Κάππος: ομόφωνη η Στερεά Ελλάδα για την επαναλειτουργία της πορθμιακής γραμμής Αιγίου - Αγίου Νικολάου!!... επιτέλους...


  Ευστάθιος Κάππος
Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας

    Στη Λαμία, στις 28 Φεβρουαρίου 2019, ημέρα Πέμπτη και ώρα 12:00 πμ, το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση, κατόπιν της υπ’ αριθμ. πρωτ. οικ.: 42417/138/ 22.02.2019 Πρόσκλησης του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Γεώργιου Ψυχογιού, στη 2η Συνεδρίαση (Τακτική) του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, η οποία δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και απεστάλη ηλεκτρονικά στον Περιφερειάρχη κ. Κωνσταντίνο Π. Μπακογιάννη, στους κ.κ. Αντιπεριφερειάρχες, καθώς και σε καθένα από τους Περιφερειακούς Συμβούλους για συζήτηση και λήψη αποφάσεων, επί των ακόλουθων θεμάτων ημερήσιας διάταξης: Θέμα 8ο Η.Δ. Λήψη απόφασης σχετικά με την επαναλειτουργεία του Πορθμείου Αγίου Νικολάου - Αιγίου.
  Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Ψυχογιός , έδωσε το λόγο στον εισηγητή του 8ου θέματος ημερήσιας διάταξης, Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας κ. Ευάγγελο Κατσαγούνο, ο οποίος έθεσε υπόψη του σώματος την με αριθ. πρωτ. 45198 /200 /22.02.2019 εισήγησή του, και ανέφερε τα ακόλουθα: 

   Η επαναλειτουργία της παλαιάς Πορθμειακής Γραμμής Αιγίου-Αγίου Νικολάου Δωρίδας, αποτελεί πάγιο αίτημα των περιοχών Δωρίδας και Αιγίου που έχουν πληγεί τοπικά, οικονομικά, αναπτυξιακά και πολιτιστικά από το σταμάτημα των δρομολογίων των ferry boats. 
   Σημειωτέον πως μεταξύ Ισθμού Κορίνθου και Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, η πορθμειακή γραμμή Αιγίου-Αγίου Νικολάου είναι η μοναδική που ενώνει Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα, αποφεύγοντας μακρύ κύκλο αλλά και την καταβολή των ακριβών διοδίων στη Γέφυρα Ρίου -Αντιρρίου.
  Οι συνθήκες και τα δύο μεγάλα αναπτυξιακά έργα καθιστούν πλέον επιτακτική την ανάγκη επαναλειτουργίας της γραμμής. 
  Μετά από πολλές προσπάθειες και συνεργασίες αυτοδιοικητικών και λιμενικών φορέων το μείζον ζήτημα επανέρχεται στο προσκήνιο, μετά από πρωτοβουλία καταστηματαρχών και επαγγελματιών της Φωκίδας να συγκεντρώσουν 2.000 υπογραφές, τόσο από την περιοχή της Δωρίδας όσο και της Αιγιάλεια, από τον ανάλογο επαγγελματικό κλάδο. 

  Κοινή διαπίστωση όλων είναι η αναγκαιότητα επαναλειτουργίας της πορθμειακής γραμμής με μία βασική προϋπόθεση: Την εξασφάλιση βιωσιμότητας της γραμμής αυτής, η οποία για να επιτευχθεί, θα πρέπει να έχει την απόλυτη στήριξη των τοπικών κοινωνιών αφενός και του εμπορικού κόσμου αφετέρου. Και πιστεύω πως η συγκυρία τώρα βοηθά. Υπάρχει μελέτη βιωσιμότητας της πορθμειακής γραμμής στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αιγιαλείας και εξετάζονται ήδη από αυτοδιοικητικούς φορείς και των δύο περιοχών οι διαβουλεύσεις που είχαν ξεκινήσει στο παρελθόν με διάφορες εταιρείες. 
   Το αίτημα αφορά την διασύνδεση διά της «Ολυμπίας Οδού» με την Αθήνα, πιο σύντομα μέσω του Αιγίου: 
 «Η κίνησή μας για συλλογή υπογραφών υπήρξε και είναι ακομμάτιστη και συνεχίζουμε ως τον αριθμό 2.000 και πλέον. Παρακολουθούμε το θέμα από κοντά και περιμένουμε τις προβλεπόμενες διαδικασίες για θετικές εξελίξεις», αναφέρουν οι επαγγελματίες, προσθέτοντας: «Προωθούμε την κίνησή μας αυτή και στην Αιγιάλεια, γιατί και το Αίγιο έχει πληγεί από την απενεργοποίηση της πορθμειακής γραμμής κι ευχαριστούμε εκ των προτέρων του Αιγιαλείς, για την συμπαράσταση στον αγώνα μας». 

 Κύριοι συνάδελφοι, 
  είναι αδιαπραγμάτευτο γεγονός πως οι κάτοικοι Φωκίδας και Αιγιαλείας θα επωφεληθούν, αφού δαπανούν τώρα πολλά χρήματα για τη γέφυρα ενώ αυξάνεται και ο χρόνος που απαιτείται για τους προορισμούς τους, αλλά μπορούμε να στοχεύουμε με ασφάλεια και στην πολύπλευρη ανάπτυξη της νευραλγικής περιοχής του Νομού μας. 

 Καλούμε το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας να πάρει σχετική απόφαση για την επαναλειτουργία του πορθμείου Αγ. Νικολάου, Φωκίδας – Αιγίου στηρίζοντας έτσι την πρωτοβουλία των επαγγελματιών, των αυτοδιοικητικών και των πολιτών. 

 Το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, μετά από διαλογική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων δια της ψήφου των μελών του, Αποφασίζει Ομόφωνα, εγκρίνει την επαναλειτουργία του Πορθμείου Αγ. Νικολάου, Φωκίδας – Αιγίου, (ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 49/2019, ΑΔΑ: ΩΑΨ87ΛΗ-273) 
 
 
 

Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2019

 https://fokidatv.blogspot.com

ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών