Φέτος, η Ενιαία Αγορά γίνεται 30 ετών. Το 1988, ο Ζακ Ντελόρ παρατήρησε περίφημα ότι «κανείς δεν ερωτεύεται μια Κοινή Αγορά». Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ολόψυχα τα πλεονεκτήματα που τους προσέφερε αυτή η αγορά, όπως τα κοινά δικαιώματα των επιβατών, αν και μπορεί να μην γνωρίζουν πάντα ότι πρέπει να ευχαριστήσουν την Ενιαία Αγορά γι’ αυτό.
Η ιστορία της ενιαίας αγοράς είναι αξιοσημείωτη: μετά τον ακρωτηριασμό του στασιμοπληθωρισμού στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη το 1987 και στη συνέχεια η Συνθήκη του Μάαστριχτ, έδωσαν νέα ώθηση στην οικονομική ολοκλήρωση της ΕΕ. Έκτοτε, η ενιαία αγορά έχει εναρμονίσει εκατοντάδες νομοθεσίες για τα προϊόντα και έχει θέσει ελάχιστα πρότυπα για την προστασία των καταναλωτών για όλους τους ευρωπαίους πολίτες. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, η ενιαία αγορά υπήρξε βασικό εργαλείο για να γίνει η ΕΕ παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της ψηφιακής νομοθεσίας.
Από ένα κατακερματισμένο παρελθόν, η Ενιαία Αγορά ένωσε την Ευρώπη. Ανοίγοντας την πρόσβαση σε αγαθά, υπηρεσίες, θέσεις εργασίας, επιχειρηματικές ευκαιρίες και πολιτιστικό πλούτο σε ολόκληρη την ήπειρο, δημιούργησε ευημερία και έγινε εγγυητής νέων ελευθεριών.
Ωστόσο, υπό το πρίσμα του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και των γεωοικονομικών εντάσεων, η ευημερία και η ελευθερία δεν μπορούν πλέον να θεωρούνται δεδομένες. Επιπλέον, δεδομένης της κίνησης προστατευτισμού των Ηνωμένων Πολιτειών όπου επιδοτούν τις εγχώριες βιομηχανίες, είναι ακόμη πιο σημαντικό να διατηρηθεί η ενιαία αγορά ανοιχτή, να μειωθούν τα εμπόδια και να προωθηθεί το απρόσκοπτο εμπόριο και, επομένως, να αυξηθεί η ελκυστικότητά της τόσο στους επενδυτές όσο και στους πολίτες.
Ως εκ τούτου, είναι υψίστης σημασίας να εμβαθύνουμε την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς κατά την επόμενη δεκαετία. Τα οφέλη της ενιαίας αγοράς αγαθών για τα 440 εκατομμύρια ευρωπαίους πολίτες είναι ξεκάθαρα. Οι καταναλωτές μπορούν πλέον να απολαμβάνουν περισσότερα προϊόντα από ποτέ από όλη την ΕΕ! Επιπλέον, η δυνατότητα αγοράς προϊόντων από όποια χώρα της ΕΕ, έχει γίνει πιο εύκολη και οι πολίτες μπορούν να εμπιστεύονται ότι τα πρότυπα ασφαλείας είναι τα ίδια παντού. Επιπλέον, μόνο μαζί, στην ενιαία αγορά, μπορέσαμε να διασφαλίσουμε ότι τα ίδια πρότυπα ισχύουν online και offline. Οι νέοι ψηφιακοί κανόνες, ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές και ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες, αποτελούν ορόσημο για μια νέα ψηφιακή οικονομία, με ασφαλέστερες διαδικτυακές πλατφόρμες και καλύτερες διαδικτυακές εμπειρίες για τους καταναλωτές, καθώς και θεμιτό ανταγωνισμό για τις επιχειρήσεις. Η εποχή της ψηφιακής «άγριας δύσης» έχει τελειώσει. Μόνον η Ευρώπη θα μπορούσε να το κάνει αυτό! Αυτό είναι για το οποίο αγωνιστήκαμε, η Κ.Ο. του ΕΛΚ, την τελευταία δεκαετία και τώρα θα φροντίσουμε να επιβληθεί πλήρως τα επόμενα δέκα χρόνια! Τώρα, πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά για να διασφαλιστεί ότι τα επιχειρηματικά μοντέλα, οι κβαντικοί υπολογιστές, η τεχνητή νοημοσύνη και οι αγορές ενέργειας μπορούν να επωφεληθούν από τη δύναμη μιας ενιαίας αγοράς χωρίς τριβές, ώστε η ΕΕ να γίνει παγκόσμιος ηγέτης.
Το σημερινό γεωπολιτικό περιβάλλον κρύβει πολλές προκλήσεις. Η πανδημία του COVID-19 και ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας επέβαλαν την επιστροφή ορισμένων εμποδίων στο εμπόριο και οι ελευθερίες των Ευρωπαίων να εργάζονται ή να εγκατασταθούν σε άλλη χώρα έχουν περιοριστεί δραστικά. Η ΕΕ πρέπει να πάρει τα σωστά μαθήματα και να προετοιμαστεί για την επόμενη πρόκληση. Το επερχόμενο μέσο έκτακτης ανάγκης για την ενιαία αγορά θα αποτρέψει καταστάσεις, όπως το κλείσιμο των συνόρων, όπως είδαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θα προετοιμάσει τις αλυσίδες εφοδιασμού για μια μελλοντική κρίση και θα διασφαλίσει ότι οι ευρωπαίοι πολίτες έχουν ίση πρόσβαση στα αγαθά που χρειάζονται κατά τη διάρκεια μιας κρίσης.
Έτσι, ως Ομάδα ΕΛΚ, είμαστε βέβαιοι ότι η απάντηση στις τρέχουσες προκλήσεις είναι περισσότερη ευρωπαϊκή συνεργασία και λιγότερα εμπόδια, με έξυπνους κανόνες προσαρμοσμένους στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα. Μόνο μαζί, με ισχυρή οικονομική ραχοκοκαλιά, μπορούμε εμείς οι Ευρωπαίοι να ασκήσουμε την κυριαρχία μας. Αποδεχόμαστε πλήρως την πρόκληση της επόμενης δεκαετίας όχι μόνο για να ενισχύσουμε την αγορά, αλλά και για να διασφαλίσουμε ότι κάθε πολίτης θα επωφεληθεί από αυτήν. Ίσως τότε, σε 10 χρόνια από τώρα, το αστείο του Ζακ Ντελόρ να είναι λιγότερο αστείο.
Δημοσιεύθηκε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στις 16.1.2023
17/01/2023
https://asimakopoulou.gr/
Δημοσίευση Σχολίου