Δημοτικό Συμβούλιο για τον ελαιώνα ζητά η ΚοινΣΕπ Δελφική Γη

https://www.fokidanews.gr/wp-content/uploads/elaionas_fokidanews.jpg
 
Από την ΚοινΣΕπ “Δελφική Γη”

Αίτημα σύγκλισης Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών με θέμα «Αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα της Άμφισσας και Αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις καταστροφικές πυρκαγιές»

Αξιότιμοι Κύριοι/ες,

Έπειτα από την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε για δεύτερη φορά μέσα σε εννέα χρόνια τον παραδοσιακό Ελαιώνα της Άμφισσας, που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς  της UNESCO, και τη ζημία που προκλήθηκε στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις μας, παίρνουμε την πρωτοβουλία να αιτηθούμε, με την παρούσα επιστολή, την σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας, με μοναδικό θέμα συζήτησης την «Αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα της Άμφισσας και  την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις καταστροφικές πυρκαγιές». Θεωρούμε ότι η σύγκλιση του Δημοτικού Συμβούλιου μπορεί να αποτελέσει το πρώτο και καθοριστικό βήμα για την συλλογική αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πυρκαγιάς στον τόπο μας και να καθορίσει το πλαίσιο για τα μέτρα και τις δράσεις που πρέπει να ληφθούν για την αποκατάσταση του ελαιώνα και την προστασία του από μελλοντικές φυσικές καταστροφές.   

Πιο συγκεκριμένα, προτείνουμε μέσω Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου να συσταθεί μια Ομάδα Εργασίας, αποτελούμενη από ανθρώπους προερχόμενους τόσο από  Δημόσιους φορείς, όσο και από το ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι θα εξουσιοδοτηθούν να διερευνήσουν και να προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα, δράσεις και ενέργειες για την αντιμετώπιση της δυσμενούς κατάστασης που έχει περιέλθει ο Ελαιώνας και οι καλλιεργητές. Κρίνουμε αναγκαίο ότι η προσπάθεια αυτή πρέπει να πλαισιωθεί από το Γραφείο του Βουλευτή Φωκίδας, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας,  την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδας και το γραφείο του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίοι πρέπει και να προσκληθούν και να συμμετέχουν στο Δ.Σ..

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η Ομάδα Εργασίας, έπειτα από συζήτηση όλων των προσκεκλημένων φορέων και των καλλιεργητών,  μπορεί να αποτελείται από εκπροσώπους:

  1. του Βουλευτή Φωκίδας
  2. της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (Αιρετό ή/και Υπηρεσιακό παράγοντα)
  3. του Δήμου Δελφών (Αιρετό ή/και Υπηρεσιακό παράγοντα)
  4. της Εφορίας Αρχαιοτήτων Φωκίδας
  5. του αρμόδιου γραφείου ΟΠΕΚΕΠΕ 
  6. του ΤΟΕΒ Άμφισσας
  7. του ΤΟΕΒ Χρισσού
  8. του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
  9. της ΚΟΙΝΣΕΠ Δελφική Γη
  10. καθώς και Δημότες με ειδικότητες όπως Νομικός, Γεωτεχνικός, Μηχανικός κ.α. 
  11. των Αγροτών
  12. και συλλόγων της περιοχής μας 

Επιπλέον με την Απόφαση του Δ.Σ. θα ορίζεται ότι σκοπός της υπό σύστασης Ομάδας είναι η διερεύνηση και οι υποβολή προτάσεων για τα εξής θέματα:

  • Αποκατάσταση του παραδοσιακού ελαιώνα  
  • Αποζημιώσεις καλλιεργητών (τόσο για την απώλεια των δένδρων όσο και για  την απώλεια του εισοδήματος)
  • Διατήρηση/Επέκταση/Ανανέωση προγράμματος παραδοσιακού ελαιώνα Άμφισσας
  • Λύση για την άρδευση του ελαιώνα από την νέα αρδευτική περίοδο Απρ. 2023 – Σεπτ. 2024
  • Ενεργοποίηση Σχεδίου Διαχείρισης Ελαιώνα
  • Διερεύνηση νέων πηγών χρηματοδότησης των έργων αποκατάστασης του ελαιώνα (π.χ. ΕΣΠΑ, UNESCO κ.α.)   

Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες των δυσκολιών της αποκατάστασης του ελαιώνα από την καταστροφική πυρκαγιά εννέα χρόνια πριν. Σήμερα, δυστυχώς,  μάθαμε με τον χειρότερο τρόπο πόσο απροστάτευτοι είμαστε έναντι των πυρκαγιών και των φυσικών καταστροφών. Για την υποστήριξη του αιτήματος μας σας επισυνάπτουμε πίνακα υπογραφών από καλλιεργητές της περιοχής μας. Παρακαλούμε για την αποδοχή του αιτήματός μας, ώστε αυτή την φορά να υπάρξει μια συλλογική προσπάθεια με απτά αποτελέσματα.

Ο Πρόεδρος ΚΟΙΝΣΕΠ «Δελφική Γη»: Γεώργιος Βαϊδάνης

Τα μέλη: Αποστόλου Ιωάννης, Ζωγράφου Γεωργία, Καστανά Αθηνά, Κατσαρέλη Γεωργία, Παναγιωτάκης Γεώργιος,

 Παπαγεωργίου Δήμητρα, Σκουρλέτος Χριστόδουλος, Τσινταβή Γεωργία

 

 

 fokidanews.gr

ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών