Τα «ρίχτερ» της πλ. Θεάτρου


Πολιτικό σεισμό έχει προκαλέσει η εξέλιξη της υπόθεσης που ταλανίζει ολόκληρο το δήμο Δελφών
Ι.Μπούγας: «Δε με έχει ενοχλήσει κανείς».

Ι.Μπούγας: «Δε με έχει ενοχλήσει κανείς».
Π.Ταγκαλής:«Η απόφαση είναι οριστική και αμετάκλητη από το 2014».
Λ.Αναγνωστόπουλος: «Χρησιμοποιήστε μέρος των 2 εκ ε που βρίσκονται στην Τράπεζα της Ελλάδας».
Π.Μέγκος: «Αυτή την στιγμή ο Δήμος μέσω του Δημάρχου δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να προχωρήσει σε καμία
συμφωνία».
  Πηγή: Ωρα της Φωκίδας, έντυπη έκδοση
Πανικό έχει προκαλέσει η έκβαση της υπόθεσης στην πλατεία Θεάτρου που έχει οδηγήσει το δήμο Δελφών να τελεί υπό τη μέγγενη των κατασχέσεων, μιας που έχουν δεσμευτεί όλοι «οι ζωντανοί» λογαριασμοί του στην ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ.
Η ασφυξία
Το θέμα, όπως είναι απολύτως λογικό,  έχει προκαλέσει δημόσιο διάλογο και θύελλα αντιδράσεων σχετικά με το αν πρέπει ή όχι να πληρώσει ο Δήμος, δεδομένου ότι έχει προς το παρόν το αβαντάζ της ανάκλησης στην πράξη αναλογισμού του 1995.
Ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Ταγκαλής με επιστολή που απέστειλε χθες μας ενημερώνει για τις υποχρεώσεις που ανέλαβε και είναι προς εξόφληση, τονίζοντας ότι οι ενταλματοποιημένες, δηλαδή άμεσες, υποχρεώσεις είναι 4.100.000 ευρώ, ενώ σωρεία υποχρεώσεων βγαίνουν διαρκώς ή λαμβάνουν τη νομική οδό.
 Στην επιστολή του αυτή ο Δήμαρχος δεν δίνει ,δυστυχώς, εικόνα των εσόδων και των ταμειακών διαθεσίμων που ανέλαβε, στοιχεία που θα ήταν χρήσιμα για τη εξαγωγή ασφαλούς συμπεράσματος.
 Ο κ. Ταγκαλής στην ίδια επιστολή τονίζει ξανά ότι η υπόθεση έχει κριθεί τελεσίδικα το 2014 και εξηγεί τους λόγους που έχουν προκαλέσει συνθήκες ασφυξίας στο Δήμο, αλλά και τον κίνδυνο από μια απότομη και βίαιη είσπραξη του ποσού που διεκδικούν οι αντίδικοι και νόμιμοι δικαιούχοι της πλατείας, σύμφωνα με την ελληνική δικαιοσύνη.
Η απόφασή του να απεντάξει έργα τον έχει φέρει σε δύσκολη θέση, καθώς είναι υπόλογος απέναντι στις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες νοιώθουν, εκτός των άλλων, ότι αναγκάζονται να πληρώσουν για κάτι που δεν τις αφορά, για κάτι που αφορά μόνο την Ιτέα.
Και φυσικά αυτό το κλίμα έχει καλλιεργηθεί έντεχνα από κάποιες δημοτικές παρατάξεις και πολίτες , που στο παρελθόν ξεσήκωναν την Ιτέα και το Γαλαξίδι για το θέμα της ΕΥΔΑΠ, παρουσιάζοντάς το ως «οφειλή της Άμφισσας».   Μόνο που στην περίπτωση της Άμφισσας , από τα 3 εκ της συνολικής οφειλής, τα 2 εκατομμύρια  αποπληρώθηκαν από το πρόγραμμα των ληξιπρόθεσμων και ο δήμος επιβαρύνθηκε στο τέλος μόνο με  1 εκ ευρώ, όσο περίπου είναι και το μερίδιο του σήμερα  για την πλατεία Θεάτρου.
Επιπλέον, ο δήμαρχος ,   στο δημοτικό συμβούλιο είπε ότι σύντομα δεν θα    μπορεί να κινήσει ούτε τα απορριμματοφόρα, δεδομένου ότι θα διακοπεί η προμήθεια των καυσίμων, αφού ούτε αυτά δεν μπορούν να πληρώσουν. Ακόμη , είπε, ότι νοιώθει τεράστια την ευθύνη, για όλες αυτές τις μικρές και μεγαλύτερες επιχειρήσεις ντόπιων που αποτελούν προμηθευτές του δήμου Δελφών και που αν δεν πληρωθούν κινδυνεύουν . Ο κ. Ταγκαλής εξάλλου δε θέλει -και πολύ καλά κάνει- να αναλάβει το βάρος μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας. Στην αγωνία του να αποτραπεί το χειρότερο προσπαθεί -και ουδείς νομίζω αμφισβητεί τις προθέσεις του ιδίου και των συνεργατών του- να βρει την καλύτερη λύση. Το βασικό ερώτημα είναι αν όντως έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια προς αυτή την κατεύθυνση;
Δεν έχουν ζητήσει τη  βοήθεια του Βουλευτή
Σύμφωνα με τα όσα απαντά ο βουλευτής Φωκίδας σε ερωτήσεις που του απευθύναμε για το θέμα ο Δήμαρχος    δεν έχει μελετήσει στοιχειώδεις κινήσεις και εναλλακτικές λύσεις που έχει στη διαθεσή του
Συγκεκριμένα:
Πρώτον, στην τράπεζα της Ελλάδας υπάρχει κατατεθειμένο και λιμνάζει αποθεματικό 2 εκ ευρώ. Το ποσό αυτό έχει τοποθετηθεί εκεί με εντολή της προηγούμενης κυβέρνησης και ο δήμος δεν μπορεί να το διαχειριστεί, παρά μόνο με ΕΙΔΙΚΗ ΑΔΕΙΑ. Ρωτήσαμε τον Βουλευτή, αν του ζητήθηκε από τη Δημοτική Αρχή να τους διευκολύνει, ώστε να εγκριθεί η ανάληψη και διαχείριση μέρους ή όλου του ποσού, για να ξεμπλοκάρει ο δήμος και να μπορέσουν να πληρωθούν οι προμηθευτές του από αυτά τα διαθέσιμα και απάντησε αρνητικά .
Εδώ να διευκρινίσουμε ότι το ποσό αυτό φαίνεται στον προϋπολογισμό, οπότε ακόμη και αν χρησιμοποιηθεί, δεν γλιτώνει την αναμόρφωση. Ο κ. Μπούγας μας απάντησε ρητά ότι δεν του ζητήθηκε. Τον ρωτήσαμε επίσης αν του ζητήθηκε να μεσολαβήσει ώστε να λάβει ένα ποσό ως έκτακτη επιχορήγηση ο Δήμος και μας απάντησε ότι δεν τον ενόχλησε κανείς. Τον ρωτήσαμε ακόμη αν του ζητήθηκε να κλείσει ραντεβού με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο και μας απάντησε ότι δεν υπάρχει τέτοιο αίτημα για το συγκεκριμένο λόγο. Τέλος, τον ρωτήσαμε αν θα διευκολύνει το δήμο και μας απάντησε πως όταν αποφασίσουν πως θέλουν να το χειριστούν, τότε αν του ζητηθεί θα συμβάλει όσο μπορεί.
Μοιάζει αποφασισμένος να κλείσει την υπόθεση
Ο Δήμαρχος, από την πρώτη στιγμή που μας ανακοίνωσε το πρόβλημα, φαινόταν αποφασισμένος να τελειώνει με την πλατεία Θεάτρου μια και καλή. Έμοιαζε να έχει εμπεδώσει τη δικαστική απόφαση και να έχει χωνέψει για τα καλά ότι η πλατεία έχει επιδικαστεί αμετάκλητα στην οικογένεια που τη διεκδικούσε και να θέλει να τους αποζημιώσει να τελειώνουμε για πάντα με το θέμα αυτό. Φάνηκε ότι δεν θέλει να κερδίσει άλλο χρόνο και θα επιδιώξει έναν έντιμο συμβιβασμό. Γιατί όμως; Θέλει ο δήμαρχος να κάνει κακό στα ταμεία του δήμου και σπεύδει να πληρώσει τους ιδιοκτήτες; Η απάντηση είναι κάθετα ΟΧΙ. Ο Δήμαρχος, ως μηχανικός στο επάγγελμα, ξέρει πολύ καλά πως αν πληρώσει τώρα θα καταβάλει λιγότερα ο Δήμος , αφού το ποσό της αποζημιωσης έχει κριθεί με βάση την πράξη αναλογισμού του 1995, η οποία ανακλήθηκε και αν ισχύσει τελικά η ανάκληση ο δήμος θα βρεθεί να καταβάλει πολλά περισσότερα και οι περίοικοι πολλά λιγότερα. Οπότε, τον δήμο, τον συμφέρει όντως να πληρώσει τώρα. Το ερώτημα είναι ωστόσο, αν ο κ. Ταγκαλής είναι όντως διατεθειμένος να κάνει μια τέτοια κίνηση η οποία στρέφεται ευθέως κατά των περίοικων. Και στρέφεται κατά τους, γιατί οι άνθρωποι έχουν ήδη καταβάλει τα αναλογούντα σε γη και χρήμα για τα οικόπεδά τους, εξ και στοιχειοθέτησε η περιφέρεια την ανάκληση της πράξης αναλογισμού.
Το επόμενο διάστημα θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε, αν τελικά και πως θα κλείσει η υπόθεση που ξεκίνησε το 18ο αιώνα.

 Ημερομηνία δημοσίευσης:08/10/2019
 orafok.gr
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών