ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΣΑΪΑ ΑΜΦΙΣΣΗΣ : ΠΑΝΤΑ ΜΙΑ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΣ ΧΩΡΙΖΕΙ... - Δελτίον Τύπου Δημάρχου & απάντηση πρώην Δημάρχου


                                            
                                                        ΑΜΦΙΣΣΑ 12.11.2019
ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Α.Δ.Τ.: 23/2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Οριστική ένταξη της ανάπλασης της Πλατείας Ησαΐα στο Πράσινο Ταμείο  «Κοινόχρηστοι χώροι με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον»
 
 
Την οριστική ένταξη του έργου «Βιοκλιματική Ανάπλαση της Πλατείας Ησαΐα στη Δημοτική Κοινότητα Άμφισσας» αποφάσισε σε τακτική του συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019, το Διοικητικό Συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το έργο εντάσσεται στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου 2019» Άξονας 1 «Αστική αναζωογόνηση 2019».
Σύμφωνα με τη φιλοσοφία του εν λόγω προγράμματος κύριος στόχος των παρεμβάσεων είναι η βελτίωση και αναβάθμιση του αστικού εξοπλισμού, καθώς και η αισθητική, λειτουργική, περιβαλλοντική και βιοκλιματική αναβάθμιση των πόλεων. Το έργο της πλατείας Ησαΐα στην Άμφισσα, το οποίο και εγκρίθηκε, είναι συνολικού προϋπολογισμού 576.000,00€, και θα επιχορηγηθεί από το Πράσινο Ταμείο με το ποσό των 284.144,00€.
Ο Δήμος Δελφών είχε υποβάλει επί ημερών της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής την πρότασή του για τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου, βάσει της αντίστοιχης πρόσκλησης του φορέα, όμως μετά από απόφαση της νέας διοίκησης του Δήμου, αυτή τροποποιήθηκε από τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και της οικείας Δημοτικής Κοινότητας. Ο λόγος της συγκεκριμένης απόφασης εδράζεται, αφενός, στο ότι ο προϋπολογισμός της αρχικής πρότασης ξεπερνούσε τα 800.000 ευρώ, χωρίς μάλιστα να συμπεριλαμβάνεται ο φωτισμός της πλατείας, αφετέρου δε στο ότι το σχέδιο που είχε δει το φως της δημοσιότητας δεν είχε τύχει της αποδοχής της τοπικής κοινωνίας.
Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν, σύμφωνα με το νέο σχέδιο που εκπονήθηκε, θα αφορούν στην αντικατάσταση βασικών υλικών της. Πιο συγκεκριμένα αναμένεται να αντικατασταθούν οι υπάρχουσες πλάκες με νέες, ψυχρού τύπου, που θα πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει το σχέδιο της βιοκλιματικής αναβάθμισης του χώρου, ενώ θα γίνει και νέα φύτευση στους χώρους πρασίνου. Επίσης, θα γίνει αντικατάσταση του φωτισμού, δίνοντας λύση σε ένα από τα βασικότερα προβλήματα που έχει σήμερα η Πλατεία.
Οι υπηρεσίες του Δήμου Δελφών, στο σύντομο χρονικό διάστημα της νέας θητείας, κατάφεραν να ωριμάσουν το εν λόγω έργο, με την απαραίτητη τροποποίηση των μελετών που απαιτούνται, πετυχαίνοντας τελικά την οριστική ένταξή του προς χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο. Οι αλλαγές που έγιναν μάλιστα το καταστούν ένα έργο που θα αλλάξει την εικόνα της πόλης, βάσει όμως και των ρεαλιστικών οικονομικών δεδομένων της περιόδου που διανύει ο Δήμος.
Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Ταγκαλής σημείωσε: «Η Πλατεία Ησαΐα με την ολοκλήρωση των εργασιών θα αποδοθεί στους πολίτες και τους επισκέπτες της Άμφισσας ως ένας χώρος συνάθροισης, υπηρετώντας στο έπακρον το βασικότερο σκοπό της. Ο Δήμος Δελφών έχει ως στόχο την αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων, καθιστώντας τους προσβάσιμους σε όλους, και υπό τις συνθήκες που απαιτούν ο σεβασμός στο περιβάλλον και τον άνθρωπο».
       Από το Γραφείο Δημάρχου

**************************************** 
Η απάντηση
*************************************


ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΗΣΑΪΑ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΣΣΑ
Χαιρόμαστε μαζί με τη δημοτική αρχή για την οριστική ένταξη του έργου ανάπλασης της πλατείας Ησαΐα στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του Πράσινου Ταμείου. Πρόκειται για ένα έργο, για το οποίο εμείς δώσαμε μεγάλο αγώνα και ουσιαστικά το διασφαλίσαμε.
Η αγωνία της δημοτικής αρχής να βαπτίσει ως αποκλειστικά δικά της έργα τις πολυετείς μας προσπάθειες δεν πρέπει να συνεχίσουν να την οδηγούν σε ρητορικές ή πρακτικές αποδόμησης των δικών μας πεπραγμένων, όπως επιχειρεί με το δελτίο τύπου που εξέδωσε χθες 12.11.2019.
Η μελέτη, όπως τελικά διαμορφώθηκε, βασίστηκε πλήρως στη μελέτη που είχε υποβληθεί προηγουμένως από εμάς (επιμετρήσεις, τοπογραφικές αποτυπώσεις, δίκτυα κ.λπ.).
Η δημοτική αρχή επέλεξε όμως να επιφέρει τροποποίηση στο αρχιτεκτονικό σχέδιο που είχε αρχικά εγκριθεί. Δικαίωμα της, έστω και αν μέχρι την ημέρα έγκρισης από το Δημοτικό Συμβούλιο (23.10.2019), ουδείς δημοτικός σύμβουλος είχε την παραμικρή ιδέα τι εγκρινόταν, αφού δεν μας δόθηκαν σχέδια για να δούμε, μολονότι τα ζητήσαμε…
Η μελέτη που είχαμε υποβάλει εμείς ήταν ολοκληρωμένη και σαφώς είχε αποσπάσει τα θετικά σχόλια της τοπικής κοινωνίας, παρά τα αντιθέτως γραφόμενα από τη δημοτική αρχή. Αυτή μάλιστα η θετική γνώμη αποτυπώθηκε έπειτα από μια εκτενέστατη ανοιχτή διαβούλευση, έστω κι αν υπήρχαν επιμέρους επιφυλάξεις από κάποιους (άλλωστε εμείς είχαμε δηλώσει ότι ήμασταν θετικοί στη συζήτηση για κάποιες βελτιώσεις, όπως λ.χ. η διατήρηση του υφισταμένου σιντριβανιού, που θα μείωναν και το κόστος της παρέμβασης).
Σήμερα το αρχιτεκτονικό σχέδιο δεν το έχει δει κανένας, ούτε καν το δημοτικό συμβούλιο. Ίσως τελικά έτσι να είναι καλύτερα για κάποιους, απ’ ό,τι αποδεικνύεται…
Το σημαντικότερο είναι ότι εμείς διασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση του έργου έπειτα από σοβαρή και χρονοβόρα προσπάθεια ήδη από τον Δεκέμβριο του 2018, όταν και εγκρίθηκε η ένταξή του στο πρόγραμμα βιοκλιματικών αναπλάσεων του Πράσινου Ταμείου με βάση μια πλήρως εγκεκριμένη μελέτη.
Το ότι η πρότασή μας δεν συμπεριελάμβανε αντικατάσταση του φωτισμού (όπως η τροποποιημένη μελέτη) είναι αληθές και αποτελούσε συνειδητή μας επιλογή, διότι κατά τη γνώμη μας τα φωτιστικά σώματα της πλατείας σήμερα είναι ιδιαιτέρως καλαίσθητα και επαρκή, αλλά και σχετικά πρόσφατα τοποθετημένα. Το μόνο που χρειάζονται είναι αναβάθμιση του εσωτερικού τους φωτισμού, κάτι που έτσι κι αλλιώς προβλέπεται από το έργο αντικατάστασης όλου του οδοφωτισμού του Δήμου μας, μια δράση βέβαια που (για ανεξήγητους λόγους) την έχει προς το παρόν «παγώσει» η δημοτική μας αρχή.
Παροτρύνουμε τη δημοτική αρχή να συγκεντρώσει τις δυνάμεις της στην εκτέλεση των πολλών ώριμων και αδειοδοτημένων έργων, που της τα έχουμε παραδώσει ενταγμένα σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Τέτοια είναι λ.χ. στην Άμφισσα (μιας και σ’ αυτήν αναφερόμαστε σήμερα) τα πολλά έτοιμα έργα του προγράμματος «Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου», που κάποια στιγμή πρέπει να αρχίσουν να δημοπρατούνται.
Θεωρούμε ότι είναι πολυτέλεια, που δεν διαθέτουμε ως Δήμος, να χάνουμε χρόνο προσπαθώντας να «αποδομήσουμε» τους προηγούμενους και να διαγράψουμε από τη μνήμη το πέρασμά τους…
Ούτως ή άλλως ο Δήμος έχει πάντα συνέχεια και πάντα απαιτείται η συνεισφορά πολλών δημοτικών αρχών για να ωριμάσουν και να ολοκληρωθούν οι μεγάλες πρωτοβουλίες, το δε «πολιτικό όφελος» κατά το μέγιστο μερίδιο λαμβάνει αυτός που θα έχει την τύχη να ολοκληρώσει τις σημαντικές δράσεις. Το ποιος είχε την έμπνευση και την πρωτοβουλία ανήκει ως αντικείμενο στον ιστορικό του μέλλοντος…
Το ουσιαστικό όμως όφελος απ’ όλα αυτά ανήκει στους πολίτες και στις μέλλουσες γενιές του τόπου μας, συνεπώς δεν επιτρέπεται ποτέ συνειδητά να ρισκάρουμε την υλοποίηση ή την ολοκλήρωση σημαντικών δράσεων, προσδοκώντας πολιτικά κέρδη.
------------------------------------------------------------
Άμφισσα, 13 Νοεμβρίου 2019
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της
«ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ»

Παναγιωτόπουλος Θανάσης
Αγγελόπουλος Άρης
Αναγνωστάκου Σοφία
Αναγνωστόπουλος Λουκάς
Ανδρεοπούλου Μαίρη
Κυριακίδης Αλέξανδρος
Κώνστα Κρυσταλλία
Μίχος Νεκτάριος
Ραβάνης Δημήτρης
Τσονάκας Θανάσης
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019

https://epikourositeas.blogspot.com

 
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών