Αποφάσεις για σημαντικά θέματα του δημοτικού συμβουλίου «φεύγουν» από τα «χέρια» της δημοτικής αρχής (πχ Λιμενικό Ταμείο, κυκλοφοριακό). Συνεδριάσεις δεν πραγματοποιούνται λόγω έλλειψης απαρτίας
Προς τι η συγκεκριμένη εικόνα, του κορυφαίου οργάνου του δήμου  
Δελφών. Η Εν Δελφοίς σε προηγούμενο τεύχος πήρε από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης την άποψή τους, καταγράφοντας το «κατηγορώ» τους προς τη δημοτική αρχή, και προσωπικά προς το δήμαρχο. Σήμερα συζητά για το θέμα με το Θανάση Παναγιωτόπουλο, ο οποίος αποδέχεται ότι δεν έχει πλέον ισχυρή πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, όμως επ’ αυτού δεν καταθέτει τα όπλα. Σηκώνοντας το γάντι ζητά από την αντιπολίτευση να αναλάβει τις ευθύνες της για την εικόνα συμβουλίων και επιτροπών, ενώ παράλληλα στέλνει μήνυμα προς εκείνους που δεν άντεξαν την πίεση, ή που ακολούθησαν τη δική τους προσωπική στρατηγική.
Ο δήμαρχος Δελφών, με δηλώσεις του στην Εν Δελφοίς, σηκώνει το γάντι για τα όσα του καταλόγισαν παρατάξεις της αντιπολίτευσης μέσω της Εν Δελφοίς, τόσο για την εικόνα του δημοτικού συμβουλίου, καθώς παρατηρήθηκε και το φαινόμενο να μη γίνονται συνεδριάσεις λόγο μη απαρτίας, όσο και για το ότι δεν είναι ασυνήθιστο πλέον το φαινόμενο να μην σχηματίζει την πλειοψηφία στη συζήτηση θεμάτων. Ο Θανάσης Παναγιωτόπουλος μάλιστα περνά στην επίθεση στέλνοντας μήνυμα τόσο προς τους απέναντι, όσο και προς τη δική του ομάδα για τα όσα έγιναν έως σήμερα ή και θα γίνουν στο μέλλον.

Το «κατηγορώ» της αντιπολίτευσης

Να θυμίσουμε πως τρεις επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης, άσκησαν σκληρή κριτική στο δήμαρχο, ζητώντας του μάλιστα να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν για την εικόνα συμβουλίου, αλλά και δήμου. Ο Παναγιώτης Ταγκαλής είχε κάνει λόγο για εικόνα παρακμής, εστιάζοντας και στον τρόπο λειτουργίας των συνεδριάσεων, όσο και στη διαχείριση υψίστης σημασίας θεμάτων. Μάλιστα αναφέρθηκε και σε σειρά από αυτά, που «έχασε» η δημοτική αρχή, όπως είναι το Λιμενικό Ταμείο, οι Ρομά, ή οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Άμφισσα. Ο πρώην αντιδήμαρχος μάλιστα είχε κατηγορήσει το δήμαρχο για την τακτική που ακολουθεί διχάζοντας τον κόσμο στοχευμένα, όπως είχε χαρακτηριστικά πει.
Πιο χαλαρός στους χαρακτηρισμούς του, αλλά εξίσου επικριτικός για την ουσία των συνεδριάσεων του συμβουλίου, ο Παναγιώτης Μέγκος είχε τονίσει ότι και με την μη πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής το κορυφαίο όργανο του δήμου δεν έχει καθοριστικό και ουσιαστικό ρόλο στην χάραξη και την παραγωγή πολιτικής, χάνοντας με αυτό τον τρόπο την αίγλη του. Σε συνέχεια αυτού, είχε παρατηρήσει, πως και οι σύμβουλοι χάνουν το ενδιαφέρον τους, αλλά και οι πολίτες. Για εικόνα πλήρους διάλυσης μας είχε μιλήσει ο Γιώργος Δρακάκης, κατηγορώντας για τον τρόπο άσκησης διοίκησης τον ίδιο το δήμαρχο, καθώς είχε πει ότι παρεμβαίνει μέχρι και στις διαδικασίες του δημοτικού συμβουλίου. Προχωρώντας ένα βήμα πιο κάτω είχε πει επίσης ότι ο δήμαρχος, όπου υπάρχουν αποφάσεις που δεν επιθυμεί, με δόλιο τρόπο τις υπονομεύει, ώστε να μην εκτελεστούν.

«Όλοι τις ευθύνες τους»

Σε όλα τα παραπάνω, όμως, ο Θανάσης Παπαγιωτόπουλος δεν μένει «άφωνος» απαντώντας στα ζητήματα που του έθεσε η Εν Δελφοίς. Καταρχάς για το ζήτημα των θεμάτων που συχνά το τελευταίο διάστημα δεν εξασφαλίζει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, αποδέχεται ότι δεδομένων των συνθηκών δεν έχει πλέον ισχυρή πλειοψηφία, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και για τη λειτουργία του δήμου, αλλά και για εκείνη των επιτροπών, όπως για παράδειγμα της οικονομικής, ο ρόλος της οποίας είναι πάρα πολύ σημαντικός. Ο δήμαρχος όμως δεν παραλείπει να σημειώσει ότι οι απουσίες που καταγράφονται είναι από όλους τους χώρους των εδράνων, σημειώνοντας μάλιστα στο σημείο εκείνο ότι είναι παράδοξο ως σχήμα να ασκεί κριτική κάποιος για το φαινόμενο αυτό, κατηγορώντας τη δημοτική αρχή, όταν ο ίδιος απουσιάζει πολλές φορές από τα όργανα που συμμετέχει. «Να αναζητήσει και η μειοψηφία τις ευθύνες της γι’ αυτό», μας τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο δήμαρχος αποδεχόμενος το ότι δεν έχει πλέον δεδομένη την πλειοψηφία, μιας και από τους 17 που έχει στο πλευρό του αυτή τη στιγμή, καταγράφει απώλειες σε διάφορα θέματα, δεν παραλείπει να μας πει ότι υπήρξε στην πορεία του χρόνου αυτής της θητείας και το στοιχείο της προσωπικής στρατηγικής. «Εγώ πλην ελαχίστων πολύ σημαντικών θεμάτων για το δήμο δεν βάζω γραμμή στην παράταξή μου», μας είπε, προσθέτοντας όμως ότι ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να αποδεχτεί τη διαφορετική άποψη εντός της ομάδας, όχι όμως χωρίς συνέπειες όταν αυτή εκφράζεται από στελέχη με σημαντικό ρόλο όπως είναι οι αντιδήμαρχοι. «Δεν υποτάσσομαι σε προσωπικές στρατηγικές και δε συμβιβάζομαι», μας είπε με νόημα, θεωρώντας ότι η πορεία του έως σήμερα στο ρόλο του δημάρχου δεν συνεπάγεται αλλαγές από τα όσα προεκλογικά είχε πει στους πολίτες.

«Θέλει κότσια»

«Δεν κυβερνώ κάνοντας τα χατίρια κανενός», μας είπε στη συνέχεια, σε ένα μήνυμα μάλλον με αποδέκτες παλιούς συντρόφους του, τονίζοντας παράλληλα ότι η θητεία που έχει σε εξέλιξη αποτελεί συνέχεια του προγράμματος που δόθηκε στους πολίτες προεκλογικά, για το οποίο μάλιστα τον επέλεξαν στη θέση αυτή. Κλείνοντας ο δήμαρχος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε όσους σε δύσκολες στιγμές έκαναν πίσω, σημειώνοντας ότι ορισμένοι δεν μπορούν να αντέξουν την πίεση που συνιστά η παρουσία δεκάδων πολιτών στη συζήτηση ενός θέματος, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα και χαρακτηριστικά ότι «θέλει κότσια για να την αντέξεις».



 7 Νοεμβρίου 2018
 http://www.fokidanews.gr