Δύο ενεργά πύρινα μέτωπα στη Φωκίδα

Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις για να βελτιώσουν την εικόνα των πύρινων μετώπων στη Φωκίδα.

 Σε εξέλιξη βρίσκεται και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην περιοχή Κορακιά Κρανιδίου στην Αργολίδα. Αναζωπυρώσεις ταλαιπώρησαν την Πυροσβεστική στην Ηλεία, ενώ οριοθετήθηκαν οι πυρκαγιές σε Ζάκυνθο και Άγιον Όρος.

Εκμεταλλευόμενοι την ύφεση των καιρικών συνθηκών, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να περιορίσουν την καταστροφική πορεία του μετώπου προς το Σερνικάκι, αλλά και την περιοχή του Προφήτη Ηλία. Ενώ στην Ηλεία συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις που κρατούν δεσμευμένες τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό, έχουν οριοθετηθεί οι φωτιές σε Ζάκυνθο και Άγιον Όρος. 

Σε δύο μέτωπα η πυρκαγιά στη Φωκίδα

Η φωτιά εξακολουθεί να μαίνεται προς την Ιτέα, όπου έχουν αναπτυχθεί δύο μέτωπα -το ένα προς το Γαλαξίδι και το δεύτερο προς Δελφούς-, τα οποία παραμένουν ακόμα ενεργά. 

«Μέσα στη νύχτα μάς βοήθησε η ύφεση των ανέμων. Μας ανησυχεί το μέτωπο από Ιτέα προς Αγία Ευθυμία» ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Δελμούζος και υποστήριξε ότι αναμένεται «ενισχυμένη παρουσία σε εναέρια μέσα για να βοηθήσουν αποτελεσματικά».

Μέσα στη νύχτα έγιναν μεγάλες προσπάθειες για να σωθεί ο βιολογικός καθαρισμός της Ιτέας, που λειτουργεί κανονικά, αλλά και οι γεωτρήσεις που τροφοδοτούν την περιοχή με νερό. Επίσης, σύμφωνα με τον δήμαρχο Δελφών Παναγιώτη Ταγκαλή, δόθηκε μεγάλη μάχη να αδειάσει το καταφύγιο με τα αδέσποτα σκυλιά, τα οποία μεταφέρθηκαν με ασφάλεια σε διαφορετικούς χώρους.

«Όλα τα αδέσποτα μεταφέρθηκαν με ασφάλεια χάρη στην τεράστια κινητοποίηση του δήμου, της φιλοζωικής, αλλά και δεκάδων εθελοντών» υπογράμμισε ο κ. Ταγκαλής, υπενθυμίζοντας ότι «από τα βασικά στοιχεία της στρατηγικής για τη νύχτα που πέρασε από την πλευρά του συντονιστικού ήταν να διασωθούν οι οικισμοί και οι επιχειρήσεις από τα μέτωπα της φωτιάς και εκεί επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον».

Για την πυρκαγιά, έχουν κινητοποιηθεί πάνω από 50 οχήματα, 160 πυροσβέστες, ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ εκατοντάδες εθελοντές και αγρότες της περιοχής έδωσαν τη δική τους μάχη για τη σωτηρία του ελαιώνα της Άμφισσας. Παράλληλα, δήμοι και η Περιφέρεια Στερεάς έχουν διαθέσει περισσότερες από 25 υδροφόρες και 10 χωματουργικά μηχανήματα για να συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής.

Μάχη με τις φλόγες στην Αργολίδα

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην περιοχή Κορακιά Κρανιδίου στην Αργολίδα, ρίψεις νερού εκτελούν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Παράλληλα, επιχειρούν 63 πυροσβέστες, με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 18 οχήματα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά είναι σε εξέλιξη, αλλά έως τώρα δεν υπάρχουν αναφορές για πιθανή απειλή κάποιου οικισμού. Όσον αφορά την ξενοδοχειακή μονάδα, από την οποία απομακρύνθηκαν έγκαιρα οι ένοικοί της, μέσα στην ημέρα αναμένεται να γίνει η πρώτη αποτίμηση των όποιων ζημιών προκλήθηκαν από τη φωτιά. 

Αναζωπυρώσεις στην Ηλεία

Δύσκολο ήταν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων λόγω των συνεχών αναζωπυρώσεων που εκδηλώθηκαν στην περιοχή. Το απόγευμα της Δευτέρας οι φλόγες πλησίασαν το χωριό Λάττα, όπου δόθηκε εντολή εκκένωσης. 

Αυτή την ώρα, στο μέτωπο της πυρκαγιάς βρίσκονται και επιχειρούν 195 πυροσβέστες με 48 οχήματα, επτά ομάδες πεζοπόρου τμήματος, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. 

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Ζάκυνθο - Καλύτερη εικόνα στο Άγιον Όρος

Υπό έλεγχο βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας σε δασική έκταση στην περιοχή Καμπί στη Ζάκυνθο. Καλύτερη είναι η εικόνα στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε και στο Άγιον Όρος.

 Επιμέλεια: Αδάμ Αλεξόπουλος

 

 

ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών