ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΙΤΕΑΣ : ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ Η ΤΥΧΗ ΤΗΣ...

Στα αζήτητα...
  Έχουμε πρόβλημα. Έχουμε πρόβλημα εδώ στην Ιτέα ως κοινότητα ανθρώπων, της οποίας η ιστορική, πολιτιστική και πνευματική κληρονομιά, η θεωρούμενη και ως περιουσιακό της στοιχείο, αγνοείται από τα ίδια της τα μέλη. Τουλάχιστον από μεγάλη μερίδα τους. 
  Έχουμε πρόβλημα ως πόλη, όταν οι εκλεγμένοι ταγοί της αντιλαμ- βάνονται τις υποχρεώσεις τους έναντί της, ως πράξεις διαδικαστικού χαρακτήρος, άνευρες και άτολμες, δίχως προοπτική και δίχως το παραμικρό ίχνος ευθύνης, έννοιας και προστασίας, για τα “πάγια” στοιχεία αυτής της πόλεως. Έχουμε πρόβλημα.



  Μετά από εκείνη την εποχή, προ 5ετίας περίπου, όταν η αείμνηστη Γιώτα Μαδούρα, “αναγκάσθηκε” να εγκαταλείψει την βιβλιοθήκη μας, ο συγκεκριμένος χώρος από πολύβουη κυψέλη, μετετράπη σε αποθήκη βιβλίων, της οποίας (σύμφωνα με τις ενέργειες και την αντιμετώπιση των “αρμοδίων”) το μοναδικό της πρόβλημα ήταν το πως θα παραμείνει ανοικτή. Κατά καιρούς έγιναν κάποιες προσπάθειες προκειμένου να λειτουργεί (να παραμείνει ανοικτή δηλαδή), είτε με απόσπαση εκεί ενός δημοτικού υπαλλήλου, είτε με περιστασιακές προσλήψεις συμβασιούχων μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, είτε ακόμη και με την βοήθεια εθελοντών. Μάλιστα προ 2ετίας, στα πλαίσια του προγράμματος “Future Library” του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, έγιναν και κάποιες δράσεις για παιδιά εντός της βιβλιοθήκης, οργανωμένες από την Δ.Ε. Ιτέας και με την συνδρομή εθελοντών, αυτοδιοικητικών και κατοίκων. Βεβαίως, ελάχιστες στον αριθμό και μη συγκρίσιμες με το πλήθος των επί Μαδούρα γενομένων.
Έχουμε πρόβλημα στην βιβλιοθήκη μας.

  Το τελευταίο εξάμηνο, η παρουσία ενός νεαρού Ιτιώτη, εβοήθησε στην διατήρηση της “ανοικτής πόρτας” στην βιβλιοθήκη και στην υποτυπώδη λειτουργία της. Παρ’ ότι συμβασιούχος ων και άσχετος με το αντικείμενο, εν τούτοις προσέφερε ικανοποιητικότατες υπηρεσίες στην βιβλιοθήκη και στους επισκέπτες της. Όμως, η σύμβασή του τελειώνει αυτόν τον μήνα και κάνοντας από προεχθές (υποχρεωτική) χρήση των προβλεπομένων ημερών αδείας του, θα επανέλθει μόνον για να παραδώσει το γραφείο και να αποχωρήσει, στο τέλος Ιουνίου. Αυτό σημαίνει ότι, από σήμερα η βιβλιοθήκη μας, η φέρουσα και τον βαρύγδουπο τίτλο “Δημοτική Βιβλιοθήκη Ιτέας – Δήμου Δελφών”, θα πρέπει να βάλει “λουκέτο”!...

  Ευτυχώς, ευτυχώς όμως, υπάρχουν κάποιοι (ολιγάριθμοι) εθελοντές, οι οποίοι συχνάζουν καθημερινά στην βιβλιοθήκη Ιτέας και των οποίων η προσφορά, για καθημερινό άνοιγμά της, έχει γίνει αποδεκτή από την τοπική δημοτική αρχή. Με αποτέλεσμα, τις πρωϊνές ώρες, ο χώρος να είναι επισκέψιμος, αλλά χωρίς την δυνατότητα του συνήθους για τους αναγνώστες, ολιγοήμερου δανεισμού βιβλίων. Μάλιστα, ο ένας εξ αυτών, ο Γεώργιος Κουκουσούλης, κάνοντας χρήση των πηγών και των δυνατοτήτων της βιβλιοθήκης, έχει συγκεντρώσει αρχειακό, ιστορικό και φωτογραφικό υλικό για την πόλη, τους συλλόγους, τους επαγγελματίες και τους κατοίκους της Ιτέας, του οποίου υλικού η καταγραφή, είναι μια επίπονη και συνεχιζόμενη προσπάθεια πολλών ετών. Η δε δημοσιοποίησή του (ήδη έχει δημοσιευθεί από τον ίδιο στο διαδίκτυο, πλήθος φωτογραφιών), θα “διορθώσει”  την παρελθούσα εικόνα της πόλεως.

  Το ζητούμενο όμως είναι, τι θα “απογίνει” η βιβλιοθήκη Ιτέας. Τι αντιμετώπιση θα έχει από την δημοτική αρχή, αυτό το ακατέργαστο διαμάντι της Στερεάς Ελλάδος. Με το πλήθος των βιβλίων, με την ατελείωτη θεματολογία, με τα τοπικού ενδιαφέροντος πονήματα και τις ανεκτίμητες προσφορές ιστορικών συλλογών.
  Βεβαίως, δεν αναμένεται να δοθεί λύση εντός των επομένων ημερών. Η παρούσα δημοτική αρχή αποχωρεί και η νέα, θα πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα από την 1η Σεπτεμβρίου. Τότε θα πρέπει να ορισθεί και η νέα Επιτροπή Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ιτέας, της οποίας έργον θα είναι η έξοδος της βιβλιοθήκης από αυτόν τον λήθαργο.
Η ερώτησή μας : Θα το αντιμετωπίσει άμεσα;


Η έκφραση “είναι κρίμα”, ως περιγραφή της υπάρχουσας καταστάσεως, δεν τιμά ούτε την πόλη μας, ούτε και την κοινωνία μας.
Αυτό και εάν είναι κρίμα...



(ευτυχώς...)

 

 

Τρίτη, 11 Ιουνίου 2019

 https://epikourositeas.blogspot.com/

ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών