Παραγραφή χρεών αποφάσισε ο ΕΦΚΑ - Ποιοι τη γλιτώνουν και δε χρωστάνε

https://newsme.gr/wp-content/uploads/2022/07/%CE%A0%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B7%CC%81-%CF%87%CF%81%CE%B5%CF%89%CC%81%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%86%CE%B1%CC%81%CF%83%CE%B9%CF%83%CE%B5-%CE%BF-%CE%95%CE%A6%CE%9A%CE%91-%CE%A0%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CE%B7-%CE%B3%CE%BB%CE%B9%CF%84%CF%89%CC%81%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B4%CE%B5-%CF%87%CF%81%CF%89%CF%83%CF%84%CE%B1%CC%81%CE%BD%CE%B5-696x418.jpeg
 

ΕΦΚΑ: Παραγραφή χρεών αποφασίστηκε για μια συγκεκριμένη κατηγορία οφειλετών. Δείτε στο newsme.gr ποια είναι.

Κερδισμένοι δεκάδες χιλιάδες μη μισθωτοί ασφαλισμένοι, που έχουν δημιουργήσει χρέη προς το ΚΕΑΟ, τα οποία υπερβαίνουν τη δεκαετία όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή».

Ειδικότερα, στο τελικό στάδιο βρίσκεται η διάταξη νόμου που πρέπει να ετοιμάσει το υπουργείο Εργασίας και αναμένεται να κατατεθεί το επόμενο διάστημα για ψήφιση στη Βουλή, ώστε να προσδιορίσει με ακρίβεια ποια θα είναι τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ που θα παραγράφονται εφεξής σε βάθος δεκαετίας.

Η σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) αλλάζει άρδην το σκηνικό που είχε διαμορφωθεί, καθώς έκρινε αντισυνταγματική τη διάταξη του «νόμου Κατρούγκαλου» (ν. 4387/16, άρθρο 95), που έθετε ως όριο τα 20 έτη για την παραγραφή του χρέους.

ΕΦΚΑ: Όλα όσα θα ισχύσουν από εδώ και στο εξής

Εφεξής, σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο, η παραγραφή θα πραγματοποιείται στη δεκαετία, συνεπώς πρέπει να αποσαφηνιστούν οι δικαιούχοι, με βάση τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, καθώς το συνολικό χρέος προς το ΚΕΑΟ ανέρχεται στα 43,2 δισ. ευρώ. Οι οφειλές πριν από το 2012 μπορεί να φτάνουν έως τα 20 δισ. ευρώ, ποσό αστρονομικό για να διαγραφεί συνολικά, κάτι που φαίνεται να έχει αποκλειστεί ως ενδεχόμενο.

Το πιθανότερο σενάριο σύμφωνα με την «Ναυτεμποτική» θέλει η διάταξη νόμου, που θα αντικαταστήσει την παλαιότερη του «νόμου Κατρούγκαλου», να εισάγεται προς ψήφιση στη Βουλή ακόμα και εντός του καλοκαιριού. Τα ζητήματα που πρέπει να τακτοποιήσει είναι πολλά και σημαντικά. Ίσως το κυριότερο έχει να κάνει με την εύρεση των χρεών που θα τεθούν προς παραγραφή, αλλά και εκείνων που θα μείνουν εκτός διαδικασίας.

Σύμφωνα με ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, το κρίσιμο μέγεθος είναι εάν έχει γίνει ο ακριβής προσδιορισμός του χρέους ή όχι. Στην πρώτη περίπτωση, το χρέος δεν παραγράφεται και θα πρέπει να εξοφληθεί ή σε διαφορετική περίπτωση να ολοκληρωθεί η διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης. Εάν όμως ο προσδιορισμός δεν έχει πραγματοποιηθεί, τότε το χρέος παύει να υφίσταται, άρα παραγράφεται, μετά τη δεκαετία. Σημαντική είναι επίσης και η αποσαφήνιση που αφορά τον χρόνο ασφάλισης, που ακόμα και στο ενδεχόμενο της παραγραφής δεν μπορεί να εξαφανίζεται.

ΕΦΚΑ: Η διάταξη νόμου

Πιο αναλυτικά, τα σημεία που θα επεξηγούνται στην εν λόγω διάταξη νόμου είναι τα εξής:

Ποια χρέη παραγράφονται: Στη συντριπτική τους πλειονότητα θα παραγραφούν τα χρέη που προέρχονται από μη μισθωτούς (ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους), δηλαδή ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ. Τα χρέη που έχουν προκληθεί λόγω μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών από τις επιχειρήσεις έχουν σχεδόν στο σύνολό τους παραγραφεί στη δεκαετία, λόγω υποχρεωτικής διαδικασίας που ισχύει ήδη από το πρώην ΙΚΑ, με ποινικές ευθύνες στους υπαλλήλους που δεν θα την εκκινήσουν.

Προσδιορισμός χρέους: Πρόκειται για το κρίσιμο ζήτημα ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της παραγραφής. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ξεκαθαριστεί ποια είναι η χρονική έναρξη του προσδιορισμού του χρέους, για να ξεκινήσει η διαδικασία ταυτοποίησης της οφειλής και ενημέρωσης του οφειλόμενου. Αν τίποτα από τα ανωτέρω δεν έχει εκκινήσει, τότε το χρέος παραγράφεται στη δεκαετία για τους μη μισθωτούς, αφού δεν θα φαίνεται στο σύστημα καθόλου.

Χρόνος ασφάλισης: Σε κάθε περίπτωση, η διάταξη θα πρέπει να ξεκαθαρίζει ότι δεν χάνεται ο ασφαλιστικός χρόνος. Αυτό σημαίνει ότι η συγκεκριμένη οφειλή θα μείνει «ζωντανή» σε ένα άλλο μητρώο, όχι σε αυτό που έχει ενεργοποιηθεί λόγω του ΚΕΑΟ. Εάν ο ασφαλισμένος το επιθυμεί στη λήξη του εργασιακού του βίου, θα μπορεί να αναζητήσει αυτόν τον ασφαλιστικό χρόνο, εάν θέλει να τον αξιοποιήσει για να συνταξιοδοτηθεί.

Τότε, όμως, για να αναγνωριστεί ο συγκεκριμένος χρόνος ασφάλισης, θα πρέπει να εξοφληθεί και με τον σχετικό τόκο από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, που είναι 8% ετησίως… Ουσιαστικά, με τη διαδικασία της παραγραφής απλώς ο ασφαλισμένος θα αποφύγει τα όποια αναγκαστικά μέτρα θα μπορούσαν να του επιβληθούν για να εξοφλήσει το χρέος του. Επί της ουσίας, όμως, το χρέος θα παραμένει εκεί, χωρίς να σβήνει και θα αναμένει τον ίδιο τον ασφαλισμένο να το επικαλεστεί, από την πλευρά του χρόνου ασφάλισης. Τότε θα πρέπει να το εξοφλήσει κιόλας.

Διορθώθηκε σύνταξη – Κέρδισε 744,33 ευρώ

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το Ενιαίο Δίκτυο των Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ):

“Η δικαίωση άργησε, αλλά ήρθε. Το Ενιαίο Δίκτυο των Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), έχει την χαρά και την τιμή να σας παρουσιάζει την πρώτη σύνταξη που διορθώθηκε επίσημα από τον e-ΕΦΚΑ, λόγω ” λάθους ” στον επανυπολογισμό! Το αποτέλεσμα είναι συγκλονιστικό: Η συνταξιούχος έλαβε μεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη κατά 744,33 ευρώ! Στο ενημερωτικό σημείωμα του Ιουνίου το οποίο επισυνάπτουμε για του λόγου του αληθές, φαίνονται οι διαφορές και οι αυξήσεις της σύνταξης”.

“Σύμφωνα με τον «Νόμο Κατρούγκαλου» (ν.4387/16): Η ανταποδοτική σύνταξη ήταν 985 ευρώ και αυξήθηκε στα 1.729,33 ευρώ. Πρόκειται για αύξηση 744,33 ευρώ. Σύμφωνα με τον «Νόμο Βρούτση» (ν.4670.20): Η ανταποδοτική σύνταξη ήταν 1.147,59 ευρώ και αυξήθηκε στα 1.891,92 ευρώ. Άρα ενσωματώθηκε αύξηση επίσης 744,33 ευρώ”, προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση.

“Είναι ξεκάθαρο ότι ο e-ΕΦΚΑ βρήκε το λάθος του. Η συγκεκριμένη περίπτωση αφορά συνταξιούχο του ΕΟΤ, που είχε ασφάλιστρο 32% και η σύνταξη επανυπολογίστηκε (όπως όλες) με 20% ασφάλιστρο. Ήρθε η ώρα ο Φορέας να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί και, αφού παραδεχτεί το λάθος του, να σπεύσει να το διορθώσει”..

Το ΕΝΔΙΣΥ έχει εξαρχής επισημάνει ότι υπερβαίνουν τις 600.000 χιλιάδες οι συντάξεις που επανυπολογίστηκαν με “λάθος ” τρόπο (μη εφαρμογή νόμου). Το Δίκτυο καλεί όλους τους συνταξιούχους που γνωρίζουν ότι στην διάρκεια του εργασιακού τους βίου κατέβαλλαν ασφάλιστρο πάνω από 20%, να σπεύσουν να ενημερωθούν για το λάθος που υφίστανται εδώ και μία τριετία. Να διεκδικήσουν μέσω του ΕΝΔΙΣΥ την αύξηση της σύνταξής τους . Η δικαίωσή τους, είναι βέβαιο ότι θα επιτευχθεί.

Η πολιτική ευθύνη για το μπάχαλο των λαθεμένων επανυπολογισμών των κύριων συντάξεων για τις οποίες η κυβέρνηση πριν από μερικούς μήνες πανηγύριζε ότι ολοκληρώθηκαν με επιτυχία ευθύνονται προσωπικά ο κύριος Χατζηδάκης καθώς και ο Πρωθυπουργός της χώρας. Ελπίζουμε, έστω και την ύστατη ώρα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, να αντιληφθεί το τεράστιο λάθος της. Πρόκειται για εξαπάτηση δεκάδων χιλιάδων συνταξιούχων.

Να δοθεί εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ να διορθώσουν τα τεράστια λάθη” σημειώνει το Δίκτυο και ζητεί ” εκτός από τις διορθώσεις στις συντάξεις να δοθούν και τα αναδρομικά του λάθους επανυπολογισμού από 1/1/2019 έως και σήμερα. Θα διεκδικήσει την πλήρη δικαίωση των συνταξιούχων μέχρι τέλους”.

 

 

newsme.gr


Νικήτας Γεωργίου
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών