Η καταγγελία για τη ΜΚΟ και τα λεφτά από τις ανεμογεννήτριες - Η απάντηση του Δημάρχου Δελφών

https://www.ieidiseis.gr/media/k2/items/cache/508dc3661c8f72ef4ac72b13c3000ff0_XL.jpg?t=20220804_032619


Απάντηση στις νέες καταγγελίες, που φέρουν ΜΚΟ να προχωρεί σε κινήσεις για να χρηματοδοτηθεί πλουσιοπάροχα από το αιολικό πάρκο Δεσφίνας, έδωσε ο Δήμαρχος Δελφών.

«Υπάρχει η φημολογία ότι η ΜΚΟ κάνει ενέργειες για να λάβει αυτή (αντί για τον Δήμο Δελφών) το ποσοστό 3% που είχε υποσχεθεί ο αρχικός ιδιοκτήτης του αιολικού πάρκου Δεσφίνας, κ. Γιώργος Ανεμοδουράς στον Δήμο μας, μόλις ολοκληρωνόταν η επένδυση», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ανανεωτική Δύναμη Δελφών. Όπως σημειώνεται πρόκειται για ΜΚΟ που φέρει τον τίτλο «Κοινωφελής Οργανισμός Δεσφίνας»- Αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία και αποκλειστικοί διαχειριστές είναι ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Δεσφίνας κ. Ευστάθιος Μαντζώρος και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Δεσφίνας κ. Χαράλαμπος Καλλιακούδας.

Ο Δήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Ταγκαλής, μιλώντας στο iEidiseis.gr, τόνισε ότι ο Δήμος δεν έχει οποιαδήποτε εμπλοκή με την ΜΚΟ. Όπως ανέφερε ο κ. Ταγκαλής «ο Δήμος δεν έχει ουδεμία σχέση με την ΜΚΟ και δεν υπάρχει καμία οικονομική συναλλαγή μεταξύ του Δήμου και της ΜΚΟ».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η συγκεκριμένη ΜΚΟ είναι νόμιμη, έχει δημοσιευτεί στο ΓΕΜΗ και εξ όσων γνωρίζω έχει συσταθεί προκειμένου να μπορούν να γίνονται νόμιμα εκδηλώσεις με ιδιωτικές χορηγίες. Αλλά δεν έχει καμία σχέση ο Δήμος Δελφών και ούτε θα μπορούσε να έχει».

Μάλιστα, ο Δήμαρχος Δελφών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται:

«ΘΕΜΑ: Απάντηση σε δημοσίευμα του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας για τη σύσταση Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας στη Δεσφίνα.

Αγαπητέ κ. Λουκά Αναγνωστόπουλε,

Προς απάντησή σου, αλλά και για να λάβουν γνώση οι συμπολίτες μας, ενημερώνω ότι:

Α. Η σύσταση του συγκεκριμένου μη κερδοσκοπικού οργανισμού έγινε με πρωτοβουλία αιρετών και πολιτών της Δημοτικής Ενότητας Δεσφίνας ( αναφαίρετο δικαίωμά τους σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία) με σκοπό εκτός των άλλων τη διαχείριση των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται κατά παράδοση, εδώ και δεκαετίες στη συγκεκριμένη πόλη, που σημειωτέων είναι αυτοχρηματοδοτούμενες, δεν έχουν λάβει ΚΑΜΙΑ απολύτως οικονομική ενίσχυση από κανένα δημόσιο φορέα και ειδικότερα από το Δήμο Δελφών, όπως προκύπτει από στοιχεία της Οικονομικής μας υπηρεσίας.

Β. Το καλοκαίρι του 2019, μετά από τις εκλογές όπου οι Δημότες μας εμπιστεύτηκαν τη διοίκηση του Δημου Δελφών, προτείνατε ως θέμα προς συζήτηση τη αγορά του ποσοστού 3 % που κατείχε ο κ. Ανεμοδουράς σε ένα τμήμα των ανεμογεννητριών της Δεσφίνας και το αποσύρατε, γιατί - όπως ισχυρίζεστε - απαιτήσαμε εμείς, ως νέα Δημοτική αρχή να το χειριστούμε. Μάλιστα μας εγκαλείτε γιατί δεν το έχουμε φέρει μέχρι τώρα, με κίνδυνο την απώλεια ενός τεράστιου περιουσιακού στοιχείου.

Σκόπιμα όμως δεν αναφέρετε στο καθ΄ όλα ανακριβές δημοσίευμά σας, ότι σύμφωνα με τη ισχύουσα νομοθεσία ( άρθρο 20 του Νόμου 3731/2008) δεν επιτρέπεται η συμμετοχή των Δήμων, των Νομικών προσώπων και των Ιδρυμάτων του στο μετοχικό κεφάλαιο ανωνύμων εταιριών.

Συνεπώς, ουδόλως προφανές είναι το τι θα γίνει με το ποσοστό του 3%, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και θα πρέπει να βρεθεί ο καθόλα νόμιμος τρόπος προκειμένου που αυτό να μεταβιβαστεί.

Το πώς αυτό θα πραγματοποιηθεί, (αν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί τελικά), θα το αποφασίσει το κυρίαρχο όργανο του Δήμου μας που είναι το Δημοτικό μας Συμβούλιο μετά από σχετική τεκμηριωμένη εισήγηση της Δημοτικής μας αρχής.

Τέλος κ. Αναγνωστόπουλε ίσως θα πρέπει να κατανοήσετε επιτέλους ότι η αναξιοπιστία των λεχθέντων σας προς τους πολίτες, διασύρουν το κύρος του κορυφαίου οργάνου του Δήμου μας, το Δημοτικό συμβούλιο.

Υ.Γ. Συνημμένα δημοσιεύουμε απόσπασμα της παράνομης εισήγησή σας, προς το Δημοτικό Συμβούλιο της 06/08/2019.

Οι νέες καταγγελίες για τις περίεργες υποθέσεις ήρθαν στο φως της δημοσιότητας για την περιοχή των Δελφών και τη Δεσφίνα, όπου έχει κατασκευαστεί το γνωστό αιολικό πάρκο. Μετά τον Άγιο Μηνά και τις αποκαλύψεις για τις παρεμβάσεις και τις αυθαιρεσίες στην παραλία και μέσα στη θάλασσα χωρίς καμία άδεια και μελέτη (τις οποίες οι πρωταγωνιστές τους έχουν παραδεχθεί) μία ΜΚΟ βρίσκεται ξαφνικά στο επίκεντρο με πρωταγωνιστές τα ίδια πρόσωπα.

Όπως έγραψε το iEidiseis, παράγοντες της περιοχής κατήγγειλαν ότι γίνονται κινήσεις ώστε να χρηματοδοτηθεί πλουσιοπάροχα από το αιολικό πάρκο Δεσφίνας. Αν κάτι τέτοιο συμβεί τελικά θα επρόκειτο για μια πρωτοφανή συμφωνία, αφού αυτά τα χρήματα τα λαμβάνουν κανονικά οι Δήμοι για τις τοπικές κοινωνίες, από τα αιολικά πάρκα και όχι οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται σε διοργανώσεις λαϊκών βραδιών και πανηγυριών.

Είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό το γεγονός ότι ενώ το αρχικό κεφάλαιο της ΜΚΟ ανερχόταν τον Μάρτιο του 2022 σε 500 €, έχει διαρρεύσει στην τοπική κοινωνία ότι το κόστος για την διοργάνωση εκδήλωσης με την Πέγκυ Ζήνα στις 5 Αυγούστου του 2022 στη Δεσφίνα ξεπερνάει τις 20.000 €.

Τα ποσά από το αιολικό δεν είναι μικρά, καθώς μόνο τα πρώτα χρήματα που έπεσαν στην περιοχή ξεπερνούν τις 300.000 ευρώ. Συγκεκριμένα η Δεσφίνα (και ο Δήμος Δελφών) αρχίζουν να εισπράττουν τεράστια νούμερα από την επένδυση των Ανεμογεννητριών.

Τα πρώτα 325.000 ευρώ από τις ανεμογεννήτριες πέρασαν ήδη πριν αρκετό χρονικό διάστημα από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δελφών.

Το 80% για την Κοινότητα Δεσφίνας και το 20% για τον υπόλοιπο Δήμο Δελφών.

Ερωτήματα για τον τρόπο χρηματοδότησης της ΜΚΟ

Μάλιστα καλούνται να διαχειριστούν αυτούς τους τεράστιους πόρους κάποιοι που συστηματικά υπονόμευσαν την επένδυση πριν την έναρξη, αλλά και κατά την ώρα της υλοποίησης, ενώ η Ανανεωτική Δύναμη Δελφών θέτει σειρά ερωτημάτων για τον τρόπο χρηματοδότησης της συγκεκριμένης ΜΚΟ. Δηλαδή πώς και από πού προέρχονται τα χρήματα που διαχειρίζεται.

Βασικά ερωτήματα είναι: Ποιοι είναι οι πόροι αυτής της εταιρείας; Αλλά και αν έχει λάβει ή έχει ζητήσει χορηγίες ή άλλες εκδουλεύσεις από εταιρείες ή ιδιώτες, που με οποιονδήποτε τρόπο συνεργάζονται με τον Δήμο Δελφών.

Στο σημείο αυτό τοπικοί παράγοντες κάνουν λόγο για έλλειψη νόμιμων και διαφανών μηχανισμών, όπως για παράδειγμα το Δημοτικό Συμβούλιο για την αποδοχή και τη διαχείριση τέτοιων δωρεών ή χορηγιών.

Η ανακοίνωση της Ανανεωτικής Δύναμης Δελφών

Το μάθαμε και αυτό… Δραστηριοποιείται εδώ και λίγο καιρό στην περιοχή μας νομικό πρόσωπο - Μη Κυβερνητική Οργάνωση (Μ.Κ.Ο.) με τον τίτλο «Κοινωφελής Οργανισμός Δεσφίνας»- Αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία.

Αποκλειστικοί διαχειριστές της εταιρείας είναι ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Δεσφίνας κ. Ευστάθιος Μαντζώρος και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Δεσφίνας κ. Χαράλαμπος Καλλιακούδας.

Ακόμη δεν λειτούργησε καλά καλά ο Κοινωφελής Οργανισμός Δεσφίνας και άρχισε να σκορπά και να υπόσχεται χρήμα προς διάφορες κατευθύνσεις:Χορηγίες χιλιάδων ευρώ σε πολιτιστικούς συλλόγους, συμμετοχή σε τοπικές εκδηλώσεις κλπ.

Τα ερωτήματα είναι πολλά:

Α) Είναι φυσιολογικό και αποδεκτό κατά τον κ. δήμαρχο και γενικότερα κατά την δημοτική αρχή να συστήνουν μέσα στην θητεία τους μια Μ.Κ.Ο. ένας αντιδήμαρχος κι ένας πρόεδρος Κοινότητας;

Β) Αν δηλαδή ένας υπουργός παρέα μ’ έναν υφυπουργό συστήνανε μέσα στην θητεία τους μια Μ.Κ.Ο. στον χώρο των αρμοδιοτήτων τους, θα ήταν όλα εντάξει για τον πρωθυπουργό της χώρας;

Γ) Ποιοι είναι οι πόροι αυτής της εταιρείας; Έχει λάβει ή έχει ζητήσει χορηγίες ή άλλες εκδουλεύσεις από εταιρείες ή ιδιώτες, που με οποιονδήποτε τρόπο συνεργάζονται με τον Δήμο Δελφών;

Δ) Έχει αυτή η Μ.Κ.Ο. σχέσεις με τον Δήμο Δελφών;

Ε) Ποιες είναι οι δαπάνες της μέχρι σήμερα και πώς έχουν αυτές χρηματοδοτηθεί;

Στ) Πώς μπορεί να συμπράττουν ως συνιδρυτές σε εταιρεία πολιτικά πρόσωπα με εργαζομένους του Δήμου, αυτοί δηλαδή που με βάση την νομοθεσία ασκούν την εποπτεία των ΟΤΑ με αυτούς που λογοδοτούν στους παραπάνω;

Αποτελεί έτσι κι αλλιώς ενέργεια πρωτοφανή, προκλητική και πέρα από κάθε πολιτική δεοντολογία και τάξη δυο εν ενεργεία αυτοδιοικητικοί και μάλιστα σε κορυφαίες θέσεις ευθύνης, να ιδρύουν Μ.Κ.Ο. μέσα στην θητεία τους!

Ακόμη και ο πιο καλόπιστος αντιλαμβάνεται ότι εδώ έχουμε προσπάθεια άσκησης εξουσίας με εξωθεσμικό τρόπο και διακίνησης χρήματος προς διάφορες κατευθύνσεις με απλουστευμένες διαδικασίες, χωρίς δημόσιο λογιστικό, χωρίς Ελεγκτικό Συνέδριο κλπ.

Ελπίζουμε αυτήν την φορά ο κ. Δήμαρχος Δελφών να αντιλαμβάνεται πόσο σοβαρό είναι το ζήτημα και ότι είναι υποχρεωμένος να δώσει συγκεκριμένες και ξεκάθαρες απαντήσεις και όχι να υπεκφύγει ως συνήθως.

Το βασικό ερώτημα της υπόθεσης είναι αν όλο αυτό βρίσκεται έχει την έγκριση και την ανοχή του Δημάρχου Δελφών ή όχι.

Αναμένουμε άμεσα απαντήσεις από τον κ. Ταγκαλή. Του προτείνουμε μάλιστα, αν δεν έχει να δώσει μια πολύ τεκμηριωμένη και ικανοποιητική απάντηση στους συνδημότες μας, να ζητήσει απευθείας τις παραιτήσεις των συνεργατών του!

Υ.Γ.: Υπάρχει η φημολογία ότι η Μ.Κ.Ο. κάνει ενέργειες για να λάβει αυτή (αντί για τον Δήμο Δελφών) το ποσοστό 3% που είχε υποσχεθεί ο αρχικός ιδιοκτήτης του αιολικού πάρκου Δεσφίνας, κ. Στέλιος Ανεμοδουράς στον Δήμο μας, μόλις ολοκληρωνόταν η επένδυση.

Θυμίζουμε ότι το θέμα ήρθε προς ψήφιση από εμάς στο Δημοτικό Συμβούλιο το καλοκαίρι του 2019, αλλά ο τότε νεοεκλεγείς δήμαρχος κ. Ταγκαλής απαίτησε την απόσυρση του, ώστε να το χειριστεί η νέα δημοτική αρχή, που αναλάμβανε τον Σεπτέμβριο του 2019.

Λίγους μήνες μετά ξαναρωτήσαμε τι γίνεται με αυτήν την τόσο σημαντική υπόθεση, αλλά και πάλι δεν λάβαμε καμία απάντηση.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο κ. Δήμαρχος αντιλαμβάνεται την σοβαρότητα του θέματος και την τεράστια ευθύνη που φέρει ήδη για την καθυστέρηση και πολύ περισσότερο για τυχόν απώλεια του πολύ μεγάλου αυτού περιουσιακού στοιχείου, προς όφελος τρίτων…

Αναμένουμε απαντήσεις!

Π.Κ.

 

 ieidiseis.gr

ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών