"ΜΑΡΙΑ ΠΕΝΤΑΓΙΩΤΙΣΣΑ" Η Δ.Ε.Υ.Α.Δήμου Δελφών (στα Σάλωνα σφάζουν αρνιά...)



      Για τα μάτια της Δ.Ε.Υ.Α. 

του Δήμου Δελφών

  Διαπαραταξιακός "πόλεμος" έχει ξεσπάσει στον Δήμο μας, μετά από το "τρυκάκι" του Δημάρχου Παναγιώτη Ταγκαλή, να παρακάμψει το Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να επιτύχει (για δικούς του λόγους) την διάλυση της Δ.Ε.Υ.Α. και να επαναφέρει την ...κανονικότητα στα "υδρο-αποχετευτικά πράγματα" του Δήμου Δελφών.  Και εν προκειμένου, όπως και ο ίδιος ομολογεί (μαζί με όλους τους δημότες του Δήμου), αυτή η Δημοτική Επιχείρηση είναι η μόνη η οποία παράγει έργο. Αξιολογότατο έργο και μάλιστα σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες. 

  Όμως το "σενάριο" δεν του "βγήκε", με αποτέλεσμα, να αναβληθεί η συζήτηση του θέματος στο περασμένο Δημοτικό Συμβούλιο και να εκτεθεί, τουλάχιστον επικοινωνιακά, έναντι όλων των δημοτικών παρατάξεων και των παρακολουθούντων συνδημοτών μας, την απόπειρα διαλύσεως της Δ.Ε.Υ.Α.

  Μετά από την αντίδραση της "Ανανεωτικής Δύναμης" του πρώην Δημάρχου Παναγιωτόπουλου  ήλθαν σήμερα και οι αντιδράσεις-απόψεις των παρατάξεων "Πολίτες στο Προσκήνιο" και "Λαϊκή Συσπείρωση".  Ενώ η θέση της "Δελφικής Δημοκρατίας", είναι επίσης γνωστή.

Κοινώς, "σπάσανε τα νερά" της Δ.Ε.Υ.Α.Δ.Δ. κι ο Δήμαρχος αναζητά κατεπειγόντως μαμή!...

Παραθέτουμε τις ανακοινώσεις των "Πολιτών" και της "Λαϊκής Συσπείρωσης" :

***************************************** 

 

Δήμος ΔΕΛΦΩΝ 6-10-2020

Δελτίο Τύπου

Αναστολή στην «Βίαιη Ανατροπή» της Δ.Ε.Υ.Α

Οι «ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ» με στοχευμένη ενέργεια σταμάτησαν χθες την επερχόμενη απόφαση που θα λάμβανε η Δημοτική Αρχή για την διάλυση της Δ.Ε.Υ.Α., με την υποστήριξη και των δύο μικρότερων παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το μπλοκάρισμα της συζήτησης του θέματος και της λήψης της απόφασης ήταν η ενδεδειγμένη κίνηση που έπρεπε να γίνει από εμάς που πιστεύουμε στην συνέχιση της λειτουργίας της δημοτικής επιχείρησης και αυτό κάναμε.

Ο Δήμαρχος ως εισηγητής του θέματος, γνώριζε εξ’ αρχής πως τα 3/4 ή ακόμα και τα 2/3 των συμβούλων που ορίζει ο Νόμος σε άλλη περίπτωση, ως ποσοστό που απαιτείται να ψηφίσει υπέρ της λύσης και διάλυσης ΔΕΥΑ, δεν μπορούσε να το συγκεντρώσει. Άρα η επιλογή του να προστρέξει σε μία ερμηνεία της ερμηνείας (!) μιας εγκυκλίου, ήταν ο μοναδικός τρόπος για να εξυπηρετήσει τον σκοπό του. Αν αυτή η πρόταση γινόταν αποδεκτή από το Δ.Σ., θα πήγαιναν περίπατο οι οριζόμενες αυξημένες πλειοψηφίες. Γιατί η ερμηνευτική διάταξη μιλάει για λήψη απόφασης από τους συμβούλους απλά, δηλαδή με το 50 + 1 των παρευρισκόμενων στην αίθουσα εκείνη την στιγμή. Είτε λοιπόν φεύγαμε από την αίθουσα είτε μέναμε για να καταγγείλουμε την πρακτική του το αποτέλεσμα θα ήταν χωρίς ουσία, χωρίς αντίκρισμα, ένα μηδενικό.

Οι αιτιολογημένες αντιρρήσεις μας αποσόβησαν την βεβιασμένη κίνηση του Δημάρχου να φέρει ένα τόσο σοβαρό θέμα με τέτοιο τρόπο, προσπαθώντας να «πιάσει» το Δ. Σ. απροετοίμαστο. Η απόφαση να αναβληθεί το θέμα όπως προτείναμε και να ακολουθήσουμε συγκεκριμένα βήματα, ήταν επακόλουθη λογικής σκέψης όλων, από την στιγμή που δεν αφήσαμε κανένα περιθώριο για παρερμηνεία.

Η Δ.Ε.Υ.Α του δήμου Δελφών έχει ζωή λίγο περισσότερο από 2 ½ χρόνια. Είναι αποτέλεσμα μιας δύσκολης απόφασης που έλαβε η προηγούμενη δημοτική αρχή μέσα από παλινδρομήσεις, αναβολές, σκεπτικισμό, αμφιβολίες και ερωτηματικά, αλλά τελικά πρόκρινε την δημιουργία της.

Η παράταξή μας έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να ληφθεί η απόφαση αυτή, με συνέπεια, σταθερή δράση και την συμμετοχή πολλών μελών μας από το 2011 έως και το 2017 που ιδρύθηκε η δημοτική επιχείρηση.

Η 1η διοίκηση της Δ.Ε.Υ.Α έβαλε τις βάσεις και του κανόνες της λειτουργίας της επιχείρησης, δημιούργησε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα άρχιζε να αποδίδει κι όλα αυτά μέσα σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον, νομοθετικό, οικονομικό, απαγόρευσης προσλήψεων για εργασία και χωρίς δυνατότητες επιλογής των ίδιων των εργαζομένων. Έβαλε όμως το νερό στο αυλάκι.

Η 2η διοίκηση έχοντας ένα έτοιμο, δημιουργημένο περιβάλλον, πήρε την σκυτάλη και έδωσε ορμή στο νερό.

Σίγουρα οι άνθρωποι και τα πρόσωπα παίζουν σημαντικό ρόλο για την χρήση των εργαλείων που τους δίνουν όταν έρθει η ώρα. Πως θα τα αξιοποιήσουν καλύτερα, πως θα τα λειτουργήσουν.

Εγγύηση όμως είναι η διαφάνεια στον τρόπο λήψης των αποφάσεων και της λειτουργίας του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης, Εγγύηση είναι τα στελέχη της επιχείρησης και του διοικητικού προσωπικού της, Εγγύηση είναι το τεχνικό της προσωπικό και τα συνεργεία της, που με την συνέπεια και την φιλοτιμία τους δεν την έχουν «κρεμάσει» ως τα σήμερα ποτέ και είναι παρόντες και μπροστά σε όλα τα προβλήματα.

Ας μην κομπάζει λοιπόν κανένας γι’ αυτά που έχουν κληθεί να κάνουν και να υπηρετήσουν, από την θέση του Προέδρου ή του μέλους του Δ.Σ., γιατί όλα αυτά έχουν υποχρέωση να τα κάνουν.

Αν δεν είναι ικανοί για όσα κλήθηκαν να υπηρετήσουν ως Πρόεδροι ή μέλη του διοικητικού συμβουλίου θα αντικατασταθούν. Δεν θα καταργήσουμε την Δ.Ε.Υ. Α.

Ας διαφυλάξουμε το νέο δημιούργημα ως κόρη οφθαλμού, τώρα που είναι στην αρχή και μπήκε σε καλή σειρά.

Κι είναι τυχερή η Δ.Ε.Υ.Α, γιατί αν και έχει βουνά δυσκολιών απέναντί της, είχε καλές διοικήσεις στο ξεκίνημά της κι η 2η αξιοποίησε στο έπακρο αυτό που παρέλαβε από την 1η.

Αυτό είναι το ζητούμενο και το επιδιωκόμενο στην Αυτοδιοίκηση.

Η σωστή αρχή και καλή συνέχεια.

«ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ»

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ.

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ Αξίζει και να Ζεις και να Αγωνίζεσαι για Αυτόν.

*******************************************

ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΔΕΛΦΩΝ

Στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η δημοτική αρχή αποφάσισε την αναβολή της λήψης απόφασης περί διάλυσης ή μη της ΔΕΥΑ Δήμου Δελφών για επόμενη συνεδρίαση, προκειμένου να φέρει νομική γνωμοδότηση επί της διαδικασίας και απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης. Η Λαϊκή Συσπείρωση Δελφών από την πρώτη στιγμή που μπήκε το ζήτημα της ίδρυσης ΔΕΥΑ, έχει σταθερή θέση την οποία ανέπτυξε από τότε, και η οποία αποτελεί και την τοποθέτησή μας, είτε το θέμα συζητηθεί σε ένα μήνα, είτε σε ένα χρόνο. Τοποθέτηση την οποία και παραθέτουμε:

Όταν πριν 3 – 4 χρόνια συζητιόταν σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο η ίδρυση της ΔΕΥΑ από την προηγούμενη δημοτική αρχή, ως Λαϊκή Συσπείρωση διαφωνήσαμε με τη σύσταση μιας επιχείρησης που θα διαχειρίζεται τους υδάτινους πόρους του Δήμου και καταψηφίσαμε. Διαφωνούμε με την προωθούμενη εμπορευματοποίηση του νερού, το οποίο είναι απολύτως απαραίτητο κοινωνικό αγαθό. Το νερό στην Ελλάδα και σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, από ζωτικός φυσικός πόρος, κοινωνικό αγαθό, κοινωνική ιδιοκτησία, μετατρέπεται σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα για το λαό και σε πηγή αστείρευτων κερδών για το μεγάλο κεφάλαιο. Παίρνει κοψοχρονιά απ’ τις αστικές κυβερνήσεις τις δημόσιες υποδομές – φιλέτα όπως η ΕΥΔΑΠ και χρεώνει όσα θέλει για την εμπορία ενός φυσικού πόρου, που δεν του ανήκει στο κάτω-κάτω. Αυτό χρυσοπληρώνουμε οι δημότες Δελφών, είτε έχουμε ΔΕΥΑ, είτε δημοτικές υπηρεσίες ύδρευσης.

Στο σημερινό πλαίσιο, στο δρόμο οικονομικής ανάπτυξης που εφαρμόζεται απ’ την ΕΕ και την κυβέρνηση προς όφελος της κερδοφορίας του κεφαλαίου, με την ουσιαστική συμφωνία των άλλων παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου, δεν υπάρχει περίπτωση να διασφαλισθεί φιλολαϊκή διαχείριση του νερού, ούτε ουσιαστική ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού, προϋποθέτει ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ενιαίος Κρατικός Φορέας Διαχείρισης του Νερού θα υλοποιεί ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης του νερού με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία, η οποία θα αξιοποιεί και τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας, θα κατοχυρώνει το νερό ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα. Θα διασφαλίζει τη συνδυασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Θα ελέγχει και θα μεριμνά για την προστασία των ποταμών, λιμνών και θαλασσών από τη βιομηχανική ρύπανση, για τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό αντιπλημμυρικών έργων, για τη συντήρηση των δικτύων όμβριων υδάτων στις πόλεις. Τη σύσταση ενός τέτοιου φορέα προτείναμε και τότε, γιατί τέτοιον, μια τέτοια διαχείριση, έχει ανάγκη σήμερα ο λαός και οι δημότες μας.

Μένοντας συνεπείς στη στάση και στην ψήφο μας το 2017 για την ίδρυση της ΔΕΥΑ, θα υπερψηφίσουμε απόψε τη διάλυση της εταιρίας και το πέρασμα των δραστηριοτήτων της στις δημοτικές υπηρεσίες. Είχαμε πει και τότε πως είμαστε υπέρ της κατάργησης κάθε δημοτικής επιχείρησης και της δημιουργίας αντίστοιχων δημοτικών υπηρεσιών. Αυτό δε σημαίνει λευκή επιταγή στην όποια δημοτική αρχή ή πολύ περισσότερο ότι έχουμε αυταπάτες για μια πιο φιλολαϊκή διαχείριση σε αυτό το πλαίσιο, με αυτή την εξουσία. Όσο δηλαδή οι ευρωενωσιακές οδηγίες και οι νόμοι του κράτους για την ενιαία υποχρεωτική κοστολόγηση και τιμολόγηση του νερού είναι σε ισχύ, είτε μιλάμε για δημοτική επιχείρηση, είτε για δημοτικές υπηρεσίες. Όσο συνεχίζει η τιμή του νερού να τραβάει τον ανήφορο, όσο λειτουργεί ανταποδοτικά στη λογική κόστους – οφέλους, όσο κόβονται οι παροχές αυτών που δεν έχουν να πληρώσουν, όσο ο Δήμος Δελφών συνεχίζει να χρυσοπληρώνει τους μετόχους της ΕΥΔΑΠ, καμία κατεύθυνση εμπορευματοποίησης του νερού δεν αναιρείται.

Αφού αναπτύξαμε και αιτιολογήσαμε τη θέση και την ψήφο μας, θέλουμε να επαναφέρουμε τις προτάσεις που είχαμε βάλει και το 2017 για το ζήτημα. Προτάσεις επίκαιρες και ώριμες να αποτελέσουν πλαίσιο πάλης και διεκδίκησης από το λαϊκό κίνημα, τους δημότες του Δήμου Δελφών στο σήμερα, στις υπάρχουσες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες για:

Τη συνταγματική κατοχύρωση του νερού ως δημόσιο αγαθό που δεν ιδιωτικοποιείται.

Την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής των Οδηγιών της Ε.Ε. για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Τη χρηματοδότηση από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους για την κατασκευή έργων ύδρευσης-αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας.

Τη τιμολόγηση από τη ΔΕΗ με βιομηχανικό τιμολόγιο.

Κατάργηση του ειδικού τέλους 80% (Ν. 1069/80).

Την κατάργηση του ΦΠΑ στη τιμή του νερού.

Κατάργηση του τιμολογίου νερού σε παιδικούς σταθμούς, σχολεία, νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ΚΑΠΗ.

Κατάργηση του τιμολογίου σε μακροχρόνια ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους και ΑμΕΑ.

Μείωση των τιμών κατανάλωσης στους εργαζόμενους, αγρότες, μικροεπαγγελματίες.

Την απαλλαγή από τη φορολόγηση των θετικών αποτελεσμάτων των ΔΕΥΑ (φορολογία με 29% που τελικά πληρώνουν οι καταναλωτές).

Κοινή πρόταση των δύο δήμων του νομού για τη διαχείριση του Φράγματος του Μόρνου από αποκλειστικά δημόσιο φορέα που θα χρηματοδοτείται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Άμφισσα, 6 Οκτώβρη 2020

 

 epikourositeas.blogspot.com

ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών