Ο Σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ο Dr Πάνος Ευσταθίου, προειδοποιεί...




 

  Να θυμάσαι ότι σε μας απομένει να δείξουμε πόσο ώριμοι και υπεύθυνοι είμαστε!!!

                                                                                                                       Δρ. Πάνος Α Ευσταθίου

   Αν και έχουν περάσει 163 χρόνια από την έκδοση του Βασιλικού Διατάγματος του Όθωνα για την απαγόρευση του καπνίσματος, η εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας, καθορίζει για μία ακόμη φορά αυστηρές διατάξεις για την καπνισματική συνήθεια.

 
  Δεν ξέρω ειλικρινά αν η πορεία της συγκεκριμένης προσπάθειας θα είναι επιτυχείς ή όχι. 
     Είναι σίγουρο ότι έχουν γίνει πολλές κρατικές προσπάθειες με την έκδοση διαφόρων εγκυκλίων κατά καιρούς για τον περιορισμό του καπνίσματος.  Ωστόσο είναι αδιαμφισβήτητα ότι τα παρακάτω στοιχεία είναι πραγματικά και θα πρέπει να μας προβληματίσουν: 

  Παγκοσμίως 7,1 εκατομμύρια θάνατοι το χρόνο οφείλονται στο ενεργητικό κάπνισμα, ενώ 884.000 θάνατοι σχετίζονται με το παθητικό. Και είναι ως εκ τούτου, το παθητικό κάπνισμα η χειρότερη μορφή βίας που μπορεί να ασκήσει κάποιος στον συνάνθρωπό του, καθώς βάζει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή του.

Η Ελλάδα παρουσιάζει την υψηλότερη αναλογία καπνιστών μεταξύ των Δυτικοευρωπαϊκών χωρών (37,6%). Στοιχεία από το European Lung White Book αναφέρουν ότι το ETS (Environmental Tobacco Smoke) έχει ενταχθεί στις καρκινογόνες συνήθειες και ουσίες και συνδέεται με καρκίνους του πνεύμονα, όσο και με νοσήματα του αναπνευστικού που δεν συνδέονται με τον καρκίνο.
    Η δε έκθεση των παιδιών στο ETS εξαιτίας του καπνίσματος των γονέων μέσα στο σπίτι, αυξάνει τις πιθανότητες για αναπνευστικά προβλήματα, λοιμώξεις του μέσου ωτός, δια βίου μειωμένη ικανότητα οξυγόνωσης των πνευμόνων και σοβαρό άσθμα.
   Δευτερεύοντα αλλά αρκετά σημαντικά θεωρούνται τα μεμονωμένα συμπτώματα που παρουσιάζουν παιδιά και ενήλικες οι οποίοι έχουν εκτεθεί σε παθητικό κάπνισμα και είναι ο επίμονος βήχας, η παραγωγή πτυέλων, το βάρος στο στήθος κατά την αναπνοή και γενικά η αναπνευστική δυσφορία.(ΔΤ/ Π.Ι.Σ.29.7.2019) . 

   Τελικά ο στόχος της εγκυκλίου, είναι η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, μέσω της αποτροπής των δυσμενών επιδράσεων του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους και χώρους συνάθροισης κοινού. 

Να θυμάσαι ότι σε μας απομένει να δείξουμε πόσο ώριμοι και υπεύθυνοι είμαστε!!!



Δρ. Πάνος Α Ευσταθίου

Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Κρίσεων στον Τομέα Υγείας 
  Σύμβουλος Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (EOC-Public Health /NET


https://fokidatv.blogspot.com
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών