Το Τοπικό Συμβούλιο Άμφισσας θα ζητήσει για το πάρκινγκ Να λιμνάσει η πίστωση




 Το Τοπικό Συμβούλιο Άμφισσας θα ζητήσει για το πάρκινγκ Να λιμνάσει η πίστωση
-Με έγγραφό τους θα ζητήσουν τη δέσμευση του Δημάρχου ότι θα συμπληρωθούν οι μελέτες για το έργο και θα επαναδημοπρατηθεί στον ίδιο χώρο.
-Ζητούν τα χρήματα να παραμείνουν και να περιμένουν πότε και αν θα θελήσει ο δήμος να εκτελέσει το έργο. -Δύσκολα να κρατήσει η Περιφέρεια μισό εκατομμύριο ευρώ αναξιοποίητο και σε κατάσταση εν αμφιβόλω, αν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ!
Η ενόχληση της κοινωνίας στην Άμφισσα έχει μεταφερθεί στο Τοπικό Συμβούλιο και τον πρόεδρο του Παναγιώτη Μερινόπουλο για την απένταξη του πάρκινγκ βαρέων οχημάτων και την απώλεια της πίστωσης, σε σημείο που στο επόμενο τοπικό συμβούλιο θα ζητηθεί απόφαση του Σώματος για έγγραφη επιστολή στο Δήμαρχο κ. Παναγιώτη Ταγκαλή.
Το πάρκινγκ
Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή σχεδίασε το έργο του πάρκινγκ βαρέων οχημάτων με τη λογική ότι η πόλη, κέντρο και περίχωρα πρέπει να απαλλαγεί από την άτακτη και επικίνδυνη στάθμευση λεωφορείων και φορτηγών εντός αστικού ιστού. Καθημερινά, η απαράδεκτη αυτή κατάσταση γίνεται αιτία ατυχημάτων, κυρίως πέριξ του περιφερειακού δρόμου (Καραμανλή) που έχει και τη μεγαλύτερη όχληση.
Οι κύριοι Θανάσης Παναγιωτόπουλος και Άρης Αγγελόπουλος συνειδητοποίησαν εγκαίρως ότι για να φύγουν τα βαρέα οχήματα από την πόλη, θα πρέπει να βρεθεί ένας άλλος χώρος που να παρέχει ασφάλεια. Το οικόπεδο της IMERYS που είχε παραχωρηθεί, λίγο έξω από την πόλη και έμπροσθεν του ΒΙΟΠΑ ήταν ιδανικό από πολλές απόψεις, καθώς θα μπορούσαν να φυλάσσονται από κοινού ΒΙΟΠΑ και πάρκινγκ, ενώ η γεωγραφική του θέση είναι εξίσου εξαιρετική.
Η τότε Δημοτική Αρχή το σχεδίασε και φρόντισε να χρηματοδοτηθεί από την περιφέρεια με ποσό που αγγίζει τα 500.000 ευρώ. 
Ο καταυλισμός
Το έργο  θα μπορούσε να ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο του 2019. Η Δημοτική Αρχή Παναγιωτόπουλου ωστόσο άρχισε τις δικαιολογίες, όπως ότι δεν θα το ξεκινήσουν χειμώνα για να είναι πιο εύκολη η μετακίνηση του παράνομου καταυλισμού Ρομά που είναι στο χώρο του εν λόγω οικοπέδου. Φυσικά, εκείνο το διάστημα διανύαμε την άτυπη προεκλογική περίοδο των δημοτικών εκλογών και η Δημοτική Αρχή προφανώς δεν επιθυμούσε αναταράξεις. Οι εκλογές του Μαΐου οδήγησαν στην ήττα της και η απόπειρα που έκανε το καλοκαίρι του 2019 να μετακινήσει τον καταυλισμό στέφθηκε από αποτυχία, καθώς η κοινότητα των ρομά αμφισβήτησε τη νομιμότητα μιας τέτοιας μετακίνησης, εφόσον η Δημοτική Αρχή ήταν πια μεταβατική – υπηρεσιακή.
Εντωμεταξύ οι Ρομά ισχυρίζονται ότι έχουν λάβει τη δέσμευση της σημερινής Δημοτικής Αρχής ότι δεν θα μετακινηθούν!
Η μετεγκατάσταση των Ρομά
Για τη Δημοτική Αρχή Παναγιωτόπουλου το έργο του πάρκινγκ βαρέων οχημάτων δεν ήταν ανεξάρτητο και μεμονωμένο. Είχε γίνει συνολικός σχεδιασμός ώστε να αναβαθμιστεί η είσοδος της πόλης. Ο καταυλισμός θα μετακόμιζε στο νόμιμο και αδειοδοτημένο χώρο, όπισθεν των αθλητικών εγκαταστάσεων, ενώ θα γίνονταν και εργασίες για όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης της κοινότητας τους.
Στην πορεία μπήκε σφήνα στο σχεδιασμό το έργο που περιλάμβανε οικισμό για μεταβατικό διάστημα δέκα ετών και προέβλεπε μια σειρά δεσμεύσεις από την πλευρά των Ρομά, με στόχο την ένταξή τους στο κοινωνικό ιστό!  Εκείνο το έργο στην αρχή στάθηκε θερμής υποδοχής από τις περισσότερες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, μεταξύ των οποίων και του σημερινού Δημάρχου, ενώ στην πορεία και με αφορμή τη δολοφονία της μικρής Γιαννούλας, αναγκάστηκαν η μια μετά την άλλη να υπαναχωρήσουν στην ασφυκτική πίεση της κοινωνίας με αποτέλεσμα την απώλεια του έργου.
Σήμερα όμως, η ανάγκη μετεγκαστάσης του καταυλισμού είναι πλέον αδήριτη, ωστόσο η Δημοτική Αρχή δε δείχνει να ενδιαφέρεται για την μεταφορά τους στο νόμιμο ορισμένο χώρο, τουλάχιστον μέχρι να βρει και να αδειοδοτήσει άλλον! Ο κ. Ταγκαλής και οι συνεργάτες του, διαφωνούν προσχηματικά με το χώρο όπισθεν των αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς ισχυρίζονται ότι θα προκαλούνται ζημιές σε αυτές. Ωστόσο, με φύλαξη σε 24ωρη βάση, το θέμα αυτό λύνεται εύκολα, αν υπάρχει πολιτική βούληση φυσικά, που εν προκειμένω είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει.
Η παραβατικότητα
Στο μεταξύ η παραβατικότητα της κοινότητας των Ρομά, μετά από ένα διάστημα ύφεσης έχει αρχίσει και πάλι να οξύνεται, ενώ η γεωγραφική θέση του παράνομου καταυλισμού διευκολύνει πολύ να ρημάζουν την Άμφισσα.
Όλα αυτά τα χρόνια κανένας αρμόδιος φορέας δεν κατάφερε να δώσει λύση, ούτε και τώρα θα τα καταφέρουν. Μόνο με την υλοποίηση εκείνου του προγράμματος δεσμεύονταν οι δικαιούχοι. Οι όροι ήταν αυστηροί και στη δεύτερη παράβαση θα αποβάλλονταν από το πρόγραμμα, ενώ ο δήμος δεν θα επέτρεπε πια σκηνίτες. Άρα, όποιος αποβαλλόταν θα έφευγε και από την περιοχή. Ήταν μια μοναδική ευκαιρία να μπει τάξη και να βάλουμε τα θεμέλια ως κοινωνία για τη λύση αυτού του πολύ μεγάλου προβλήματος.
Στόχος μιας πολιτισμένης κοινωνίας είναι να ζήσουμε αρμονικά και όλοι μας καλύτερα, τόσο εμείς όσο και οι Ρομά!
Το Τοπικό Συμβούλιο και ο εξάψαλμος
Τα περιθώρια έχουν στενέψει πολύ με την τοπική κοινωνία να εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για την απένταξη του πάρκινγκ, αλλά και να πιέζει για την κατεδάφιση του παράνομου καταυλισμού των Ρομά. Η δυσαρέσκεια αυτή έχει μεταφερθεί στο Τοπικό Συμβούλιο, το οποίο και θα συζητήσει στην επόμενη συνεδρίαση την αποστολή εγγράφου, με το οποίο θα δεσμεύεται ο Δήμαρχος ότι οι μελέτες του πάρκινγκ θα συμπληρωθούν και η πίστωση θα διασωθεί, ώστε το συντομότερο δυνατόν να επαναπροκηρυχθεί το έργο, στην ίδια θέση.
Τα χρήματα
Φυσικά κανένας δε μπορεί να εγγυηθεί την διάσωση της πίστωσης, καθώς η χρηματοδότηση είναι από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και είναι λογικό και θεμιτό να μην αφήσει μισό εκατομμύριο να λιμνάζει σε ένα έργο που δεν θα προχωρήσει και σε μια Δημοτική Αρχή που δεν το θέλει, για να μην κακοκαρδίσει τους κατοίκους ενός καθόλα παράνομου καταυλισμού!


 Ημερομηνία δημοσίευσης:01/08/2020





ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών