δημόσιο γενικότερα, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου κατόπιν δικαστικών αποφάσεων ή δικαστικού συμβιβασμού. Αν, δηλαδή, για τη μισθολογική τους κατάταξη προσμετράται και ο διανυθείς μεταξύ των συμβάσεων ή των δικαστικών αποφάσεων χρόνος εκτός Υπηρεσίας, ή μόνο ο πραγματικά διανυθείς χρόνος στην Υπηρεσία. Το ζήτημα είναι εξαιρετικής σημασίας, αφού η περί τούτου κρίση αφορά μεγάλο αριθμό τέως συμβασιούχων έργου ή ορισμένου χρόνου, συναφείς αγωγές των οποίων με το ίδιο αντικείμενο σε βάρος του ΟΠΑΝΔΑ εκκρεμούν στα πρωτοβάθμια δικαστήρια.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Αρείου Πάγου

Παναγιώτης Λυμπερόπουλος

Αρεοπαγίτης”.

 

 

aftodioikisi.gr


Δημήτρης Κασιμάτης
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών