Ξανά διπλής κατεύθυνσης η Σταλλού

 https://www.fokidanews.gr/wp-content/uploads/%CE%A3%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CF%8D-fokida_news.jpg

Τέλη Οκτωβρίου η κυκλοφοριακή μελέτη της Άμφισσας

Αντίστροφη μέτρηση για τη διαδικασία των κυκλοφοριακών αλλαγών στην Άμφισσα αποτέλεσε η έλευση στην φωκική πρωτεύουσα στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας των στελεχών της εταιρείας μελετών Μαυρογεώργη.

Όπως σας είχαμε ενημερώσει πριν δεκαπέντε μέρες, το συγκεκριμένο ζήτημα θα αρχίσει να κινείται το αμέσως προσεχές διάστημα, καθώς η μελετητική ομάδα ξεκίνησε ήδη τις μετρήσεις και τους κυκλοφοριακούς φόρτους, ενώ έχει ήδη κάνει προχωρημένη προεργασία με βάση το υπάρχον υλικό που είχε αντλήσει από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Δελφών.

Τα στελέχη της μελετητικής εταιρείας μετέθεσαν κατά μία εβδομάδα την άφιξή τους στην Άμφισσα, καθώς έκριναν ως πιο σκόπιμο και λειτουργικό για τη δουλειά τους να λάβουν τα στοιχεία που τους είναι απαραίτητα αφού θα έχει ξεκινήσει η σχολική χρονιά και οι ρυθμοί ζωής και κυκλοφορίας στην πόλη θα έχουν πάρει τις κανονικές τους διαστάσεις. Όπως έχουμε αναφέρει και σε προγενέστερα ρεπορτάζ, η μελέτη που θα παραδώσουν -κόστους 24.000 €, χρηματοδοτημένη με πόρους από το ταμείο της Δ.Κ. Άμφισσας και πιο συγκεκριμένα από τα έσοδα των τελών ΑΠΕ- θα αφορά όχι μονο στο ιστορικό κέντρο, αλλά κι ευρύτερα στον αστικό ιστό, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που είναι παράγωγο της συνεργασίας δημοτικής Αρχής με το τοπικό συμβούλιο της πόλης.

Για το σκοπό αυτό οι μελετητές αναπτύχθηκαν σε σημεία και πέραν του κέντρου, τα οποία είναι υψηλού ενδιαφέροντος και κίνησης, όπως ενδεικτικά Νοσοκομείο, Λ. Καραμανλή, Αστυνομική Διεύθυνση, κ.α.. Η μελέτη προβλέπεται να παραδοθεί στα τέλη Οκτωβρίου και μετά θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες έγκρισης ή βελτίωσης ορισμένων προβλέψεων. Πιο συγκεκριμένα, θα προηγηθεί ηλεκτρονική διαβούλευση και μετά θα ακολουθήσει ανοικτή διαβούλευση με τη συμμετοχή επαγγελματικών και άλλων φορέων, καθώς φυσικά και δημοτών. 

Στη συνέχεια, και αφού προκύψουν τυχόν βελτιώσεις στην μελέτη που θα έχει κατατεθεί, θα εισαχθεί γνωμοδοτικά στο συμβούλιο της Δ.Κ. Άμφισσας, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και εν συνεχεία στο Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών, ώστε να προκύψει απόφαση υιοθέτησης από πλευράς της δημοτικής αντιπροσωπείας. Μετά και την ψήφιση του σώματος των αλλαγών που θα αποφασιστούν από το δημοτικό συμβούλιο, θα αποσταλεί προς έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας.

“Υπολογίζουμε στα τέλη του χρόνου ή τον Γενάρη να αρχίσουν σταδιακά οι αλλαγές. Η κατεύθυνση θα είναι από το κέντρο της πόλης προς τα έξω. Εμείς θα εφαρμόσουμε όσα θα υποδείξουν οι μελετητές”, αναφέρει στην Εν Δελφοίς ο Αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Άμφισσας και θα προσθέσει πως οι παρεμβάσεις που θα χρειαστούν θα είναι βαθμιαίες, καθώς αφενός θα πρέπει να είναι αφομοιώσιμες από τους κατοίκους και τους επισκεπτόμενους και αφετέρου θα απαιτηθούν και υλοποίηση έργων στα σημεία που αυτές θα λάβουν χώρα. “Πιστεύω ότι ο κόσμος της πόλης θα αποδεχθεί τις αλλαγές αυτές, τουλάχιστον η μεγάλη του πλειοψηφία, γιατί πρόκειται για αναπλάσεις που τις έχει ανάγκη η Άμφισσα και που ο κόσμος τις περιμένει”, θα μας πει ο Νίκος Λουπάκος, αναφερόμενος στην πρώτη αίσθησή του για το ξεκίνημα της νέας και φιλόδοξης αυτής πρωτοβουλίας, που αποτελεί, άλλωστε, και κεντρική προεκλογική δέσμευση της παράταξης της δημοτικής Αρχής.

Από την δική της πλευρά, η Δ.Κ. Άμφισσας έχει στο ταμείο της ποσό 45.000 €, που προέρχεται από τα τέλη των ΑΠΕ του 2019, όπως σας είχαμε ενημερώσει σε πρόσφατο σχετικό ρεπορτάζ, με τα οποία σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει μέρος των έργων που θα απαιτηθούν για την εφαρμογή των αλλαγών και των νέων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, ενώ, βέβαια, χρηματοδοτηση θα υπάρξει και κεντρικά από πλευράς δημοτικής Αρχής. 

Την πληροφορία ότι η δημοτική Αρχή δεν έχει δώσει συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές προς την μελετητική εταιρεία μας παρέχει, παράλληλα, ο Δήμαρχος Δελφών, εκτός από το ότι η οδός Σταλλού ξαναγίνεται διπλής κατεύθυνσης. “Ειδικά ως προς αυτό, δεν χρειάζεται η απόφανση των μελετητών. Το δοκιμάσαμε στην πράξη και είδαμε πως δημιουργεί πολλά προβλήματα. Κατά συνέπεια, ο συγκεκριμένος δρόμος θα γίνει εκ νέου διπλής κατεύθυνσης, εισόδου και εξόδου προς και από την κεντρική πλατεία της πόλης”, θα σημειώσει ο Παναγιώτης Ταγκαλής. 

Σε ερώτησή μας αναφορικά με το κόστος των έργων και των εν γένει παρεμβάσεων που θα απαιτηθεί, θα τονίσει ότι από την πρόταση των μελετητών θα εξαρτηθεί και το εύρος των έργων που θα χρειαστεί να γίνουν και κατά συνέπεια τόσο το κόστος για το ταμείο του Δήμου όσο και η ανάγκη ένταξης κάποιων εξ αυτών σε χρηματοδοτικά προγράμματα. “Μην ξεχνάτε ότι και μόνο η σήμανση αξιώνει σοβαρούς πόρους”, υπογραμμίζει σχετικά, ενώ γενικότερα για τις επί θύραις εξελίξεις καταλήγει επισημαίνοντας: “Η αλήθεια είναι ότι όλοι περιμένουμε με ανυπομονησία την πρόταση των μελετητών. Στη συνέχεια θα μπορούμε να πούμε περισσότερα”.



https://www.fokidanews.gr

Εν Δελφοίς, Έντυπη Έκδοση, 18 Σεπτεμβρίου


21 Σεπτεμβρίου 2020

ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών