ΦΩΚΙΔΑ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ EL DORADO ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥ ΕΥΡΩ !

 https://aboutelectric.gr/images/iliothermia.jpg

Πόσες φορές δεν έχουμε αναρωτηθεί χαριτολογώντας,  γιατί όταν ο Θεός έφτιαχνε τον κόσμο, πέταξε όλα τα μπάζα στη Φωκίδα!

Τα πέταξε λοιπόν, και με τη Θεία Χάρη Του φτιάχτηκαν πανέμορφα βουνά. Τα στόλισε με κάθε λογής φυτά και τα έζωσε με   ηλιόλουστες θάλασσες. Τους έδωσε και προίκα, τον μαΐστρο, τον λεβάντε και τον ζέφυρο  για να κοντολυγίζουν τ’ άρμενα των καϊκιών.

Και σκέφτηκε, «ο νοών νοείτο και ουαί τω ανοήτω» για τον πλούτο που δίνω σ’ αυτόν τον ευλογημένο τόπο.   

Τα χρόνια πέρασαν και η ανθρωπότητα βρέθηκε μπροστά σε περιβαλλοντικούς κινδύνους, με πιο γνωστό το φαινόμενο του θερμοκηπίου, που  ανάγκασαν τα κράτη να υπογράψουν το πρωτόκολλο του Κιότο, που στόχευε στη μείωση των εκπομπών έξι επικίνδυνων αερίων που ήταν το  διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο, το υποξείδιο του αζώτου, οι υδροφθοράνθρακες, οι πλήρως φθοριομένοι υδρογονάνθρακες και το εξαφθοριούχο θείο, τουλάχιστον κατά 5% την πενταετία 2008-2012 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Μεταξύ των κρατών που υπέγραψαν το πρωτόκολλο του Κιότο ήταν και οι χώρες  της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μέλος της ήταν και η Ελλάδα.

Η προσαρμογή της Ελλάδας στο πρωτόκολλο του Κιότο απαιτούσε μείωση 25% έτσι ώστε ο ευρωπαϊκός μέσος όρος να κυμανθεί στο 8%. Δόθηκαν κίνητρα στους δύσπιστους πολίτες ώστε να επενδύσουν στην πράσινη ενέργεια. Για παράδειγμα ο επενδυτής ενός φωτοβολταικού θα πληρωνόταν 0,55 ευρώ την KWh από την ΔΕΗ, όταν η ΔΕΗ χρέωνε στους καταναλωτές 0.09 ευρώ την KWh, δηλαδή έξι φορές παραπάνω. Το ρίσκο για τον επενδυτή σε αχαρτογράφητα νερά ήταν μεγάλο, καθώς ένα φωτοβολταϊκό 10KW στοίχιζε 45.000 ευρώ και η απόσβεση της επένδυσης εκυμαίνετο  στα 7-10 χρόνια ανάλογα και με τον δανεισμό του κάθε επενδυτή.

Ο χρονικός ορίζοντας επίτευξης των πρώτων στόχων του Κιότο ήταν μέχρι το 2020. Επενδυτική φρενίτιδα ξέσπασε στην Ελλάδα από το 2012 και μετά, με αποτέλεσμα οι στόχοι του Κιότο να υπερκαλυφθούν πολύ πριν το 2020.

Στη Φωκίδα έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα φωτοβολταϊκά από 5-100 KW, ενώ στην περιοχή της Βουνιχώρας ένα πολύ μεγαλύτερο.

Και εκεί που προσπαθούσαμε να εναρμονιστούμε με τη θέα των φωτοβολταϊκών κάτι απόκοσμο και θηριώδες ήρθε να προστεθεί στους ορεινούς όγκους της Φωκίδας, αρχής γενομένης από τη Βουνιχώρα. Οι ανεμογεννήτριες.

Οι θέα τους δημιούργησε πλήθος διαμαρτυριών, αλλά ουδείς μπόρεσε να σταματήσει την εγκατάστασή τους. Ένα αόρατο χέρι προστάτευε τους άγνωστους επενδυτές. Ένα δέλεαρ ήρθε να καθησυχάσει και τις ανησυχίες των πολιτών.  

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, από κάθε παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, (πλην οικιακών φ/β) παρακρατείται το 3% επί της προ ΦΠΑ τιμής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας, από το οποίο 1% αποδίδεται υπέρ των οικιακών καταναλωτών εντός των διοικητικών ορίων των δημοτικών ή τοπικών κοινοτήτων, το 0,3% αποδίδεται υπέρ του Ειδικού Ταμείου Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Περιβαλλοντικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ) και το 1,7% αντιστοιχεί στο ειδικό τέλος υπέρ ΟΤΑ.

Τα αντισταθμιστικά οφέλη υπέρ ΟΤΑ προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για αξιοποίηση σε περιβαλλοντικές δράσεις, έργα τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής υποστήριξης εντός των διοικητικών ορίων του κάθε δήμου.

Τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά; Ας αφήσουμε τη μαγεία των αριθμών να ξεχωρίσει το σημαίνον από το σημαινόμενο με την ελπίδα πως οι αναγνώστες του άρθρου μπορούν να διαβάσουν αριθμούς με πολλά μηδενικά και πως γνωρίζουν στοιχειωδώς μονάδες του SI.

Ξεκινάμε με την παραδοχή ότι ένα φωτοβολταϊκό 1 KW στην περιοχή του Γαλαξιδίου παράγει 1.600 KWh σε ένα έτος. Αν η ισχύς του εν λόγω Φ/Β είναι  96.000 KW ή 96 MW τότε παράγονται 153.600.000 KWh περίπου.

Με δεδομένη την τιμή πώλησης  της KWh σήμερα από τον παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας, στο δίκτυο διανομής  να είναι περίπου στα 0,065 ευρώ (πέρυσι ήταν μεγαλύτερη και πριν δύο χρόνια ακόμη μεγαλύτερη κλπ), εύκολα διαπιστώνουμε πως τα έσοδα από την πώληση των 153.600.000 KWh θα είναι 9.984.000 ευρώ το έτος.

Με την υπόθεση ότι η σύμβαση εγκατάστασης και λειτουργίας του Φ/Β  θα είναι για 30 έτη, τα έσοδα από αυτή τη φωτοβολταϊκή μονάδα θα είναι περίπου 299.520.000  ευρώ.

Το κόστος κατασκευής της μονάδας εικάζεται  πως θα ανέλθει στα 80.000.000 ευρώ (πανελ,διαμόρφωση χώρου, υποσταθμός, εργατικά, μεταφορικά κλπ).

Το μίσθωμα στον Δήμο Δελφών στην τοπική κοινότητα Γαλαξιδίου και στους ιδιώτες για 30 έτη θα ανέλθει στα 9.000.000 ευρώ. Επιπλέον μισθοδοσία και λειτουργικά έξοδα περίπου 10.000.000 ευρώ.

Από τα 300.000.000 ευρώ έσοδα αφαιρώντας τα 100.000.000 ευρώ έξοδα, προκύπτει πως σε βάθος τριακονταετίας η επένδυση αυτή θα αποφέρει καθαρά κέρδη 200.000.000 ευρώ, ήτοι 6.600.000 ευρώ ανά έτος λειτουργίας.

Αυτά μόνο από ένα φ/β στην περιοχή του Γαλαξιδίου.

Επιπλέον τα αιολικά πάρκα Αετός και Τσιτομή στη Βουνιχώρα και στο Γαλαξίδι, συνολικής ισχύος 46 MW  αποδίδουν 100 GWh ετησίως.

Τα τρία αιολικά στην Ψαρομύτα συνολικής ισχύος 34,6 MW  αποδίδουν συνολικά 95 GWh.

Το αιολικό πάρκο στη Δεσφίνα, το τρίτο μεγαλύτερο προς το παρόν στην Ελλάδα συνολικής ισχύος 82,25 MW αποδίδει περίπου 170 GWh.

Αθροιστικά τα προαναφερθέντα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα αποδίδουν 518 GWh δηλαδή 518.000.000 KWh.

Με την τιμή της KWh κατά προσέγγιση στα 0,065 ευρώ, τα έσοδα των εταιρειών ΑΠΕ στο νομό Φωκίδας σε ένα έτος θα είναι 518.000.000 KWh Χ 0,065=33.670.000 ευρώ. Αναγόμενο στα τριάντα χρόνια τα συνολικά έσοδα των εταιριών ΑΠΕ  θα ξεπεράσουν το ένα δισεκατομμύριο (1.000.000.000) ευρώ.

Και εδώ μπαίνουν τα κρίσιμα ερωτήματα.

Μπορούν οι τοπικές κοινότητες να αποφασίζουν για χρηματικά ποσά των 100.000.000  και των 200.000.000 ευρώ;

Έχουν τις γνώσεις οι πολίτες που συγκροτούν τις τοπικές κοινότητες ή τα εργαλεία εκείνα για να κρίνουν αν η κάθε επένδυση είναι επ’ ωφελεία του τόπου;

Το κάθε τοπικό συμβούλιο μπορεί να είναι ευχαριστημένο με 20.000-30.000 που θα πάρει από ΑΠΕ. Είναι όμως έτσι;

Η επιτροπή ποιότητας ζωής του Δήμου αληθεύει πως έχει πάρει απόφαση να μην έρχεται σε αντίθεση με τα τοπικά συμβούλια για το ζήτημα των ΑΠΕ;

Αν ναι ποιος ο λόγος ύπαρξής της;

Αλλά και η ίδια επιτροπή του Δήμου έχει τις γνώσεις να πάρει αποφάσεις σε τόσο κρίσιμα ζητήματα;

Αν καταλαβαίνω καλά, λέμε σε όλα ναι, γιατί δεν μπορούμε να τεκμηριώσουμε το όχι.

Θεωρώ πως ο Δήμος έπρεπε εδώ και χρόνια να έχει συγκροτήσει μία πολυμελή  ομάδα επιστημόνων, αποτελούμενη από μηχανολόγους, ηλεκτρολόγους, πολιτικούς μηχανικούς, δικηγόρους, επιχειρηματίες, συλλόγους, επιμελητήριο κλπ  που ατύπως θα συνεδρίαζε και θα γνωμοδοτούσε. Θα ήταν η περιβόητη δεξαμενή σκέψης (think tank) του νομού Φωκίδας. Θα ήταν αυτή που θα σχημάτιζε μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό πλάνο για το νομό. Θα ήταν αυτή που θα τον έβγαζε από τα αδιέξοδα. Θα ήταν αυτή που ίσως να είχε κάνει τον Δήμο Δελφών και τους πολίτες του συμμέτοχους σε αυτά τα επενδυτικά σχέδια. Γιατί κακά τα ψέματα. Το 3% που μας αποδίδουν οι εταιρείες ΑΠΕ είναι το συμπλήρωμα του 97% αυτού που μας παίρνουν.

Δεν γίνεται επένδυση φίλοι συνδημότες με τις ΑΠΕ. Αφαίμαξη γίνεται από τη στιγμή που δεν συμμετέχουν ο Δήμος και οι πολίτες.  Οι εταιρείες ΑΠΕ κάνουν επένδυση και εμείς γινόμαστε οι πελάτες τους στον τόπο μας. Οι εταιρείες ΑΠΕ είναι ξένα πολυεθνικά κεφάλαια και τα χρήματα τα δικά μας ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Από τα Φ/β στο Γαλαξίδι ο Δήμος Δελφών θα πάρει 150.000 ευρώ.

Να σας πω πως  εκλαμβάνω αυτό το ποσό; Αφού ο Δήμος Δελφών έχει 30.000 κατοίκους κάνοντας τη διαίρεση αντιστοιχούν 5 ευρώ το έτος σε κάθε κάτοικο του Δήμου. Δηλαδή η εταιρεία κερνάει κάθε κάτοικο του Δήμου δύο καφέδες τον χρόνο, Σωθήκαμε έτσι;     

Και το κερασάκι για το τέλος.    

Το δίκτυο μεταφοράς ρεύματος στη Φωκίδα έχει κορεσθεί. Η Φωκίδα ανήκει στην κατηγορία Γ που ανήκουν οι ενεργειακές κοινότητες. Επιπλέον  υψηλή προτεραιότητα έχουν οι ενεργειακές κοινότητες στις οποίες συμμετέχουν ΟΤΑ.

Λαμβάνοντας υπόψη τον κορεσμό των γραμμών μεταφοράς, η θετική γνωμοδότηση για την αδειοδότηση του φωτοβολταϊκού στο Γαλαξίδι, εκτός των ελάχιστα έσοδα που αποφέρει θέτει σε κίνδυνο τη δημιουργία ενεργειακής κοινότητας στην οποία θα μπορεί να συμμετέχει ο Δήμος Δελφών. 

Θα απαντηθεί από τον Δήμο αυτό το ερώτημα ;

Θα απαντηθεί το ερώτημα από την επιτροπή ποιότητας ζωής του Δήμου;

Σε περίπτωση που δοθεί τελικά άδεια στην εταιρεία Φ/β στο Γαλαξίδι και οι γραμμές δεν επαρκούν για ενεργειακή κοινότητα του Δήμου Δελφών, θα μας αρκούν οι 150.000 ευρώ τον χρόνο αντί για 2.000.000 ευρώ τον χρόνο;

Φυσικά δεν πρέπει να αποκρύπτουμε το γεγονός ότι στις ενεργειακές κοινότητες μπορούν να συμμετέχουν φυσικά πρόσωπα, καθώς και νομικά πρόσωπα, που πραγματικά θα αποδώσουν οικονομικά οφέλη στους κατοίκους του νομού, αφού ο κάθε κάτοικος θα μπορεί να απολαμβάνει δωρεάν ρεύμα ή και να έχει εισόδημα ανάλογο με τα χρήματα που θα συνεισφέρει στη δημιουργία της ενεργειακής κοινότητας.

Σε επίρρωση των παραπάνω ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ενεργειακών Κοινοτήτων Ελλάδος απέστειλε επιστολή με μια σειρά από ερωτήματα προς τον Υπουργό ΥΠΕΝ κ. Σκρέκα, την οποία ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να την αναζητήσει.

Ανακεφαλαιώνοντας, θεωρώ ότι είναι μέγα λάθος η θετική γνωμοδότηση για την άδεια σε εταιρεία ΑΠΕ στο Γαλαξίδι.

Υποθηκεύει το μέλλον του Δήμου που δεν σώζεται με ψίχουλα και θα φυτοζωεί αν δεν κάνει επιθετικές επιχειρηματικές κινήσεις όπως οι ενεργειακές κοινότητες.

Υποθηκεύει το μέλλον των πολιτών του Δήμου αφού πιθανόν δεν επιτρέπει στους πολίτες του τη συμμετοχή τους στις ενεργειακές κοινότητες.

Σας καλώ να σκεφτείτε πως θα ήταν η Φωκίδα αν είχε έσοδα από ΑΠΕ 10.000.000 ευρώ το έτος.

Σας καλώ να αναλογιστείτε πως κάποιοι επενδυτές θα εγκαταστήσουν ΑΠΕ με 300.000.000 ευρώ και θα φύγουν με ένα δισεκατομμύριο.

Ο Δήμος Δελφών εδώ και πολλά χρόνια έχει πάρει κάκιστες αποφάσεις που τον έχουν οδηγήσει σε οικονομική δυσπραγία με όλα τα συνοδά αποτελέσματα.

Κάνω έκκληση. Δείτε ξανά το θέμα του Φ/β στο Γαλαξίδι.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για ένα ακόμα λάθος. 

Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΟ ΚΑΙ ΟΥΑΙ ΤΩ ΑΝΟΗΤΩ

 

                                                                                     ΔΕΔΟΥΣΗΣ  ΑΡΓΥΡΗΣ

                                                                              ΔΗΜΟΤΗΣ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ      

ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών