ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ : Απ’ τον Μουσολίνι έως τον Μπέπε Γκρίλο

 η εικόνα προφίλ του Antonis Vgontzas
Ξέρετε ποιος απαίτησε την ίδρυση του Ευρώ; Όχι οι Γερμανοί! Όχι ο Κολ! Δράστης; Ο Μιτεράν και οι Γάλλοι! Γιατί; Η εξήγηση, που έδινε κατ’ ιδίαν ο Μιτεράν, ήταν απλή. Ήθελε φραγμό στην ηγεμονία της Γερμανίας, που μετά την ενοποίησή της θα καθίστατο αυτοκράτειρα σ’ όλη την
Ευρώπη. Και πως θα πετύχαινε τον περιορισμό της παντοδυναμίας της; Με μια νομισματική πολιτική, που δεν θα ήταν ασφυκτικά φιλογερμανική.
Το πέτυχε αυτό ο Μιτεράν; Μάλλον, όχι. Η Γερμανία, με ξένα αφεντικά στην Φρανκφούρτη, κατάφερνε, κάθε φορά, να επιβάλλει τις θέσεις της. Παράδειγμα; Ο Ιταλός Ντράγκι. Και πριν από αυτόν ο Γάλλος Ζαν Κλοντ Τρισέ. Βέβαια, η Γαλλία ποτέ δεν πρότεινε κάτι διαφορετικό από τη Γερμανία. Και τότε τί μένει από τις φιλοδοξίες του Μιτεράν; Κάτι μένει. Όπως η πολιτική της πιστωτικής χαλαρότητας. Από τους καρπούς της εμείς δεν γευτήκαμε τίποτα. Με αποκλειστικά δική μας υπαιτιότητα.
Ο Νότος, Ισπανία- Πορτογαλία – Ιταλία – Ελλάδα, έχει ανάγκη από φτηνό και σταθερό χρήμα. Δεν μπορούν να αγοράζουν χρήμα με υψηλά επιτόκια, που μέσα τους εμπεριέχουν και ασφάλιση για τους ποικίλους κινδύνους που αντιμετωπίζει ένα εθνικό νόμισμα στη διεθνή αγορά. Εμείς, οι Νότιοι, έχουμε πιο μεγάλη ανάγκη από το ευρώ, απ’ ό,τι οι Βόρειοι. Θέλουμε ν’ αγοράζουμε φτηνό χρήμα, για να ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις στις χώρες μας. Από δική μας αφροσύνη, από δική μας επιπολαιότητα, από δικές μας σπατάλες, αυτό το φοβερό όπλο του φτωχού δανεισμού, το μετατρέψαμε σε φρικτό μειονέκτημα.
Και τώρα; Δεν κινδυνεύουμε τώρα πια από δικά μας λάθη. Ο λαϊκισμός ξεχείλισε στην Ιταλία. Και θα παρασύρει, πιθανόν, και εμάς. Οι Ιταλοί μπορεί να το τραβήξουν στα άκρα. Οι σοβαρές πολιτικές δυνάμεις βρίσκονται στρυμωγμένες στο περιθώριο. Από δικά τους λάθη. Από δικά τους «αμαρτήματα».
Φαίνεται, πως θα πάνε πάλι σε εκλογές. Οι λαϊκιστές, που βρίσκονται μπροστά, επιμένουν, πως για όλα φταίει η Γερμανία. Δεν αποκλείεται να έχουν δίκαιο, εν μέρει. Αλλά η σαπίλα η δική τους έχει τερατώδεις διαστάσεις. Οι άλλες χώρες δεν πρόκειται να είναι επιεικείς απέναντι στους Ιταλούς λαϊκιστές.
Τώρα πρωταγωνιστής είναι ο Μπέπε Γκρίλο. Ένας κωμικός. Όλα ξεκίνησαν από μια Τσιτσιολίνα. Μια πορνοστάρ. Και στο βάθος του χρόνου ένας «λαοπρόβλητος ηγέτης», ο Μπενίτο Μουσολίνι.
Οι Ιταλοί πάντα αντισυστημικοί!


Νέα Κρήτη, Άποψη, Τετάρτη 30.05.2018

Antonis Vgontzas
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών