Δεν μπορείς να θεραπευτείς μέσα στο ίδιο περιβάλλον το οποίο σε έκανε να νοσήσεις


 

Δεν μπορείς να αρχίσεις να αγαπάς τον εαυτό σου όταν γύρω σου έχεις τους ίδιους ανθρώπους που σε έκαναν να αμφιβάλλεις για την αξία σου, να αμφισβητήσεις τις ικανότητές σου και να δυσκολευτείς να αγαπήσεις το ποιος είσαι. Το περιβάλλον μας είναι πιο σημαντικό από ό, τι νομίζουμε.

Το περιβάλλον μας καθορίζει τι είδους ζωή πρόκειται να ζήσουμε, τι είδους άτομα θα προσελκύσουμε και τι είδους προσδοκίες και πρότυπα θα ορίσουμε για τον εαυτό μας και τους άλλους. Το να είσαι ευτυχισμένος και υγιής μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο όταν βρίσκεσαι σε ένα τοξικό περιβάλλον. Ένα τοξικό περιβάλλον μπορεί να είναι οτιδήποτε, από μια ανθυγιεινή σχέση ή ένα αρνητικό περιβάλλον εργασίας έως ζητήματα αυτοεκτίμησης ή έλλειψη αυτοπεποίθησης. Όποια και αν είναι η αιτία, η τοξικότητα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωρίσετε ένα τοξικό περιβάλλον όταν βρίσκεστε μέσα σε αυτό και ακόμη πιο δύσκολο να αφαιρέσετε τον εαυτό σας από αυτό το περιβάλλον ή να το αλλάξετε σε θετικό και μη τοξικό. Τι ακριβώς είναι τοξικό περιβάλλον, πώς επηρεάζει την υγεία σας και τι μπορείτε να κάνετε για να το διορθώσετε;

Ένα τοξικό περιβάλλον είναι ένα οποιοδήποτε μέρος ή οποιαδήποτε συμπεριφορά προκαλεί βλάβη στην υγεία, την ευτυχία και την ευημερία σας. Εάν βρίσκεστε κοντά σε άτομα που σας κάνουν να αισθάνεστε ανασφάλεια ή άσχημα για τον εαυτό σας, μπορεί να βρίσκεστε σε ένα τοξικό περιβάλλον.

Εάν αισθάνεστε ένα βάρος κάθε φορά που μπαίνετε στο χώρο εργασίας σας, μπορεί να βρίσκεστε σε ένα τοξικό περιβάλλον. Η συνειδητοποίηση ότι βρίσκεστε σε ένα τοξικό περιβάλλον είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Το επόμενο βήμα είναι να μάθετε, γιατί αυτά τα περιβάλλοντα είναι τόσο επιζήμια για τη σωματική και ψυχική σας υγεία.

Οι ψυχικές και συναισθηματικές πιέσεις συχνά οδηγούν σε φυσική απόκριση. Σκεφτείτε όταν αισθάνεστε νευρικοί για κάτι, όπως είναι μια συνέντευξη εργασίας ή όταν περιμένετε απάντηση για κάτι. Οι παλάμες σας μπορεί να ιδρώσουν, η καρδιά σας να χτυπά γρηγορότερα και να αισθάνεστε το στόμα σας ξηρό. Οι σωματικές αντιδράσεις όπως αυτές, συνδέονται συχνά άμεσα με μια ψυχική ή συναισθηματική αιτία.

Οι φυσικές απαντήσεις σε τοξικά περιβάλλοντα ή σχέσεις δεν διαφέρουν και μπορούν να προκαλέσουν μακροχρόνια βλάβη. Οι σχέσεις σας θα μπορούσαν κυριολεκτικά να σας κάνουν άρρωστους. Η συνολική υγεία, η σεξουαλική ζωή και ο κίνδυνος κατάχρησης ναρκωτικών και οινοπνευματωδών ποτών, είναι όλα στη πιθανά όταν παρατείνετε την έκθεσή σας σε ένα τοξικό περιβάλλον ή σχέση.

Γιώτα Κοβάνη Ψυχολόγος, MSc

 psychologik-faros.blogspot.com

ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών