ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ : Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού και οι Εκλογές

η εικόνα προφίλ του ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ, Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο
Την επόμενη Δευτέρα αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή η Κυβέρνηση το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2019. Δεν πρόκειται για πολιτική ή ηθική δέσμευση της κυβέρνησης. Το προβλέπει ρητά και δεσμευτικά το Σύνταγμά μας στην παράγραφο 3 του άρθρου 79: «Προσχέδιο του Προϋπολογισμού κατατίθεται από τον Υπουργό Οικονομικών στην αρμόδια Διαρκή Κοινοβουλευτική
Επιτροπή την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου». Και αυτή η Δευτέρα ξημερώνει την 1η Οκτωβρίου.
Υπάρχουν διασταυρωμένες πληροφορίες ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει ετοιμάσει δύο προσχέδια. Ένα με περικοπές των συντάξεων. Και ένα δεύτερο χωρίς τις περικοπές. Και περιμένουν τον Αλέξη Τσίπρα να επιστρέψει από τη Νέα Υόρκη και από το Μπρόντγουεϊ των περιπάτων του για να πάρει εκείνος την τελική απόφαση. Και, φυσικά, το προσχέδιο, που θα επιλέξει ο Αλέξης, θα αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον έλεγχό του.
Οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών ένα πράγμα ξέρουνε: Τι έχει συμφωνήσει ο Αλέξης και τι έχει ψηφίσει τα προηγούμενα χρόνια. Και θα είναι πολύ τυπικοί και συνάμα αυστηροί. Δεν πρόκειται «να του χαριστούν» του Αλέξη. Άρα, το ενδεχόμενο αντάρτικο του Αλέξη, ως προς τα μέτρα που εκείνος έχει ήδη ψηφίσει, θα του επιστραφεί με πολύ ψύχραιμο και αδιαπραγμάτευτο τρόπο. Αυτό που δεν ξέρουμε από τώρα, είναι ότι το Δεκέμβριο θα έχουμε πολιτικές συνεδριάσεις του Eurogroup. Τότε θα αποφασιστεί αν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα κλείσουν το μάτι στον Αλέξη και θα του χαρίσουν ένα από τα δύο μέτρα. Ή και τα δύο. Δηλαδή, την αναστολή του μέτρου περικοπής των συντάξεων καθώς και την αναστολή του μέτρου μείωσης του αφορολογήτου.
Κάποιος θα διερωτηθεί: Γιατί η Ευρωπαίοι δανειστές τραβάνε προς τα πίσω τη σχετική πολιτική απόφαση; Η απάντηση είναι απλή: Από τον Αλέξη περιμένουν κάτι πολύ σημαντικό. Και, αν τους το δώσει, μπορεί και αυτοί σε ανταπόδοση να του δώσουν ένα από τα πιο πάνω δύο μέτρα. Τί είναι αυτό; Η επικύρωση από την Ελληνική Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και μη το ξεχνάτε: Την πλειοψηφία των 151 εδρών την έχει ο Αλέξης. Πώς; Θα σας το εξηγήσω λίγο αργότερα. Και μ’ αυτό θα στεναχωρήσω αρκετούς.
Όλα αυτά επηρεάζουν και τον χρόνο των εκλογών. Οι εθνικές εκλογές σίγουρα θα γίνουν πριν από το Μάιο 2019. Εκτός αν απελπιστεί μέχρι δακρύων ο Αλέξης.


Νέα Κρήτη, Άποψη, Παρασκευή 28.09.2018

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών