Η συστηματική απαξίωση της Φωκίδας από την Περιφέρεια Απούσα από νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Υδατοδρόμια



 Η συστηματική απαξίωση της Φωκίδας από την Περιφέρεια

Απούσα από νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Υδατοδρόμια

-Ποιοι και γιατί σβήνουν την περιοχή από το χάρτη. -Η στάση των τεσσάρων εκλεγμένων περιφερειακών συμβούλων καταμαρτυρά το πολιτικών επίπεδο των εκπροσώπων της περιοχής στην περιφέρεια.

-Πως οι χρηματοδοτήσεις διαψεύδουν Σπανό και αποκαλύπτουν τα πραγματικά του σχέδια.  

Τη μεγαλύτερη παρακμή στην ιστορία της γνωρίζει η Φωκίδα, η οποία συστηματικά βρίσκεται εκτός από τα σημαντικότερα προγράμματα χρηματοδοτήσεων, που εκτελούνται από την περιφέρεια.

Τρία στα τρία άκυρα

Οι ήττες της περιοχής μας διαδέχονται η μια την άλλη σε μια πρωτοφανή πραγματικά κατάσταση, που μοιάζει σαν κάποιος να μας κάνει ψυχρολουσία με διαδοχικές αρνητικές ειδήσεις που φαίνεται να οδηγούν σε απόλυτη απομόνωση τη Φωκίδα.

Στις 16 Δεκεμβρίου ημέρα Τετάρτη, ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός ανακοινώνει από κοινού με τον ΥΠΕάρχη κ. Φώτη Σερέτη την διάθεση ποσού ύψους 4.908.370,5€, από το ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας 2014 – 2020 για τα νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδας. Τονίζεται μάλιστα πως «με βάση τις ανάγκες και τα αιτήματα που κατατέθηκαν από τα νοσοκομεία μέσω της 5ης ΥΠΕ, εγκρίνονται χρηματοδοτήσεις ύψους:

·        814.900€ για το Νοσοκομείο Λιβαδειάς.

·        656.790€ για το Νοσοκομείο Θήβας.

·        1.030.000€ για το Νοσοκομείο Χαλκίδας.

·        362.000€ για το Νοσοκομείο Κύμης.

·        121.600€ για το Νοσοκομείο Καρύστου.

·        117.958€ για το Νοσοκομείο Άμφισσας (σ.σ. το σωστό είναι 177.000).

·        716.828€ για το Νοσοκομείο Καρπενησίου.

·      1.088.294,5€ για το Νοσοκομείο Λαμίας (εκκρεμεί οριστικοποίηση).

Παράλληλα επισημαίνεται πως «περαιτέρω, εξελίσσεται η χρηματοδότηση έργων αναβάθμισης έντεκα (11) Κέντρων Υγείας της Στερεάς Ελλάδας, συνολικού ύψους 2.360.000€, για την οποία έχει υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση και εκκινούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες. Πρόκειται για ουσιαστικές παρεμβάσεις επισκευών και βελτίωσης των Κέντρων Υγείας. Στα έργα αυτά προστίθεται η χρηματοδότηση ύψους 900.000€ για το Πολυδύναμο Ιατρείο Μαλεσίνας Φθιώτιδας, αλλά και η ανακατασκευή της στέγης του ΚΥ Καμένων Βούρλων». Σύμφωνα με καταγγελία του προέδρου της ΔΗΜΤΟ Δελφών κ. Αργύρη Δεδούση την οποία δημοσιεύσαμε στο χθεσινό μας φύλλο τα ποσά κατανέμονται ως ακολούθως:

«Πολυδύναμο ιατρείο Μαλεσίνας                  900.000

Κέντρο υγείας Δομοκού                                 360.000

Κέντρο υγείας  Δυτικής Φραγκίστας               350.000

Κέντρο υγείας Ψαχνών                                   270.000

Κέντρο υγείας  Μακρακώμης                         260.000

Κέντρο υγείας Στυλίδας                                  240.000

Κέντρο υγείας  Αταλάντης                              180.000

Κέντρο υγείας Αλιβερίου                               160.000

Κέντρο υγείας Μαντουδίου                            150.000

Κέντρο υγείας Αμφίκλειας                             150.000

Κέντρο υγείας Ιστιαίας                                   120.000

Κέντρο υγείας Καμένων Βούρλων                 120.000

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΙΤΕΑΣ                            0 

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΛΙΔΟΡΙΚΙΟΥ               0

Μια μέρα νωρίτερα πληροφορηθήκαμε ότι η Φωκίδα εξαιρέθηκε από τα υδατοδρόμια, αν και τελικά θα αδειοδοτηθεί το λιμάνι Ιτέας, όπως διευκρίνισε η κ. Αναγνωστάκου. Η περιφέρεια όμως –και αυτό είναι συγκλονιστικό- αποφάσισε να προτείνει πέντε υδατροδρόμια όλα στην Εύβοια και συγκεκριμένα στις περιοχές Χαλκίδα,   Αιδηψό,  Κάρυστο,  Αλιβέρι και   Κύμη. Στην πραγματικότητα δεν έλαβε καν υπόψη της τον σχεδιασμό του ΟΛΝΕ Χαλκίδας, ο οποίος συνδέει την Εύβοια, με την Φθιώτιδα, την Φωκίδα, τη Σκύρο και τη Ραφήνα.

Η συγγνώμη του Διοικητή που δεν ειπώθηκε

Το ζήτημα με τις χρηματοδοτήσεις των νοσοκομείων έχει προκαλέσει πολύ ισχυρές αντιδράσεις στην περιοχή. Ακόμη μεγαλύτερη οργή έχει προκαλέσει η στάση του Διοικητή του νοσοκομείου κ. Χαρίλαου Γεωργίου, στον οποίο ο Περιφερειάρχης απέδωσε την αποτυχία, με το επιχείρημα ότι «πήρε όσα ζήτησε». Από την πλευρά του ο κ. Γεωργίου, όχι μόνο δε ζήτησε συγγνώμη για την απολύτως άστοχη στάση του, αλλά έβγαλε και απαντητικό κείμενο προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, με το οποίο ζητούσε και τα «ρέστα»!

«Δεν θα ανεχτώ αυτή την αδικία»

Ο Βουλευτής από την πλευρά του επιχειρεί να διορθώσει την κατάσταση και δηλώνει ξεκάθαρα στην ΩτΦ ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί την αδικία αυτή σε βάρος της Φωκίδας. «Η αδικία αυτή θα αρθεί άμεσα. Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τη χρηματοδότηση θα αποκατασταθεί», λέει ο Βουλευτής κ. Γιάννης Μπούγας.

Φυσικά όποια και αν είναι η αποκατάσταση ο χρόνος δε γυρίζει πίσω, τα χρήματα αυτά δεν επιστρέφονται για να διανεμηθούν εκ νέου, πιο δίκαια. Άρα, η αποκατάσταση σημαίνει άλλα χρήματα, από τα οποία έτσι κι αλλιώς θα έπρεπε να πάρει η Φωκίδα.

Ο Αντί του «yes sir»… και η αδιάφορη και πονηρή αντιπολίτευση

Στο πράκτικό της απόφασης για τις χρηματοδοτήσεις των Κέντρων Υγείας, όπως την έδωσε ο κ. Δεδούσης στη δημοσιότητα αναφέρεται: «Αποφασίζει Κατά πλειοψηφία, εγκρίνει την τροποποίηση του πίνακα υποέργων στο έργο της ΣΑΕΠ 066 με ΚΕ 2019ΕΠ06600026 και τίτλο: «ΕΠΙΣΚΕΥΗ - ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» του Π.Δ.Ε. της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, έτους 2020, σύμφωνα με στοιχεία του ανωτέρω πίνακα, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας απόφασης.

Κατά ψήφισαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Στερεάς Ελλάδας»

Υπέρ κατόπιν των διευκρινίσεων ψήφισε ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Παράταξης «Ελεύθερη Στερεά», κ. Α. Β.

Κατά ψήφισε η Περιφερειακή Σύμβουλος της Παράταξης «Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα» κ. Ν.Π.»

Αλήθεια, ο αντιπεριφερειάρχης κ.Γιώργος Δελμούζος, δικηγόρος στο επάγγελμα, διάβασε την εισήγηση; Κατάλαβε ότι έλειπε η Φωκίδα; Συμφώνησε; Προφανώς και συμφώνησε, αφού αρχικά το υπερψήφισε, είτε είχε διαπιστώσει ότι λείπουν τα δυο Κέντρα είτε όχι, αφετέρου χθες όπου το θέμα έγινε γνωστό δεν υπήρξε καμιά απολύτως αντίδραση από την πλευρά του.

Αυτό που χρήζει προς διερεύνηση με την περίπτωση του Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας, είναι πως από την εώς τώρα ενασχόλησή του φαίνεται να μην του αρέσει αυτό που κάνει, να μην είναι ιδιαίτερα αναλυτικός και ερευνητικός, ενώ δεν φρόντισε να καλύψει το δικό του κενό, έστω με τη μια και μοναδική έμμισθη θέση συμβούλου που έχει στη διάθεσή του. Ο κ. Δελμούζος επέλεξε σε μια πολίτική θέση, ένα νέο παιδί, άσχετης ειδικότητας, άπειρο πολιτικά, που δεν έχει καμιά σχέση με έργα και χρηματοδοτήσεις. Μάλιστα, το ακόμη πιο τραγικό είναι πως τον χρησιμοποιεί ως «προσωπικό του σοφέρ».

Οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης πως ψήφισαν άραγε μια τέτοια απόφαση; Δεν τους νοιάζει ή δεν τη διάβασαν; Ό,τι και από τα δυο και να συμβεί, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο καταστροφικό για τη Φωκίδα.

«Καρφώθηκε» ο κ. Σπανός

Ουδεμία πρόθεση έχει να παραμείνει ως Περιφερειάρχης της Στερεάς ο κ. Φάνης Σπανός, ό,τι και αν λέει, όσο και αν προσπαθεί να πείσει για το αντίθετο. Μοναδική του έννοια είναι η Εύβοια. Δεν υπάρχει καμιά άλλη εξήγηση γιατί του ξέφυγαν τόσο σοβαρά ζητήματα στην Φωκίδα, η οποία γνωρίζει τη μεγαλύτερη απαξίωση στην ιστορία της. Και αν δεν έχει την ίδια τύχη η Ευρυτανία, προφανώς δεν είναι από ιδιαίτερη προσοχή, αλλά γιατί έχει έναν πολύ έμπειρο αντιπεριφερειάρχη, τον κ. Τασσιό, έναν δήμαρχο Καρπενησίου– πρόεδρο ΠΕΔ με εξίσου μεγάλη εμπειρία, τον κ. Σουλιώτη και φυσικά η περιοχή βρίσκεται υπό την προστασία του κ. Μπακογιάννη, πολιτικού μέντορα του κ. Σπανού. Αναφορικά με τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία είναι δυο περιοχές μεγάλες, η πρώτη είναι και έδρα της περιφέρειας, που δε σηκώνουν λάθη. Επίσης είναι δυο περιοχές που δεν τον προτίμησαν στις εκλογές, για περιφερειάρχη και δεν τον εμπιστεύτηκαν!

Η Φωκίδα χρειάζεται διοίκηση

Πέρα από το αν συμπαθεί κανείς σε προσωπικό επίπεδο ή αντιπαθεί τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργο Δελμούζο το συμπέρασμα είναι ένα και είναι ξεκάθαρο. Δε μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το οποίο του ανατέθηκε: δε μπορεί να ασκήσει τη διοίκηση του νομού. Φτάνουμε στο επίπεδο σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα να μετράμε τρεις πολύ μεγάλες, πολύ σοβαρές αποτυχίες.

Ακόμη και αν ο κ. Σπανός αισθάνεται ήδη φευγάτος από την Περιφέρεια, οφείλει να προστατεύσει (γι’ αυτό εκλέχθηκε άλλωστε) την ισότητα, την ισονομία και ίση μεταχείριση των περιοχών. Περισσότερο όμως οφείλει να προστατεύσει την όποια συνοχή έχει καλλιεργηθεί και είναι υπόχρεος να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να μην οξύνονται οι τοπικισμοί.

Υπό την πίεση τω παραπάνω είναι σαφές πως αν ο κ. Δελμούζος δεν αντικατασταθεί άμεσα, θα πρέπει οπωσδήποτε να ενισχυθεί με άτομο που να είναι σε θέση να διοικήσει.

Όσο για τους επικεφαλής των άλλων παρατάξεων που έχουν εκλέξει έδρα στη Φωκίδα, να μεταφέρουμε τις θερμές ευχαριαστίες μας, που δεν μας δίνουν καμιά σημασία και να συγχωρούμε τους κ. Απόστολο Γκλέτσο, Δημήτρη Αναγνωστάκη και την κ. Κατερίνα Μπατζελή για τις επιλογές τους στη Φωκίδα.

 

 Ημερομηνία δημοσίευσης:22/01/2021

  orafok.gr

ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών