Κι όμως, οι άνδρες υποφέρουν περισσότερο μετά από ένα χωρισμό

 https://www.healingeffect.gr/wp-content/uploads/2018/11/03-2.jpg

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή δρα Κραιγκ-Έρικ Μόρις βιοπολιτισμικό ανθρωπολόγο από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Binghamton της Νέας Υόρκης η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων οφείλεται στην βιολογία. Κι όμως, οι άνδρες υποφέρουν περισσότερο μετά από ένα χωρισμό

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Evolutionary Behavioral Sciences» ο δρ Μόρις και οι συνεργάτες του από το University College του Λονδίνου (UCL) ζήτησαν από 5.707 εθελοντές από 96 χώρες να συμπληρώσουν ειδικά ερωτηματολόγια για τα συναισθήματα και τα σωματικά προβλήματα που τυχόν είχαν εκδηλώσει έπειτα από έναν πρόσφατο χωρισμό από την μόνιμη ρομαντική σχέση τους.

Advertisement

Τους ζήτησαν επίσης να βαθμολογήσουν τον ψυχικό και σωματικό πόνο τους με βάση μία κλίμακα από 0 (κανένας πόνος) έως 10 (αφόρητος πόνος).

Οι γυναίκες έτειναν να αναφέρουν εντονότερο ψυχοσωματικό πόνο καθώς έδωσαν μέση βαθμολογία 6,84 βαθμών στην ψυχική οδύνη τους και 4,21 στην σωματική ενώ οι άντρες έδωσαν αντιστοίχως μέση βαθμολογία 6,58 και 3,75.

Επιπλέον οι γυναίκες ανέφεραν περισσότερο θυμό άγχος και φόβο ενώ οι άντρες ανέφεραν περισσότερα καταθλιπτικά συμπτώματα και απώλεια της συγκέντρωσής τους.

Advertisement

Οι γυναίκες είχαν επίσης αυξημένες πιθανότητα να εκδηλώσουν κρίσεις πανικού και επεισόδια αϋπνίας καθώς και να στραφούν στο φαγητό για παρηγοριά με συνέπεια να είναι πολύ πιθανότερο να παρουσιάσουν και αύξηση του σωματικού βάρους τους.

Παρότι όμως οι γυναίκες υπέφεραν περισσότερο από τον χωρισμό εξωτερίκευαν περισσότερο τα συναισθήματά τους στον κοινωνικό περίγυρό τους και έτσι έτειναν να τον ξεπερνούν πιο γρήγορα ενώ κατά κανόνα έβγαιναν από την θλίψη τους πιο δυνατές από συναισθηματικής πλευράς.

Μήν χάσετε:

Οι άνδρες χρειάζονται μήνες ή και χρόνια για να ξεπεράσουν έναν χωρισμό

Αντιθέτως, οι άντρες είχαν την τάση να μην μιλούν για τα συναισθήματά τους και να συνεχίζουν απλώς τη ζωή τους με συνέπεια ακόμα και στην επόμενη σχέση να κουβαλάνε τη θλίψη της προηγούμενης – και σε πολλές περιπτώσεις χρειάζονταν μήνες και χρόνια για να ξεπεράσουν τον πόνο τους ενώ μερικοί είπαν πως ποτέ δεν τον ξεπέρασαν.

Όλα αυτά εξηγούνται με πολύ απλό τρόπο από ανθρωπολογικής και εξελικτικής πλευράς κατά τον δρα Μόρις. «Οι γυναίκες είναι προγραμματισμένες να επενδύουν περισσότερο σε μία μόνιμη ρομαντική σχέση διότι για τη φύση κάθε ερωτική σχέση έχει ως απώτερο σκοπό την τεκνοποίηση και την διαιώνιση του είδους. Γι’ αυτό το λόγο υποσυνείδητα επιλέγουν ως ερωτικό σύντροφο τον άντρα που η βιολογία τους θεωρεί ως καλύτερο για πατέρα και φροντιστή των παιδιών τους και επενδύουν πολύ στη σχέση που δημιουργείται».

Όταν λοιπόν η σχέση αυτή χαθεί ο συναισθηματικός αντίκτυπος είναι γι’ αυτές μεγαλύτερος αλλά φροντίζουν να εξωτερικεύουν όσα νιώθουν για να τα αντέξουν και τελικά να τα ξεπεράσουν.

Οι άνδρες καλούνται να διαχειριστούν επώδυνα συναισθήματα αποχωρισμού

Οι άντρες από την πλευρά τους είναι προγραμματισμένοι να ανταγωνίζονται για την ερωτική προσοχή των γυναικών και έτσι μπορεί η απώλεια της γυναίκας φαινομενικά να μην τους πονάει πολύ στην αρχή. Βαθιά μέσα τους όμως μπορεί να υποφέρουν ενώ καθώς περνάει ο καιρός εδραιώνεται η επίγνωση ότι πρέπει να μπουν πάλι στο “πεδίο του ανταγωνισμού” για να αντικαταστήσουν ότι έχασαν – ή ακόμα χειρότερα αντιλαμβάνονται ότι η απώλεια που υπέστησαν είναι αναντικατάστατη.

Οι άνδρες έχουν ανάγκη να μιλήσουν

Οι νέες αυτές τάσεις μπορεί να μην είναι ακόμα κυρίαρχες ωστόσο, είναι υπαρκτές και αποτυπώνονται και στην καθημερινή ψυχοθεραπευτική πρακτική όπου έχουν αυξηθεί τόσο ο αριθμός, όσο και το εύρος των αιτημάτων που προέρχονται από άνδρες. Η αντίληψη ότι «Οι άνδρες δεν μιλούν πολύ την αγάπη τους την δείχνουν με πράξεις» βρίσκεται σε αναθεώρηση. Οι άνδρες έχουν ανάγκη από νέους συνομιλητές με τους οποίους θα εμπλακούν σε νέου τύπου συζητήσεις λιγότερο κοινωνικές και περισσότερο αναστοχαστικές και αυτοαναφορικές.

Ίσως αναδεικνύεται η ανάγκη για ένα νέο ανδρικό λόγο, διαφοροποιημένο τόσο από τον κυρίαρχο τρόπο που επικοινωνούν ή προσδοκούν να επικοινωνήσουν οι γυναίκες όσο και από τον παραδοσιακό επιχειρησιακό (instrumental) ανδρικό λόγο που έχει μια επίστρωση αντικειμενικότητες και ορθολογισμού, και ο οποίος είναι γραμμικός και προσανατολισμένος στην επίλυση εξωτερικών προβλημάτων.

Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη

Advertisement

https://psychologik-faros.blogspot.com/

 healingeffect.gr

ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών