Αυξήσεις στα δημοτικά τέλη: Άλλη μια αποτυχία της δημοτικής αρχής

https://www.ilioupoligiaolous.gr/thpic.php?w=1140&h=800&image=/uplds/xrima-spiti.jpg

Η δημόσια τοποθέτηση του δημάρχου Π. Ταγκαλή (εφημερίδα Ώρα της Φωκίδας, 15-16 Ιανουαρίου) σχετικά με το θέμα των επερχόμενων αυξήσεων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες του Δήμου Δελφών και της ΔΕΥΑ

(τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού και τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης), λόγω των αυξήσεων των τιμών στην ενέργεια αλλά και στην επιβολή τέλους ταφής στα απορρίμματα (20 ευρώ ανά τόνο), διαστρεβλώνει την αλήθεια, επιρρίπτοντας τις ευθύνες αποκλειστικά και μόνο σε τρίτους και στην «κακή μας τύχη».

Προφανώς και οι όποιες αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος, που σύμφωνα με τον δήμαρχο υπολογίζονται στο 30-40%, θα επιβαρύνουν κατά πολύ τον Δήμο και την Δ.Ε.Υ.Α. και κατά συνέπεια και τους δημότες. Το αίτημα όμως του δημάρχου προς τα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να τύχουμε της άμεσης οικονομικής ενίσχυσης τους το θεωρούμε προσχηματικό, αφού σε κάθε περίπτωση ο ίδιος δεν έχει κάνει τίποτα προκειμένου να αποτρέψει το κακό που θα συμβεί. Αντιθέτως έχει ήδη υποπέσει σε σοβαρά σφάλματα που ευνοούν την αύξηση του κόστους. Ενδεικτικά παραδείγματα:

Α) Όταν πριν ενάμισι χρόνο η δημοτική αρχή επέλεξε την συνεργασία με εργολάβους καθαριότητας (για την αποκομιδή απορριμμάτων, ανακύκλωση κ.λπ.), εκτόξευσε το κόστος στις 700.000 ευρώ ετησίως από τις 400.000 ευρώ, που πληρώναμε για τις υπηρεσίες του Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας με το ίδιο αντικείμενο.

Σε σχετική επισήμανσή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, λάβαμε τότε την απάντηση «θέλουμε να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες». Αυτή όμως την αναβάθμιση (που καθόλου δεν την είδαμε βέβαια) σήμερα την πληρώνουμε χρυσή!

Β) Το τέλος ταφής ήταν γνωστό από ετών ότι επρόκειτο να επιβληθεί. Η μόνη λύση για την μείωση κόστους θα ήταν μια εντατική καμπάνια για την αξιοποίηση και λειτουργία του καφέ κάδου (προμηθευτήκαμε ως γνωστόν 1.000 καφέ κάδους στις αρχές του έτους 2019), έπειτα και από την λειτουργία της μονάδας κομποστοποίησης του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.) στην θέση Βαρτός Δ.Ε. Άμφισσας μέσα στο έτος 2020.

Κι εδώ όμως η δημοτική αρχή αρκέστηκε μόνο στα τυπικά… Κανείς δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα βιοαποβλήτων και η δημοτική αρχή σφυρίζει αδιάφορα.

Γ) Επισημάναμε ακόμη στην δημοτική αρχή σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο (συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του έτους 2022) ότι δεν έχει κάνει κανένα βήμα για την αύξηση των εσόδων του Δήμου. Δεν αξιοποίησε το σπουδαίο για τον Δήμο μας εργαλείο των Ενεργειακών Κοινοτήτων, την ώρα που υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) στην επικράτεια του Δήμου Δελφών και την ώρα που σε άλλους ελληνικούς Δήμους αυτήν τη στιγμή γίνονται μικρά θαύματα.

Τι κάνει όμως ο Δήμος Δελφών από το 2019 και μετά; Απλά παριστάνει τον τροχονόμο στις διάφορες εταιρείες ενέργειας που ζητάνε αδειοδοτήσεις, αντί να μπει ο ίδιος πρώτος το παιχνίδι καθορίζοντας το πού μπορεί να γίνουν τέτοιες επενδύσεις και μ ποιους όρους, αλλά και αξιοποιώντας την τεράστια ακίνητη περιουσία μας. Δυστυχώς κι εδώ μηδέν εις το πηλίκον!

Συμπέρασμα: Σε κάθε περίπτωση η αυτοδιοίκηση οφείλει να  διεκδικεί, παράλληλα όμως και κυρίως οφείλει να επιδεικνύει και την ανάλογη σοβαρότητα που της αναλογεί, προκειμένου να «έχει ο λόγος της πέραση». Δυστυχώς αυτό δεν ισχύει για την σημερινή δημοτική αρχή, με αποτέλεσμα το κόστος να το πληρώνει ο δημότης!

Λουκάς Αναγνωστόπουλος
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης
«Ανανεωτική Δύναμη Δήμου Δελφών»

 

  ananeotikidelfon.gr

ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών