ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΕΤΣΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΕΛΦΩΝ. Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΦΩΚΙΔΑ. ΚΑΛΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΗΣ.

 https://files.websitestool.com/d9/c8/d9c8bafd-f0a8-4f44-a19a-1b90a60f93d0.jpeg

Την Παρασκευή 11.Μαρτίου.2021 επισκέφθηκε το Δήμο Δελφών ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας. Σε συμβολικό επίπεδο ήταν η πρώτη ουσιαστική επίσκεψη Υπουργού Εσωτερικών τα τελευταία χρόνια στην Φωκίδα για τα ζητήματα και τα έργα της τοπικής Αυτοδιοίκησης και αυτό πιστώνεται ασφαλώς στον ίδιο και στην Κυβέρνηση.

     Της επίσκεψης είχαν προηγηθεί αρκετές συναντήσεις του Υπουργού με τον Βουλευτή και τους Δημάρχους στην Αθήνα για τα προβλήματα των δήμων του νομού μας και τα έργα, που θα χρηματοδοτηθούν από το Υπουργείο Εσωτερικών. Ο Υπουργός γνώριζε σε βάθος τα προβλήματα και ήταν έτοιμος ν΄ ανακοινώσει έργα.

      Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του κ. Πέτσα ήταν η Ιτέα, όπου επιθεώρησε τον χώρο στην είσοδο της πόλης, στον οποίο θα πραγματοποιηθεί το έργο της ανάπλασης που αναβαθμίζει περιβαλλοντικά και αισθητικά ολόκληρη την περιοχή. Πρόκειται για το έργο, ύψους 1 εκατ. ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εσωτερικών και αφορά στη διαμόρφωση πλατείας και πεζοδρόμου, καθώς στην αποκατάσταση και συντήρηση του οδικού δικτύου

     Επόμενος σταθμός του Υπουργού ήταν η 'Άμφισσα, όπου συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη.

      Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν θεσμικά θέματα, οι επόμενες αναπτυξιακές προτεραιότητες, ζητήματα με οικονομικό πρόσημο που απασχολούν τη δημοτική αρχή, καθώς και θέματα έκτακτων χρηματοδοτήσεων και ενίσχυσης νευραλγικών υπηρεσιών του δήμου με εξειδικευμένο προσωπικό.

     Ο κ. Πέτσας στάθηκε ιδιαίτερα και στον αναπτυξιακό ρόλο της Αυτοδιοίκησης, μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του υπουργείου Εσωτερικών. "Κινητοποιούμε όλα τα διαθέσιμα αναπτυξιακά προγράμματα που έχουμε στη διάθεσή μας προς όφελος της Αυτοδιοίκησης", επισήμανε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση σημαντικών έργων για τον δήμο Δελφών, συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ, μέσα από τα προγράμματα του Υπουργείου Εσωτερικών. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται προτάσεις που έχουν ενταχθεί ήδη στο πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης", όπως:

- Το έργο για τη βελτίωση υποδομών ύδρευσης, ύψους 4,5 εκατ. ευρώ

- Το έργο ολοκληρωμένης διαχείρισης αστικών λυμάτων, ύψους 1,6 εκατ. ευρώ και

- Το έργο "ψηφιακής περιήγησης" σε δύο δημοτικά μουσεία της περιοχής, ύψους 286.440 ευρώ, στο πλαίσιο της πρόσκλησης "Ελλάδα 1821 - Ελλάδα 2021".

   Επί τάπητος βρέθηκαν και επόμενες προτάσεις υψηλής προτεραιότητας της δημοτικής αρχής, με έμφαση στο έργο "Αστικής Αναζωογόνησης", ύψους 3,9 εκατ. ευρώ και στο έργο για την προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων, ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να συζητηθούν σε επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής αξιολόγησης. Πρόκειται για ένα σύνολο βασικών έργων υποδομής που - όπως τόνισε ο κ. Πέτσας - βελτιώνουν στην πράξη την καθημερινότητα των κατοίκων, μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και ενισχύουν την πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.      

   Η περίπτωση της ΔΕΥΑ Δελφών

      Ο εκπρόσωπος της ΔΕΥΑ του δήμου Δελφών, που παραβρέθηκε στην σύσκεψη ευχαρίστησε την Κυβέρνηση για τις σημαντικότατες και για πρώτη φορά εγκρίσεις έργων αλλαγής του δικτύου και των αντλιοστασίων, πολλών εκατομμυρίων ευρώ, που εξασφαλίζουν για τις επόμενες δεκαετίες την απρόσκοπτη υδροδότηση με καλής ποιότητας νερό μεγάλου μέρους του δήμου Δελφών και έθεσε ζήτημα χρηματοδότησης της επιχείρησης από την Κυβέρνηση, ώστε να μην έλθει στη δυσάρεστη θέση να αυξήσει τα τέλη που πληρώνουν οι δημότες.

      Ο Υπουργός εξήγησε και έγινε κατανοητό από όλους τους παρευρισκομένους ότι οι ΔΕΥΑ είναι νπιδ, επιχειρήσεις, που οι Δήμοι αποφασίζουν εάν θα συστήσουν ή όχι. Το Δημόσιο δεν έχει λόγο στα περιουσιακά τους στοιχεία, στη σύνθεση του δ.σ των επιχείρησεων δεν ορίζει τον Πρόεδρο, ούτε καθορίζει τις αποδοχές του. Η διαχείριση των Οικονομικών των ΔΕΥΑ γίνεται αποκλειστικά από τα όργανα που τις εκπροσωπούν, χωρίς εμπλοκή του Δημοσίου.

       Κατά συνέπεια το Δημόσιο δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να χρηματοδοτεί ελλείμματα των ΔΕΥΑ από οποιαδήποτε λόγο κι αν προκύπτουν για να μην επιβαρύνονται οι καταναλωτές και να μην έρχονται σε δυσάρεστη θέση οι εκπρόσωποί τους, αφού σε κάθε περίπτωση οι ίδιοι οι πολίτες θα καλούνταν να τα πληρώσουν, μέσω των φόρων. Τα ποσά, που κατ΄ εξαίρεση δόθηκαν σε κάποιες ΔΕΥΑ κι επικαλέστηκε ο εκπρόσωπος της ΔΕΥΑ Δελφών, αφορούσαν, όπως εξήγησε και ο Υπουργός, μεμονωμένες περιπτώσεις, που είχαν εκδοθεί τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις σε βάρος τους, με κίνδυνο αναγκαστικής κατάσχεσης των περιουσιακών τους στοιχείων.

      Ικανοποίηση των αυτοδιοικητικών

      Διάχυτη υπήρξε η εντύπωση ότι η Κυβέρνηση έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, έχει θεσπίσει το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο και έχει εξασφαλίσει πόρους 4,1 δις ευρώ για την κατασκευή πολλών και σοβαρών έργων από την Αυτοδιοίκηση. Στο πλαίσιο αυτό οι Δήμοι της Φωκίδας θ΄αντλήσουν ποσά άνω των 25εκ ευρώ. Το γεγονός αυτό δίνει ικανοποίηση στους αιρετούς μας, ταυτόχρονα όμως αποτελεί και μια μεγάλη πρόκληση.

 

 ibougas.gr

ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών