H φωτιά του έρωτα

 https://www.psychology.gr/images/stories/photo_articles4/couple-happy.jpg

Από αρχαιοτάτων χρόνων η φωτιά θεωρείται μία ανακάλυψη που ήρθε να αλλάξει ριζικά τη ζωή του ανθρώπου. Ουσιαστικά προσέφερε τη θέρμη της και το φως της σε διάφορους τομείς της καθημερινότητας.

Η φωτιά όμως έχει δύο πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά. Από τη μία πλευρά μπορεί να μας ζεστάνει, να μας προσφέρει δηλαδή τη θερμότητα και όλα αυτά τα θετικά χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα που διευκολύνουν την ζωή μας. Από την άλλη μεριά  όμως, μπορεί να κάψει τα πάντα στο πύρινο διάβα της.

Σε αυτό το άρθρο, θα μελετήσουμε πώς το συναίσθημα του έρωτα έχει τη δυνατότητα πραγματικά να αναγεννήσει την ψυχή του ανθρώπου. Βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση για να ανθίσει ο έρωτας είναι να εκδηλωθεί με τρόπους υγιείς και λειτουργικούς, που προωθούν και την ψυχοσυναισθηματική μας υγεία.

Συναισθηματική ωριμότητα

Η συναισθηματική ωριμότητα παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιλογή του κατάλληλου συντρόφου για τον καθένα μας. Πριν προβούμε στη δημιουργία μιας σχέσης χρειάζεται πρώτα να φροντίσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό, να μας αγαπήσουμε και να μας αποδεχτούμε άνευ όρων. Όπως αποδεικνύουν ψυχολογικές μελέτες, οι άνθρωποι έλκονται ασυνείδητα και επιλέγουν ως συντρόφους ανθρώπους, οι οποίοι παρουσιάζουν κατά ένα τρόπο το ίδιο με αυτούς επίπεδο συναισθηματικής ωριμότητας.

Πριν ερωτευτούμε χρειάζεται να γίνουμε ερωτεύσιμοι οι ίδιοι. Να αναλάβουμε την ευθύνη του εαυτού μας και να μεριμνήσουμε για την ανεξαρτησία μας. Όταν είμαστε ανεξάρτητοι και παίρνουμε πρωτοβουλίες όντας δραστηριοποιημένοι, τότε τονώνεται η αυτοπεποίθησή μας και ενδυναμωνόμαστε ψυχικά.

Ο αξιακός κώδικας των σχέσεων

Επιπρόσθετα, είναι εποικοδομητικό, πέραν την πρώτης εντύπωσης που μας δημιουργεί ένας άνθρωπος με την εξωτερική εμφάνιση και την συμπεριφορά του, να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στον αξιακό κώδικα που έχει και στην προοπτική ζωής του. Έχοντας κοινή προοπτική ζωής το κάθε ζευγάρι αισθάνεται ότι βαδίζει έχοντας κοινούς στόχους και πορεία.

Αν όμως για παράδειγμα, ο ένας επιθυμεί να δημιουργήσει οικογένεια και ο άλλος σύντροφος δεν το επιθυμεί αλλά αισθάνεται ότι χρειάζεται να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στη δουλειά του τότε υπάρχει χάσμα στα θέλω των συντρόφων στη σχέση. Αυτό, αν δεν γεφυρώνεται σταδιακά, αποδυναμώνει το ερωτικό συναίσθημα. 

Τα συστατικά των συντροφικών σχέσεων

Ο έρωτας είναι ένα συναίσθημα μοναδικό, ένα συναίσθημα το οποίο απελευθερώνει την ψυχή του ανθρώπου και την αφήνει ελεύθερη να πετάξει σε ουρανούς φωτεινούς και μελίρρυτους. Όταν ερωτευόμαστε έναν άνθρωπο τότε αισθανόμαστε ότι στο πρόσωπο του βλέπουμε το κομμάτι του εαυτού μας, που συμπληρώνει την καρδιά μας.

Στον έρωτα υπάρχει η πολύτιμη αλληλοσυμπλήρωση. Ο κάθε σύντροφος βρίσκει στο πρόσωπο του άλλου έναν άνθρωπο που πραγματικά μπορεί να συμπορευτεί και να εξελιχθεί μαζί.

Οι άνθρωποι ως ψυχοσωματικές οντότητες εξελισσόμαστε διαρκώς ανάλογα με τα βιώματά, τις εμπειρίες και τα γεγονότα, που διαδραματίζονται στην καθημερινή μας ζωή. Επηρεαζόμαστε, λοιπόν, από το περιβάλλον γύρω μας και όλα αυτά επιδρούν στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μας.

Η συντροφική ζωή καλό είναι να ποτίζεται με αγάπη, γαλήνη, τρυφερότητα, διάλογο, εμπιστοσύνη, ενσυναίσθηση και άνευ όρων αποδοχή.

Οι σύντροφοι ανθίζουν μαζί, μοιάζουν δηλαδή με πανέμορφα λουλούδια τα οποία ανθίζουν από κοινού όταν τροφοδοτούν τη σχέση τους με αγαπητικά  και αυθεντικά συναισθήματα. Ορισμένες φορές βέβαια η συντροφική σχέση πλήττεται από τη ζήλια, τον έντονο εγωϊσμό ή τους εξουθενωτικούς καβγάδες. Όλα αυτά εξασθενούν και την ψυχική αλλά και σωματική υγεία των συντρόφων, όταν δε δουλευτούν αρμονικά και από τους δυο.

Από τον έρωτα στην αγάπη

Είναι σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο έρωτας μοιάζει με τη φωτιά. Η φωτιά μπορεί να σε ζεστάνει, μπορεί να σου προσφέρει όλα τα θετικά της χαρακτηριστικά και τα οφέλη της αλλά είναι απαραίτητο να προσέχεις και να μη σε κάψει.

Αυτό τι σημαίνει αλήθεια;

Σημαίνει ουσιαστικά ότι ο έρωτας συνεπαίρνει την ψυχή, την καρδιά και το μυαλό του ανθρώπου είναι όμως απαραίτητο να υπάρχουν πάντοτε σε κάθε μία σχέση ο σεβασμός, ο διάλογος, η αλληλοεκτίμηση γιατί αυτά αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους για να μπορέσει το συναίσθημα του έρωτα να διαρκέσει όσο το δυνατόν περισσότερο.

Μετέπειτα ο έρωτας συμπορεύεται με την αγάπη και τη βαθιά ψυχοσωματική σύνδεση.

Η αγάπη οικοδομείται σταδιακά, χτίζεται λιθαράκι – λιθαράκι μέρα με την ημέρα. Και οι δύο σύντροφοι είναι εποικοδομητικό να συνεργάζονται αρμονικά και να μην εμμένουν επιβλητικά στο θέλημά τους.

Συνεργασία κι αρμονική αλληλεπίδραση στη σχέση

Για να δομηθεί το εμείς είναι απαραίτητο οι άνθρωποι που αποτελούν το εγώ να αντιληφθούν ότι χρειάζεται να μάθουν πώς να συνεργάζονται και να αλληλεπιδρούν αρμονικά μεταξύ τους.

Αν για παράδειγμα κάθε σύντροφος επιδιώκει πάντα να επιβάλλει τις δικές του επιθυμίες στη σχέση θα υπάρχει καταπίεση, εξουσιαστική συμπεριφορά σε βάρος του άλλου συντρόφου.

Συμπερασματικά, ο έρωτας είναι φωτιά. Φωτιά που αναγεννά και δίνει πνοή, θέρμη και δυνατά, ανεπανάληπτα συναισθήματα στην ανθρώπινη ψυχή. Ας θυμόμαστε όμως, ότι εάν αυτή η θέρμη πυροδοτήσει το ερωτικό συναίσθημα στη σχέση τότε αυτό σίγουρα θα την αναζωπυρώσει και θα την ζωογονήσει.

Αν όμως αυτή η φωτιά είναι φωτιά αντιπαλότητας και παιχνιδιού εξουσίας μεταξύ των συντρόφων τότε θα κάψει την ίδια τη σχέση και θα την καταρρακώσει. Επιλογή μας λοιπόν αφορά ποια φωτιά θα επιλέξουμε να ανάψουμε και ποια να σβήσουμε. 


Bιβλιογραφία

Worringer, W. (1908/1953). Abstraction and Empathy: A Contribution to the Psychology of Style. USA: International University Press.

Yalom, I. (2004). Το δώρο της Ψυχοθεραπείας. Ανοιχτή Επιστολή σε μια νέα γενιά ψυχοθεραπευτών και στους ασθενείς τους. Μτφρ. Ε. Ανδριτσάνου & Γ. Ζέρβας. Αθήνα: Άγρα.

Yalom, I. (2005). Η θεραπεία του Σοπενάουερ. Μτφρ. Ε. Ανδριτσάνου & Γ. Ζέρβας. Αθήνα: Άγρα.

Yalom, I. (2018). Αυτή ήταν η ζωή; Τότε άλλη μια φορά! Μτφρ. Ε. Ανδριτσάνου. Αθήνα: Άγρα.

Ολυμπία Μαρία Ποντίκη

olympia pontikiΝομικός, Σύμβουλος Γάμου και Οικογένειας, Life and Business Coaching, Msc Ποιμαντική Ψυχολογία.

 Ολυμπία Μαρία Ποντίκη

 https://www.psychology.gr

ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών